Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΜΕΤΡΑ

 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΜΕΤΡΑ


Επιστρατεύθηκε κάθε όπλο για την υποταγή του λαού.. Από τον φόβο της Γεωργιάδας καταστροφής ως τα μαχητικά του Ερντογάν..Με κοινό βηματισμό για την επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα προχωρούν η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο και, όπως όλα δείχνουν, ο τελικός «λογαριασμός» που ετοιμάζονται να στείλουν στα λαϊκά στρώματα, κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, θα υπερβαίνει και τα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη το βράδυ χτες στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 7 Απρίλη.
Την ίδια ώρα, τα περιβόητα «αναπτυξιακά αντίβαρα», που διαφημίζει η κυβέρνηση έχουν ως όρο και προϋπόθεση την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων και παράλληλα αποκαλύπτουν το ταξικό πρόσημο της πολιτικής που θα ξεδιπλώσουν σε όφελος και για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το επίπεδο, η προτεραιότητα θα αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και άλλες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, όπως φαίνεται, ακόμη και αυτή η οριακή μείωση που σχεδιάζεται στο συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου, μετά τη διάλυση του αφορολόγητου και βέβαια με όρο και προϋπόθεση το ξεπέρασμα των στόχων που μπαίνουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου. Η πρόκληση έχει και συνέχεια με τις παρεμβάσεις που αφορούν ακόμη και στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα σχετικά κονδύλια πέρα από το γεγονός ότι προβλέπονται με το «σταγονόμετρο», εντάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων «αντίμετρων», θα αποδίδονται, δηλαδή, εάν και εφόσον ξεπερνιούνται οι αντιλαϊκοί στόχοι στους κρατικούς προϋπολογισμούς της μιας ή της άλλης χρονιάς.

Πτυχές αυτής της πολιτικής και της κυοφορούμενης συμφωνίας με το κουαρτέτο παρουσιάστηκαν χτες από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Το τσεκούρι στο αφορολόγητο τοποθετείται σε ετήσια εισοδήματα της τάξης των 5.900 - 6.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εισόδημα ύψους 8.000 ευρώ (αφορολόγητο σήμερα) θα επιβαρύνεται με ποσά ύψους 460 ευρώ.

Δεδομένη είναι και η καρατόμηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, για τις οποίες η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ...«εξακολουθεί να δίνει μάχη». Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2019 και μάλιστα ενδεχομένως με κλιμάκωση της καρατόμησης επί του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) τοποθετείται για μια τουλάχιστον τριετία μετά την προγραμματισμένη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «αντίμετρα», λόγος γίνεται για τα παρακάτω:

-- Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο πρώτο κλιμάκιο σε 20% από 22%, ενδεχόμενο που δεν αλλοιώνει ούτε κατά κεραία την ένταση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους και μάλιστα σε ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων.

-- Μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 26% απλό 29%.

-- Μείωση του ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύνολο πάνω από 2,6 δισ. ευρώ, που φτάνει κάθε χρόνο η είσπραξη από το συγκεκριμένο χαράτσι.

Παράλληλα, με την μορφή κυβερνητικών «διαρροών» επιχειρούν να πλασάρουν τάχα ως «αντίμετρα» κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτό το επίπεδο, αθροίζουν «παροχές» ακόμη και για ποσά που ήδη προβλέπονται, όπως για επιδόματα θέρμανσης, ενοικίου, «μειώσεις» στην εισφορά των συνταξιούχων για φάρμακα, για την κάλυψη των βρεφονηπιακών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: