Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ...

 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ...


Έχει το σύνταγμα κατακρεουργηθεί, και με δικό του αποτύπωμα στο μαχαίρι, στις συμβάσεις εργασίας, στη διάλυση του κράτους πρόνοιας, στα άρθρα για την παιδεία και την υγεία στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, στη μείωση συντάξεων, στην λαϊκή και εθνική κυριαρχία κι αυτός χτενίζει τα γένια του Ιερώνυμου..  

Τη συνεργασία όλων των πολιτικών για το καλό του λαού, ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή».
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ιδωθούν ξανά, να τα ξανακουβεντιάσουμε, να τα ξαναβάλουμε στο τραπέζι και όπου χρειάζεται, με σύνεση, με κατανόηση, χωρίς να δημιουργούμε πληγές, να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία.
Προσέθεσε δε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Οι σκέψεις σας να γίνουν κτήμα και των άλλων πολιτικών χώρων και να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων», ενώ επισήμανε ότι «η Εκκλησία δεν αναγκάζει κανέναν να την ακολουθήσει».
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μίλησε επίσης, για τη φορολογία της Εκκλησίας, για την οποία είπε: «Δεν υπάρχει κανένας θεσμός που να μη φορολογείται όπως φορολογείται η Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν φορολογείται μόνο στον λειτουργικό χώρο. Ό,τι άλλο φορολογείται τεράστια».
Τέλος, έκανε ειδική μνεία στο έργο της Εκκλησίας, το οποίο «δεν είναι ενός ανθρώπου κόπος, μπορεί να είναι σύλληψη ιδέας, σχεδιασμός, αλλά ο κόπος ο ουσιαστικός, είναι των συνεργατών αυτού του έργου, που είναι πάρα πολλοί, των εθελοντών και των ανθρώπων οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν οικονομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αυτή την προσπάθεια. Επομένως, είναι ένα συλλογικό έργο πολλών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου, μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος, δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό».
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι «ατα δύσκολα χρόνια της κρίσης, στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, η Ελλάδα βρήκε στήριγμα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν εκπλήρωσε μόνο τον πνευματικό της ρόλο, αλλά επαναβεβαίωσε και την κύρια κοινωνική αποστολή της».
Σε αυτό το πλαίσιο, απέδωσε την ερμηνεία του λόγου του, με αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας: «Δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού διανέμονται κάθε μέρα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από όλες τις μητροπόλεις της Εκκλησίας μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Χιλιάδες δέματα αγάπης με όλα τα απαραίτητα φθάνουν κάθε μήνα στα σπίτια χιλιάδων οικογενειών. Εκατοντάδες ιδρύματα και αναρίθμητες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις της Εκκλησίας απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς διακρίσεις. Συχνά, χωρίς κρατική βοήθεια, αλλά και με εξειδικευμένο και αφοσιωμένο προσωπικό σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επιπλέον, έκανε λόγο για τον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Εκκλησία και υπογράμμισε ότι «κιβωτός αρχών, αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας, θεμέλιο ανθρωπιστικών αξιών στην πράξη, η Εκκλησία ήταν και παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή. Διαφύλαξε και σμίλεψε τις παραδόσεις μας, σημάδεψε τις ατομικές και συλλογικές μνήμες μας, συνδιαμόρφωσε την ταυτότητα του νεότερου Ελληνισμού. Και κρατάει ακόμα και σήμερα δεμένους μεταξύ τους, αλλά και με το εθνικό κέντρο, τους απανταχού Έλληνες».
Ακολούθως, σημείωσε ότι «υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν» και χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν “προοδευτικό” άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα, μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Εκκλησία υπήρξε πάντα για μας ένας εθνικός εταίρος κι ένας κοινωνικός σύμμαχος. Ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος. Όχι ένας σύμμαχος στα δύσκολα και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες. Οι σχέσεις πρέπει να είναι σταθερές, ειλικρινείς, έντιμες, με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους. Γι’ αυτό και θα πλατύνουμε όλες τις συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας. Παράδειγμα, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλά επωφελής. Καθώς και η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να διαβούν τον αγαθό δρόμο της φιλανθρωπίας».
Καταληκτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Είμαι εδώ για να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το σπουδαίο έργο σας. Δεν μοιράζετε απλώς περίσσευμα αγάπης στους αδυνάμους. Δυναμώνετε την πίστη όλων. Την πίστη στο Θεό, την πίστη στον ίδιο τον άνθρωπο. Δυναμώνετε τη φλόγα της ελπίδας. Κάτι που το χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα. Και αυτό είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σπουδαία Αποστολή».
Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, όχι μονάχα συμβολική, αλλά και ουσιαστική, για να τονίσει εν συνεχεία ότι «η χώρα μας διέρχεται βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, οι αιτίες της οποίας πολλώ δε μάλλον οι συνέπειες, είναι σε όλους γνωστές. Η “Αποστολή”στο πλαίσιο των σκοπών ιδρύσεών της από τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το 2010, συμβάλλει κατά το δυνατόν και με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση και θεραπεία ορισμένων εκ των συνεπειών αυτών».
Ο κ. Δήμτσας πρόσφερε, εκ μέρους της «Αποστολής», ως δώρο στον κ. Μητσοτάκη, ένα τετραβάγγελο, που ανατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος και σώζεται στην ιερά μονή του Οσίου Λουκά και το οποίο έφερε στο στήθος ο επίσκοπος Σαλώνων, Ησαΐας, όταν θυσιάστηκε στη μάχη της Αλαμάνας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της «Αποστολής» με τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη και τη συνοδεία της τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως και του διευθυντή του γραφείου Τύπου, Μακάριου Λαζαρίδη.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: