Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ' ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ

 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ' ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ


Εφιάλτης οι προτάσεις του ΔΝΤ για εκατομμύρια συνταξιούχους



Η πρόταση του ΔΝΤ, που φέρνει «κουτσούρεμα» στο 70% των συντάξεων!- Πόλεμος στη διαπραγμάτευση, για να σωθούν οι συντάξεις!-Ψαλίδια, τσεκούρια και μαχαίρια ονειρεύεται το ΔΝΤ για τις συντάξεις!

«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση βάζει το ΔΝΤ,  που προβάλει απαίτηση για «κούρεμα» συντάξεων από το 2018! Παρά την εξαΰλωση των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσα στα χρόνια των μνημονίων, η Ντέλια Βελκουλέσκου, από την πρώτη κιόλας ημέρα των διαπραγματεύσεων, στην Αθήνα, έθεσε θέμα μείωσης των συντάξεων!

Η «ψυχρή» τεχνοκρατική λογική του Ταμείου, στηρίζεται στην υπόθεση, ότι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, κατά 1,8 δις ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, θα κάνει το ασφαλιστικό, να «στηρίζεται στα πόδια του», χωρίς να χρειάζεται «ενέσεις» ρευστότητας από τον κρατικό «κορβανά» και χωρίς να χρειάζεται τις υπέρογκες εισφορές, που ζητά ο ΕΚΦΑ, από τους ασφαλισμένους. Δηλαδή, λιγότερη επιβάρυνση στην αγορά Εργασίας και λιγότερη επιβάρυνση στους Έλληνες φορολογούμενους. Άρα περισσότερο χρήμα στην αγορά και τα χέρια των καταναλωτών. Όμως είναι έτσι τα πράγματα ή πρόκειται για ακόμα ένα καταστροφικό λάθος του ΔΝΤ;


Με περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, να έχουν ως βασικό εισόδημα μία σύνταξη, η περικοπή της, θα ήταν καταστροφική! Εκτός από τους συνταξιούχους, που θα είχαν λιγότερα χρήματα για να επιβιώσουν, το χτύπημα στην ελληνική αγορά θα ήταν πολύ ισχυρό. Χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δίνουν μία καθημερινή μάχη επιβίωσης, κόντρα στην υψηλή φορολογία, τα υψηλά κόστη και την πεσμένη κατανάλωση.  Αν μειωθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα, αυτές οι επιχειρήσεις, θα φτάσουν στο χείλος του γκρεμού και σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, «τα λουκέτα θα πέσουν βροχή». Περισσότερα λουκέτα, σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας, άνοδο της ανεργίας και μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό μηχανισμό (επιδόματα ανεργίας, ΚΕΑ κτλ.). Όλα τα συστατικά, για ένα νέο κύκλο ύφεσης.


Όμως το ΔΝΤ, έβαλε το «ψαλίδι» στις συντάξεις, από την πρώτη κιόλας μέρα, πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητά περικοπές (ακόμα και κατάργηση) στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, μείωση σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα της εθνικής σύνταξης για τις νέες συντάξεις και το κερασάκι στην τούρτα, συρρίκνωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους! Με λίγα λόγια, το Ταμείο θέλει να αλλάξει ακόμα μία φορά το ασφαλιστικό, ανατρέποντας έναν νόμο που ψηφίστηκε μόλις τον προηγούμενο Μάιο και καλά, καλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί!

«Δεύτερο βιολί» στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, είναι η «σκοτεινή πλευρά» του Βερολίνου, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!  Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του, οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να ξεκινήσουν από το 2018.
Απέναντι στη λίστα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, η κυβέρνηση,  έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους, την αντίθεσή της και επεξεργάζεται σενάρια, που θα φέρουν μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το ΔΝΤ έχει ζητήσει την περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας. Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ και τέλος, να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης, με μειώσεις που θα φτάνουν έως και το 30%.


Στα σενάρια που συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, περιλαμβάνεται μείωση κατά έως 15% στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ και έως 20% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ. Ασφαλιστικά «τσεκούρια», τα οποία ο συζητούνται, με στόχο να αποφευχθεί το οριζόντιο «ψαλίδι» που ζητούν οι δανειστές, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  Όμως, αν περάσουν οι θέσεις των δανειστών στην τελική συμφωνία, οι περικοπές θα μειώσουν το εισόδημα, περίπου του 70% των συνταξιούχων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: