Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ 3


 ΣΚΗΝΗ ΤΡΙΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ


Άυπνος για είκοσι ώρες είχα εμπρός μου έναν διάσπαρτο όγκο πληροφοριών. Ιεραρχώντας τον όφειλα πρώτα να τον συνθέσω και στη συνέχεια να τον μεταδώσω. Αλλά και κάτι σπουδαιότερο αυτών. Να ενημερώσω το υπουργείο εξωτερικών για ορισμένες που είχαν χρεία πολιτικής και κοινωνικής αξιοποίησης. (εντάξει ήξερα.. σε ποιους απευθυνόμουν ωστόσο εγώ όφειλα να το πράξω..) 


Την επικείμενη εισβολή που θεωρούσα βεβαία πρωτίστως. Και δευτερευόντως την αποστολή ενός αεροσκάφους –επαρκούσε- προκειμένου να επιβιβαστούν οι συμπατριώτες μας –κυρίως επιστήμονες και τεχνικοί- που είχαν καταθέσει αίτημα επιστροφής. 
Τι ακολούθησε; 
Κλήθηκε σε απολογία το νούμερο δυο της πρεσβείας γιατί χρησιμοποίησα το fax του δημοσίου (!) αλλά και διατάχθηκαν οι υπάλληλοί της να μην μου επιτραπεί ξανά η είσοδος σε αυτή.! 
Τότε ξεκίνησα έναν παράπλευρο πόλεμο ενάντια στο καθεστώς που την διασπαρμένη Ελλάδα την εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν στον πολιτικό της τουρισμό.   

Δεν πέρασαν εικοσιτέσσερις ώρες και ενώ άπαντες αμφισβητούσαν την εισβολή, τα Μέσα που εκπροσωπούσα δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Εν αντιθέσει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνελήφθη βυθισμένη στον μακάριο ύπνο της ανυπαρξίας της. Έτσι κι αλλιώς η εξωτερική της πολιτική ήταν πάντα εστιασμένη στο yes man

Το γεγονός της αξημέρωτης εισβολής τίναξε τους δημοσιογράφους του Παλεστάϊν από τα κρεβάτια τους, που όμως διχάστηκαν επειδή εν τω μεταξύ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είχαν εμπλακεί σε καβγά μέχρι χειροδικίας (!) ο Γερμανός και ο Γάλλος πρέσβης για το θέμα των «ομήρων». 

Αποφάσισα ακαριαία το αεροδρόμιο δεδομένου πως το .. «αδίκημα» της εισβολής δεν θα ήταν στιγμιαίο. Για να βρεθώ εμπρός σε ένα απίστευτο γεγονός. Γρονθοκοπούνταν οι υπάλληλοι των δύο πρεσβειών μη εξαιρουμένων των διπλωματών προϊσταμένων τους, υπό τη κατηγορία πως η κυβέρνηση του ενός είχε εμπαίξει την άλλη!! 
Τι είχε συμβεί; 
Ο Σαντάμ είχε δηλώσει πως θα επέστρεφε κάθε φορά και έναν αριθμό υπηκόων τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Γερμανία (οι άλλοι ευρωπαίοι ήταν παιδιά ενός κατώτερου θεού…)  τους οποίους θα αντάλλασσε με φαρμακευτική βοήθεια.. 

Κάτι όμως που επισήμως από τις Βρυξέλλες δεν είχε γίνει δεκτό. Αλλά στα ανεπισήμως κρύβεται ο Γερμανικός διάβολος. 
Επί μια ολόκληρη ημέρα προσγειωνόταν η Λουτφχάνσα με αεροσκάφη ντίνγκα στο φάρμακο και την ασπιρίνη. Υποτίθεται εν αγνοία της Ευρώπης. 
Έφθασε αυτό στ’ αυτιά του Γάλλου πρέσβη που ενημέρωσε φυσικά την κυβέρνησή του.. Για να αντιδράσει κατά τον ίδιο τρόπο αλλά πιο κεκαλυμμένα. 
Νοίκιασε τον μισό στόλο της Αιρ Φράνς στον Σαντάμ ανταλλάσσoντας έτσι το γαλλικό φάρμακο με τον Γάλλο εργάτη ή επιστήμονα που σιτιζόταν στο Ιράκ. 

Ώσπου οι δυο εταιρίες διασταυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αν στο πανδαιμόνιο που προκλήθηκε δεν επενέβαιναν οι Ιρακινοί αστυνομικοί, θα εμπλέκονταν και οι υπήκοοι των δύο χωρών  και τα φάρμακα δεν θα έφταναν ποτέ στον Ιρακινό. Θα τα είχαν εξαντλήσει οι ίδιοι για τα τραύματά τους. Περί αυτού του κοινοτικού κεκτημένου και περί αυτής της κοινοτικής συνοχής ομιλούν οι Έλληνες Ναιναίκοι της διαχρονικής αρπαχτής. 

Ξεμπερδέψαμε από εικόνα και ήχο για να προλάβουμε το Κουβέϊτ όπου κατά πρώτη ενημέρωση που είχαμε οι μάχες μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών είχαν ξεκινήσει. Πλησιάσαμε ως το σημείο που μας επέτρεπε ο Ιρακινός στρατός από το οποίο αν και σε αρκετή απόσταση είχαμε άριστη οπτική… Μπορεί να μην βλέπουμε τόσο μακριά όσο ο αετός, αλλά παρατηρούμε στα πράγματα πολύ περισσότερα από αυτόν. 

Ήδη οι Ιρακινοί είχαν καταγάγει τις πρώτες τους νίκες με την κατάληψη δύο ξενοδοχείων που όμως όταν ενισχύθηκαν οι αμερικανοί δεν κατάφεραν να τα κρατήσουν κι άρχισαν να υποχωρούν σχεδόν ατάκτως.  Αφού εγκατέλειψαν έκθετους και τους δημοσιογράφους που τους είχαμε ακολουθήσει. 

Ήταν η πρώτη φορά που η αμφιβολία για τις αμυντικές ικανότητες του Ιρακινού στρατού -μου είχαν φυτευτεί μετά τη κουβέντα με τον υπουργό πληροφοριών- άρχισαν να παίρνουν το σχήμα μιας βεβαιότητας. Μας περιμάζεψαν οι Αμερικανοί και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο μας άφησαν ελεύθερους ανάμεσά τους. Θα ψάχναμε τρόπο επιστροφής κάτι που προσφέρθηκε να κάνει ένας αμερικανός συνταγματάρχης διατάσσοντας ένα Κουβεϊτιανό ταξιτζή. Δεν μας έκατσε όμως. 

Μια αλαζόνας συμπατριώτισσά του, από το NBC αν θυμάμαι καλά, του καρφώθηκε στο μάτι ρωτώντας τον δεικτικά και με ύφος χιλίων δημοσιογραφικών καρδιναλίων: 
«Για ποιον πολεμάς εσύ εδώ ρε…» του στρίβει μια ερώτηση σαν του γύρισε το μάτι. 
« Από πού και ποιο κανάλι είσαι εσύ μωρή;» της αντιγυρίζει επιθετικά. 
«Από το NBC Αμερικανίδα..» του απάντησε με τρόπο που σχεδόν απαιτούσε τη προσοχή του.. «Αυτοκίνητο έχεις;» τη ξαναρωτά διατάσσοντας ταυτοχρόνως κι έναν υπαξιωματικό σαν να την αγνοούσε.. 
«Ναι ρε εφορία είσαι;» 
«Όχι bich (σκύλα ) Ο βενζινάς σου! Για την βενζίνη σου πολεμώ!!» 
Ολος ο Αμερικανικός κυνισμός συμπυκνωμένα σε μια φράση. Κατά τα λοιπά εξήγαγαν δημοκρατία..και απαλλαγή του Ιρακινού λαού από τον δικτάτορά του..
Άγαλμα η κυρία αλλά κι εμείς που θα μέναμε αμανάτι.. Βρέθηκε κάποιος αγοραίος που για να μας φέρει πίσω μας άδειασε τα πορτοφόλια..

 Στο μεταξύ είχαν αρχίσει να πέφτουν οι πρώτοι Σκούντ στο Ισραήλ αλλά έτσι ως έτυχε.. Από τον τρόπο που τους εκτόξευαν αντιλαμβανόσουν πως η σχέση τους με το συγκεκριμένο έργο ήταν όσοι εμείς μ’αυτό. 
Καμία. 
Πια η βεβαιότητα πως ο Ιρακινός στρατός είχε κάτι από ανατολικό άτακτο ασκέρι είχε αρχίσει να ολοκληρώνεται ως σχήμα. 
Ευτυχώς που οι Τόμαχοκ των Αμερικανών δεν έβρισκαν πάντα τον στόχο τους. Προέκυπτε ωστόσο ένας άλλος χειρότερος κίνδυνος. Το ψηλότερο κτήριο στη πόλη ήταν το ξενοδοχείο μας. Ελκυστικός στόχος..Πολύ αργότερα και όταν οι αμερικανοί είχαν ήδη καταλάβει την πρωτεύουσα στον έβδομο όροφο αυτού του ξενοδοχείου σκοτώθηκαν από βλήμα αμερικανικού άρματος μάχης ένας ισπανός εικονολήπτης και ένας συμπατριώτης του δημοσιογράφους.. Συγνώμη λάθος είπαν οι Αμερικανοι και καθάρισαν...  

Μπαίνοντας μέσα στο σαλόνι αντιλαμβάνομαι πως βρίσκομαι πλάι στον μεγαλειότατο της δημοσιογραφίας. Τον απεσταλμένο του CNN.. Μόλις προ ημερών είχα διαβάσει μια συνέντευξή του στους Times το περιέχον από το περιεχόμενο της οποίας με ξεπερνούσε. 
«Ο δημοσιογράφος υποστήριζε, πρέπει να είναι αμόρφωτος για να έχει μια σειρά από απορίες» !! Επειδή το κατά ποιο τρόπο ο αναλφαβητισμός του θα αντιλαμβανόταν τις απαντήσεις, ήταν κάτι πολύ περίπλοκο να το εξηγήσω. Αλλά έκανα το λάθος να ζητήσω εξηγήσεις από τον ίδιο..
 Αυτό ήταν. 
Αρπαχτήκαμε.. 
Μέχρι του σημείου που φεύγοντας του είπα πως είσαι μαλάκας αλλά μη με ρωτήσεις γιατί, επειδή και να στο εξηγήσω δεν θα το καταλάβεις. 

Πριν πέσω ξερός για ύπνο βγήκα στο μπαλκόνι με τους τόμαχοκ να κάνουν πάρτη στον ξάστερο ουρανό της Βαγδάτης.. Έβλεπα τ’ αντιαεροπορικά να βάλλουν προς το σύμπαν και ξέσπασα σε γέλια νευρικά.. Επειδή μόλις σταματούσαν ήταν σα ν’ άναβε το πράσινο φως για τους τόμαχοκ! 
Τι διάβολο αναρωτιόμουν.. Ραντάρ δεν έχουν; 
Έτσι κι αλλιώς πρόσβλεπα στις απαντήσεις που θα έπαιρνα την επομένη από τον ίδιο τον υπουργό και θα ολοκλήρωνα το ρεπορτάζ. 
Εκεί συνάντησα έκπληκτος και τον πρώην αξιωματικό του πολεμικού μας ναυτικού τον Ναξάκη. Πρόκειται γι αυτόν που πολύ αργότερα συνόδευσε στην Αθήνα τον Οτσαλάν ως το σπίτι που φιλοξενήθηκε προσωρινά στη Νέα Μάκρη. 
Οι μια δυο φορές που είχαν οι δρόμοι μας διασταυρωθεί στο παρελθόν δεν μου άφηναν μεγάλα περιθώρια οικειότητας μαζί του.. Αντιθέτως μ’ εκείνον που ήταν εξαιρετικά φιλικός... 

«Νιώθω να απειλούμαι» τους εξηγήθηκα αμέσως για να χτυπήσω το καμπανάκι του συναγερμού με την απάντηση του κρατικού αξιωματούχου να με προβληματίζει.. «Δεν υπάρχει λόγος, ακόμη τουλάχιστον.. Θα τους δώσουμε το Κουβέϊτ για να κερδίσουμε τα συμβόλαια…» επέμενε σε κάτι αβέβαιο.. 
Κι αν τρώγοντας ανοίξει η όρεξή τους; 
«Τότε οι εισβολείς θα είναι αυτοί..» 
Και ποιος θα τους εμποδίσει να το κάνουν με τη Μόσχα σε κατάσταση διάλυσης.. Το Νάτο είχε ήδη αρχίσει να διευρύνεται με τις χώρες του ανατολικού μπλοκ να καταθέτουν αλλεπάλληλα αιτήματα ένταξής τους και μαζί η Αμερικανική επιρροή. Στρατιωτικά, πολιτικά, διπλωματικά και φυσικά και οικονομικά. 
«Γι αυτό σε προηγούμενη συζήτησή μας σου μίλησα για εσφαλμένη επιλογή χρόνου.. Χώρια που αν συμβεί θα προκαλέσουν τρομακτικά αιματηρό εμφύλιο και προς το παρόν δεν το θέλουν γιατί δεν έχουν έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση..» 
Πράγματι ο Σαντάμ λατρευόταν από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού σα θεός και το διαπίστωνες σε κάθε σου βήμα. Ποιος κατά συνέπεια θα ύψωνε το μπαϊράκι του εμφυλίου σκέφτηκα μα πριν ρωτήσω με διέκοψε σαν να με είχε διαβάσει. 
«Και οι μεγάλοι όμως κάνουν λάθη» πρόσθεσε αινιγματικά κι έκλεισε την κουβέντα εκεί. 

Δεν είχα πειστεί ότι επρόκειτο περί λάθους αλλά εκείνη τη στιγμή φλεγόμουν να βρω λύση αποστολής ήχου και εικόνας στην Αθήνα δεδομένου πως τα προβλήματα μετάδοσης με τους βομβαρδισμούς είχαν οξυνθεί. 
«Ένας τρόπος υπάρχει» μου απάντησε όταν του έθεσα το πρόβλημά μου.
 «Μίλησε με τον απεσταλμένο του CNN.. Έχει δορυφορική επικοινωνία..» 
Μα .. έκανα να πω αλλά δεν πρόλαβα ν απλώσω την αμφισβήτησή μου. 
«Τα έμαθα μου είπε γελαστά.. Αρπάχτηκες μαζί του.. Δεν πειράζει.. Με αφορμή αυτή την Ισραηλίτικη εφημερίδα που τον στολίζει και με δέλεαρ πέντε έξη μπουκάλια μπουζολέ που θα σου δώσει  ο γραμματέας μου, άνοιξε κουβέντα μαζί του και θα τα βρείτε..»   

Έτσι κι έγινε.. Οι Αμερικανοί πλην μιας ελίτ της διανόησης είναι μανιχαϊστές. Άσπρο μαύρο. Καλό κακό. Από τη στιγμή που του πρόσφερα ενημέρωση προσωπική και γεύση σφοδρά επιθυμητή αλλά εν απουσία εκεί, είχα ήδη μπεί στη χώρα των καλών. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο σκοπός καθαγιάζει τα μέσα.. 

Στο επόμενο και μάλλον τελευταίο η κοινωνία οι βομβαρδισμοί κατά πολιτικών στόχων η ανυπαρξία των χημικών, τα τριακόσια νεκρά γυναικόπαιδα του καταφυγίου και το πρώτο σπέρμα αμφισβήτησης του καθεστώτος από τις ενστάσεις των θρησκευτικών ηγετών της Βασόρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: