Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ


Επιβεβαίωση πως ο καβγάς έχει στηθεί για την ενέργεια..(από πίτα που ο λαός δεν θα πάρει τι τον νοιάζει κι αν καεί;)




Για ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνη, οπότε και προγραμματίζεται να ξεκινήσει εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική «Total», μίλησαν χτες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Αμυνας.


«Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη», ανέφεραν χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι η σταθερή υπενθύμιση από πλευράς Αγκυρας των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γίνεται την ώρα που ξεδιπλώνονται ευρύτεροι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της Ενέργειας.


«Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρός"», υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, κάνοντας ταυτόχρονα και τη χαρακτηριστική πια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αγιογραφία» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που πλέει στη Μεσόγειο παρακολουθεί και καταγράφει την τουρκική προκλητικότητα. Κρύβοντας δηλαδή ότι η ΝΑΤΟική θέση περί διμερών διαφορών αλλά και Αιγαίου - ενιαίου επιχειρησιακού χώρου συμβάλλει στην πράξη στο γκριζάρισμά του, ενώ η διαπάλη των μονοπωλίων για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής μπλέκει το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες και κάθε άλλο παρά «εγγύηση» αποτελεί το ΝΑΤΟ για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως λένε τα αστικά επιτελεία.


Στο μεταξύ, σε ένα άλλο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στα χέρια των ελληνικών αστυνομικών και διπλωματικών αρχών βρίσκονται τα δύο τουρκικά αιτήματα για την απέλαση των δύο Τούρκων «κομάντος», που φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, τον περασμένο Ιούλη, και έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.


Το πρώτο αίτημα φέρεται να υποβλήθηκε μέσω του «διαύλου» αστυνομικής συνεργασίας της Ιντερπόλ. Οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας καταχώρισαν (μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα) τα ονόματα των δύο στρατιωτικών στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ Τουρκίας και στη συνέχεια απηύθυναν επίσημο αίτημα προς το αντίστοιχο ελληνικό γραφείο ζητώντας να επιβεβαιώσει την κράτησή τους και να επικυρώσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους.
Το δεύτερο αίτημα κοινοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Οι τουρκικές αρχές ζητούν όχι την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, όπως έκαναν στην υπόθεση των «8», αλλά την απέλασή τους.


Ελληνες αξιωματούχοι, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος, ένα κράτος να ζητά από άλλο, κυρίαρχο κράτος να προχωρήσει σε απελάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: