Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ο Ερντογάν παρομοιάζει με τωνΝαζί, 
την απαγόρευση προεκλογικών του
   συγκεντρώσεων στη Γερμανία
 
 Σε συνεχή πόλεμο λέξεων εξελίσσεται η διαμάχη Τουρκίας-Γερμανίας μετά την άρνηση Γερμανών αξιωματούχων να επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργού να βγάλουν λόγους στη Γερμανία, ενόψει του δημοψηφίσματος για τις υπερεξουσίες Ερντογάν. 
 
 
  Ο Τούρκος προεδρος, έφτασε στο σημείο σε προεκλογική ομιλία του ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, να υποστηρίξει πως οι απαγορεύσεις της γερμανική κυβέρνησης στις συγκεντρώσεις των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία,  «δεν διαφέρουν από την εποχή των Ναζί».
 
 
Την ένταση Τουρκίας και Γερμανίας πυροδότησε ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος Ερντογάν όταν σε ομιλία του στη Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες». 
  Αντιδρώντας το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις κατηγορίες Ερντογάν ότι ο προφυλακισμένος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ είναι πράκτορας της Γερμανίας. Σε ανακοίνωσή του γερμανικού υπ Εξ. χαρακτηρίζονται οι κατηγορίες του Τούρκου προέδρου «εσφαλμένες». 
 
 
Γκάμπριελ: Κατηγορηματικά υπέρ της απελευθέρωσης του Ντενίζ Γιουτζέλ
 
 
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δοκιμάζονται σκληρά αυτές τις μέρες» λόγω της απαγόρευσης των προεκλογικών ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης σε γερμανικές πόλεις, όμως «δεν επιτρέπεται να καταστρέψουμε τα θεμέλια της φιλίας μεταξύ των χωρών μας», υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.  
Θα ήταν ορθώτερο, εάν δεν συμψηφίζαμε τα δύσκολα θέματα που υφίστανται μεταξύ μας. Το να κλείνουμε διαύλους επικοινωνίας δεν είναι πολιτική», προσθέτει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν τάσσεται γενικώς κατά των εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία για προεκλογικούς λόγους. 
 
 
  Θέτει εν όμως,  όρους: «Όποιος θέλει να εκφωνεί (προεκλογικούς) λόγους στην Γερμανία δεν πρέπει να λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, αλλά πρέπει να σέβεται τους κανόνες μας. Τους κανόνες δικαίου όπως επίσης και τους κανόνες της ευπρέπειας. Ο αμοιβαίος σεβασμός περιλαμβάνει και το να τηρούμε και οι δύο πλευρές κατά τον προεκλογικό αγώνα το μέτρο».
  Για το θέμα της φυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανού -τουρκικής καταγωγής- ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι κατηγορηματικός: «Τασσόμαστε κατηγορηματικά υπέρ της απελευθέρωσής του».
  Ακόμη ο Ζ. Γκάμπριελ υπογραμμίζει ότι αισθάνεται μεν βαθιά συνδεδεμένος με την Τουρκία, αλλά ανησυχεί πάρα πολύ «ότι οι στενές φιλικές σχέσεις τόσων πολλών ανθρώπων και στις δύο χώρες μπορούν να υπονομευτούν». 
 
 
Επαφές Γκάμπριελ-Τσαβούσογλου
 
  Στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικώντης Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού ΥΠΕΞ, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί την περασμένη Παρασκευή, ήταν «εποικοδομητική» και οι δύο εξέφρασαν την πρόθεση «να παραμείνουν σε στενή επαφή». 
 
 
  Οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας ανέβηκαν εξαιτίας ακύρωσης προγραμματισμένων συγκεντρώσεων ενόψει του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος με συμμετοχή των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης Μποσντάγ και Οικονομίας Ζεϊμπεκτσί, οι οποίες ακυρώθηκαν στην Κολωνία και στο Γκάγκεναου με αποφάσεις των αρμόδιων δημοτικών αρχών.
  Πάντως, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και πάλι χθες, σε «φασιστική πρακτική», κατηγορώντας τη Γερμανία ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  Να σημειωθεί ότι και η Ολλανδία απαγόρευσε προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ στις 11 Μαρτίου, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να δηλώνει μέσω facebook ότι η Ολλανδία δεν είναι τόπος για τον προεκλογικό αγώνα άλλων χωρών.
 
 
Στο επίκεντρο συζήτησης οι τουρκικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία
 
 
   «Εάν παίρνουμε στα σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης, τότε δεν θα πρέπει να ανταποδώσουμε με τον ίδιο τρόπο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομματικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν με αφορμή την απαγόρευση τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία, καθώς συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την πραγματοποίηση ή μη προεκλογικών συγκεντρώσεων του κυβερνητικού τουρκικού κόμματος ΑΚΡ σε γερμανικό έδαφος με τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων. 
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, η Γερμανία δεν θα πρέπει να τους αρνηθεί αυτή τη δυνατότητα, δηλώνει στην κυριακάτικη WELT. 
 
 
  «Όμως, από τη στιγμή που η Άγκυρα επικαλείται την ελευθερία της έκφρασης για να δικαιολογήσει τις προεκλογικές εμφανίσεις υπουργών της στη Γερμανία, «τότε», επισημαίνει ο κ. Όπερμαν, «θα πρέπει να διασφαλίσει την ελευθέρια της έκφρασης και στην ίδια της τη χώρα».
  Αντιθέτως, υπέρ της απαγόρευσης προεκλογικών εμφανίσεων τούρκων υπουργών όπως και του προέδρου Ερντογάν εκφράστηκε ο βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής Χανς-Πέτερ Ουλ. Όπως δήλωσε ο ειδικός για θέματα εσωτερικής πολιτικής σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Deutschlandfunk, η Γερμανία δεν θα πρέπει παρέχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε εχθρούς της δημοκρατίας. 
Χαρακτήρισε μάλιστα τον προφυλακισμένο ανταποκριτή της εφημερίδας WELT Ντενίζ Γιουτζέλ ως υποστηρικτή του ΡΚΚ και πράκτορα της Γερμανίας. 
 
 
 Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών και ο δημοσιογράφος Ahmet Sik 
 
 
 
  Ο Ερευνητής δημοσιογράφος Ahmet Sik, 46 χρόνων, δημοσιογράφος της Cumhuriyet, ήταν εκείνος που είχε φέρει στη δημοσιότητα την υπόγεια δραστηριότητα της συμπαγούς ομάδας των Γκιουλενιστών, αλλά τώρα βρίσκεται σε δικαστική περιπέτεια, κατηγορούμενος κι ο ίδιος ως μέλος αυτού του κινήματος. 
  Την δικαστική περιπέτεια του Σικ, προβάλλει το SPIEGEL ONLINE, περιγράφοντας την υπόθεση ότι εντάσσεται «στην γεμάτη δικαστικά καπρίτσια πολιτική που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντιογάν». Η δίκη του Σικ, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δράσης».
 
 
  Η δίκη διεξάγεται σε μικρή αίθουσα στο «Παλάτι της Δικαιοσύνης» στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεν είναι δυνατόν να την παρακολουθήσουν και «διεθνείς παρατηρητές», όπως έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές οργανώσεις.
  «Είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει μακριά το ακροατήριο», σχολιάζει ο Erol Önderoglu, εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» και προσωπικός φίλος του Σικ. «Επιθυμούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά επιμένουμε πως η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», τόνισε.
 
 
 Η δημοσιογραφία είναι πλέον «επικίνδυνο επάγγελμα» στην Τουρκία
 
 
  Μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, περί τα 170 έντυπα, και άλλα Μέσα, έκλεισαν βίαια, με απόφαση των τουρκικών αρχών

 και περί τους 162 δημοσιογράφους συνελήφθησανΤα γραφεία της καθημερινής -ηπίως-αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet, μοιάζουν με φρούριο καθώς φρουρούνται από αστυνομικούς. Ο Tora Pekin, από τους δικηγόρους της εφημερίδας, καθισμένος στο γραφείο του κουνάει το κεφάλι του καθώς λέει: «Παρακολούθησα αρκετές άδικες δίκες τους τελευταίους μήνες, αλλά η υπόθεση του Σικ σου κόβει την ανάσα». 
 
 
  Η Cumhuriyet, από τις τελευταίες ανεξάρτητες εφημερίδες που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην Τουρκία αποτελεί τον στόχο των τουρκικών αρχών. Ο διευθυντής της και 11 δημοσιογράφοι της βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα φυλακών, κατηγορούμενοι και περιμένοντας την δίκη τους εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες. Ο Pekin επισκέπτεται τις φυλακές Silivri μέρα παρά μέρα, για να συνομιλήσει με τους πελάτες του. «Το επιχείρημα είναι απλούστατο», λέει. «Είτε είσαι με τον Ερντογάν, είτε είσαι τρομοκράτης». 
 
  Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με το δημοψήφισμα 
 
 
  Όπως επισημαίνει ο «Τουρκικός παλμός» της ιστοσελίδας “Αl Monitor” που ασχολείται κυρίως με θέματα της Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία επικρατεί «εκκωφαντική ησυχία». Κάτι που ο φιλο- κυβερνητικός Τύπος δικαιολογεί «επειδή ο λαός είναι ικανοποιημένος» Αντίθετα όμως με τις στατιστικές που του προσφέρουν τα κυβερνητικά Μέσα, από την άλλη υπάρχει η βουβή αντίδραση μιας και οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και ένα κύμα φόβου επικρατεί σε όσους δεν μπορούν να αντιδράσουν στην κυβερνητική προπαγάνδα.  
  Φαινομενικά, δεν υπάρχει αντίδραση μιας και απαγορεύονται οι εκδηλώσεις εναντίον του «ΝΑΙ» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και τις υπερεξουσίες που ελπίζει να αποκτήσει με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ο ΕρντογάνΈτσι φαινομενικά, δεν υπάρχει αντίδραση –μιας και απαγορεύονται οι εκδηλώσεις εναντίον του «ΝΑΙ» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και τις υπερεξουσίες που ελπίζει να αποκτήσει με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκακιέρα, Ερντογάν.
 
 
  Αλλά την βουβή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, επιτείνει η χαώδης ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Δημόσια Διοίκηση μετά τους διωγμούς, στρατιωτικών, δικαστικών, πανεπιστημιακών και χιλιάδων γενικότερα δημοσίων υπαλλήλων με την πρόφαση ότι ανήκαν στην «τρομοκρατική» οργάνωση “FETO” των Γκιουλενιστών.
  Στη σημερινή Τουρκία, είτε είσαι υπέρ του Ερντογάν, είτε εναντίον. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Και ο Ερντογάν, έχει δηλώσει στους οπαδούς του σε συγκέντρωση της 18ης Φεβρουαρίου, πως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος από το δημοψήφισμα, θα επιστρέψει επίσημα στην κομματική προέλευσή του στο κυβερνών ΑΚΡ, ενώ βάσει του ισχύοντος συντάγματος –υποτίθεται- πως ήταν υπεράνω κομμάτων.
 Την χαώδη κατάσταση κάτω από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, επιτείνει επίσης και η έλλειψη της εμπιστοσύνης στο νομικό σύστημα. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί έχουν οδηγηθεί στις φυλακές με απροσδιόριστες κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».
Οι αστυνομικές επιδρομές σε σπίτια «υπόπτων», έχουν γίνει ρουτίνα. Ενώ είναι πολύ δύσκολο σε οποιονδήποτε μη αρεστό στο καθεστώς να εγκαταλείψει τη χώρα, για ταξίδι στο εξωτερικό. 
 
 
  Η δυσλειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών φαίνεται και από την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων δικαστικών οργάνων. Έτσι –για παράδειγμα- ο βουλευτής Idris Baluken του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, που είχε συλληφθεί το Νοέμβριο, για να αφεθεί ελεύθερος τον Ιανουάριο, συνελήφθη και πάλι το Φεβρουάριο.
  Ένα άλλο παράδειγμα της χαώδους κατάστασης στην τουρκική δικαιοσύνη περιγράφεται από την περίπτωση του εισαγγελέα Murat ο οποίος έχει παραπέμψει τον αρθρογράφο του Al-Monitor Kadri Gursel και άλλους γνωστούς δημοσιογράφους ως «ύποπτους για τρομοκρατική δράση». Ο Inam, όμως, είναι επίσης κατηγορούμενος σε άλλη δίκη ως Γκιουλενιστής.
 
 
  Ο Ερντογάν μέσω του Twitter του υποστήριξε πως «ο διαχωρισμός των εξουσιών βλάπτει την τουρκική πολιτική»Όπως είναι φυσικό το ΑΚΡ υποστηρίζει την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και υπόσχεται πως το νέο σύνταγμα θα «διευρύνει την δημοκρατία».  
  Υπάρχει και δήλωση Γιλντιρίμ, πως με το νέο σύνταγμα θα τεθεί τέλος στις δραστρηριότητες του ΡΚΚ, των Γκιουλενιστών και του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Λες και το παλιό σύνταγμα ήταν το εμπόδιο...
  Πάντως, σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στις 26 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε πως «η αντιπολίτευση παραπονείται ότι αν περάσει το δημοψήφισμα θα περάσει η εξουσία στα χέρια ενός». «Φυσικά και θα έχουμε την εξουσία ενός ανδρός», παραδέχθηκε, «τι άλλο;».
 
(al-monitor.com | SPIEGEL ONLINE | Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια: