Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ DEALS ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

 ΤΑ DEALS ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


Το ελληνικό κεφάλαιο είναι πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών..


Την αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας σε «στρατηγική», αλλά και την προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή ανέδειξαν με τις δηλώσεις τους χτες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλ. Τσίπρας και Α. Βούτσιτς, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, με επίκεντρο τα πεδία που οι αστικές τάξεις των δύο χωρών προκρίνουν για το ξεδίπλωμα κερδοφόρων επιχειρηματικών σχεδίων.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να καθιερωθεί «Ανώτατο Συμβούλιο» των δύο κυβερνήσεων, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου ορίστηκε για την προσεχή άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη της μεγέθυνσης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών που σήμερα ανέρχονται στα 390 περίπου εκατομμύρια ευρώ, της παραπέρα ανάπτυξης σε κλάδους όπως του Τουρισμού, αλλά και της εν γένει διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς σήμερα επιχειρηματικοί όμιλοι της Ελλάδας φιγουράρουν στους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία και η Ελλάδα «αποτελεί την τρίτη δύναμη, από άποψη επενδύσεων, στη Σερβία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
 
«Κόμβοι» μεταφορών και εμπορίου μέσα σε αντιθέσεις και εναλλακτικά σχέδια...

Οι δυο πρωθυπουργοί στις κοινές τους δηλώσεις υπογράμμισαν ιδιαίτερα τους κοινούς στόχους των αστικών τάξεων Ελλάδας και Σερβίας στους κλάδους των μεταφορών και της διακομιδής, με τον Αλ. Τσίπρα να περιγράφει ως εξής τα σχέδια αυτά: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς συνδέει την Ευρώπη όχι μόνο με τη Μέση Ανατολή, αλλά νομίζω ότι με τη διάνοιξη του δεύτερου καναλιού στο Σουέζ και τη στρατηγική επιλογή της Κίνας να ακολουθήσει τον "δρόμο του μεταξιού", η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας κόμβος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Η Σερβία είναι μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει τη "γέφυρα" ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς, η συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, μπορεί να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο project ιδιαίτερης σημασίας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Και αυτό συζητήσαμε σήμερα».

Για το σχέδιο αυτό, που όπως είναι φανερό βρίσκει στο δρόμο του και τα «εναλλακτικά» σχέδια άλλων καπιταλιστικών κρατών, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, σχέδιο που ενέταξε σ' αυτό της ΕΕ για συνδυασμένες μεταφορές αλλά και του σχεδίου της Κίνας, του επονομαζόμενου «Οne belt, Οne road», με αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ όπως ανακοινώθηκε, στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των δυο χωρών θα εξεταστούν η σιδηροδρομική σύνδεση και η δημιουργία ποτάμιων μεταφορών.

Απ' την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε επ' αυτού ότι «θα είναι μεγάλο κέρδος», «γιατί όσο η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και εμείς είμαστε πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. (...) Το έργο αυτό θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, τομέας που ενδιαφέρει πολύ και τις δύο πλευρές».

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν οι «ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας και της υψηλής τεχνολογίας και της πληροφορικής», αλλά και «της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη μέσω του νερού», της σύνδεσης δηλαδή του Αξιού με τον Μοράβα, για την ανάπτυξη των ποτάμιων μεταφορών.
...και αναζήτηση «περιφερειακής σταθερότητας»

Κατά τα λοιπά, η περιφερειακή «σταθερότητα» και το προχώρημα των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, με τον Αλ. Τσίπρα να εκφράζει τη στήριξη στην επιλογή της σερβικής αστικής τάξης για ένταξη στην ΕΕ και τον Α. Βούτσιτς να υπεραμύνεται της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο Σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε «φωνές αλυτρωτισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας» που ταλανίζουν την περιοχή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Οχι με παραβιάσεις, όχι με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις και με αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας, όχι με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες». Σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, υπερασπίστηκε μια «κοινά αποδεκτή λύση».
 
Το ελληνικό κεφάλαιο «ήταν, είναι και θα είναι» «παρών»

Χτες το απόγευμα, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας - Σερβίας, εστιάζοντας στη «μεγάλη εικόνα» των κοινών συμφερόντων των δυο αστικών τάξεων ως «εγγύτατους, κρίσιμους διαδοχικούς κρίκους στην αλυσίδα του οικονομικού γίγνεσθαι της ΝΑ Ευρώπης, με προφανές συγκριτικό πλεονέκτημα τη γεωστρατηγική τοποθέτησή μας επί των διαδρόμων μεταφορών, Ενέργειας και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ασίας», αλλά και στους κλάδους όπου μπορούν να προχωρήσουν οι κοινές μπίζνες όπως «την Ενέργεια, τις μεταφορές, τον τομέα των δομικών υλικών, τον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, τον διατροφικό τομέα».

«Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες στα Βαλκάνια, στη Σερβία, παρούσες και ενεργές», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας τις βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου που από χρόνια κάνει μπίζνες στα Βαλκάνια για επανάκτηση των θέσεων που έχασε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στα χρόνια της κρίσης, ενώ διαβεβαίωσε για την προθυμία της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός στις επιχειρηματικές προσπάθειες κεφαλαίων των δύο κρατών, αναφέροντας ότι «οι επιχειρηματίες μας είναι έτοιμοι σε νέες συνεργασίες, επενδυτικά εγχειρήματα, μεγέθυνση των οικονομικών συναλλαγών στη βάση προώθησης αμοιβαίων συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: