Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

ΚΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ


 Οι δημοσιονομικές πιέσεις από την συνταξιοδοτική δαπάνη των δεκαετιών της ασφαλιστικής εισφοράς που λεηλατούνται κατά συρροή και εξακολούθηση.. Αγχόνη ..Με τις γνωστές αναφορές περί «αναγκαίων προσαρμογών» των «γενναιόδωρων συνταξιοδοτικών παροχών», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χτες σε συνέδριο του «Economist», είχε τη δική του συμβολή στην προετοιμασία εδάφους για τις νέες περικοπές στις συντάξεις που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος τις «δημοσιονομικές πιέσεις» από τη «συνταξιοδοτική δαπάνη», ανέφερε πως αυτές οι πιέσεις «μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστούν μέσω αναπροσαρμογών σε ορισμένες συντάξεις. Και τούτο διότι, αφενός, ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως παρά τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, το συνταξιοδοτικό σύστημα «παραμένει δαπανηρό»!

Επιπλέον, στηρίζοντας το μεγάλωμα της πίτας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ο Γ. Στουρνάρας πρόβαλε βασικούς τομείς δραστηριότητάς τους: Την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης, την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην Υγεία και τέλος την επιβολή υποχρεωτικής ασφάλισης - που θα την αναλάβει ιδιωτικός φορέας - για φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές...
Θολώνουν το πεδίο

Σε αυτό το φόντο και ενόψει της ομοβροντίας με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα η συγκυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει μια σειρά από κάλπικα επιχειρήματα σε μια προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», προανήγγειλαν παρεμβάσεις σε ζητήματα αντιμετώπισης της επίσημης φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων ανάμεσα στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ευ. Τσακαλώτο, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Παράλληλα, εκτίμησε πως το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων, δηλαδή όπως αυτών που οι μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: