Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΧΛΑΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 
Πολλοί αναφέρονται και πάλι,
  σε «μετατοπίσεις συνόρων» 
 
 
Το Κόσσοβο είναι Σερβία
 
 Ουδείς είχε προβλέψει τι προβλήματα θα προκαλούσε η απόφαση της διάλυσης του ισχυρότερης βαλκανικής κρατικής οντότητας, και η αναδιάταξη των συνόρων βάσει των αμερικάνικων σχεδίων, όταν τερματίσθηκαν οι «πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία» (1991-2001). Τώρα, το αίτημα επαναχάραξης συνόρων, με ανταλλαγή εδαφών, ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο στις χώρες που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία. 
 
 
  Το πολυπολιτισμικό μοντέλο δεν φαίνεται να αποδίδει. Οι φήμες αυτές άραγε πυροδοτούν το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης; 
  Πάλι Αμερικάνος, βουλευτής αυτή τη φορά, αλλά όχι τυχαίος, προκάλεσε ανατριχίλα για όσα μπορούν να προκαλέσουν τα λόγια του: Η αποκαλούμενη «Μακεδονία» πρέπει να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη» και τα εδάφη της να διανεμηθούν ανάμεσα στους γείτονές της, υποστηρίζει ο Αμερικάνος βουλευτής και μέλος της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Dana Rohrabacher.
 
 
  Αλλά δεν είναι ο μόνος που θέτει παρόμοια ζητήματα: Άς ανατρέξουμε και σε κάποιους άλλους:
 
 
O ένας είναι Κροάτης πρώην πρόεδρος, ο Γιόζιπ Γιοζίποβιτς, ο άλλος νυν Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας, Μλάντεν Ιβάνιτς. Και οι δύο συμφωνούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της  Γιουγκοσλαβίας είναι τόσο κακές όσο ποτέ άλλοτε τα περασμένα 20 χρόνια. 
  Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί εγχώριοι πολιτικοί ψιθυρίζουν λέξεις που παραπέμπουν σε κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.
 
 Μετατόπιση συνόρων … 
 
 
  Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θέλει σε κάθε περίπτωση να ηγηθεί του στρατού που θα εισβάλει στο Κοσσυφοπέδιο, διότι οι Αλβανοί υποτίθεται πως σχεδιάζουν πόλεμο εναντίον της εκεί σερβικής μειονότητας. 
Και επειδή σε αυτές τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εθνικές μειονότητες είναι δυσαρεστημένες, κυκλοφορούν και πάλι σκέψεις για αλλαγή συνόρων.
 Όλα αυτά τα πυροδότησε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs που κυκλοφόρησε τέλος του 2016.
 
 
 Ο πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου  Τίμοθι Λες ανακήρυξε ως αποτυχημένη την πολιτική συμφιλίωσης της Ουάσιγκτον και της ΕΕ και της διατήρησης του πολυπολιτισμικού στοιχείου. Υποστήριξε ότι μόνο με μετατόπιση συνόρων θα μπορούσε να ανακοπεί η αναπόφευκτη νέα ένοπλη σύγκρουση.
 
 
  Στήριξη βρήκε στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών Πιέρ - Ανρί Μπουνέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τα προβλήματα της περιοχής ως «τυπικά παραδείγματα παγωμένων διενέξεων». 
 
 
  Απόψεις επ΄αυτού εξέφρασε και ο πρώην ειδικός επί βαλκανικών θεμάτων της CIA Στίβεν Μάιερ. Πρότεινε ανταλλαγή εδαφών για να λυθεί το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί πάντα εστία διενέξεων. 
 
  Δηλαδή το βόρειο τμήμα, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους να προσαρτηθεί στη Σερβία και ο σερβικός πληθυσμός στο υπόλοιπο τμήμα με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού να μετεγκατασταθεί  στη Σερβία. Σε αντάλλαγμα η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τη πρώην επαρχίας της. 
 
 
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν
 
 
  Σε αυτήν την περίπτωση, ο αρχηγός των Αλβανών που ζουν στο νότιο τμήμα της Σερβίας, Γιόνουζ Μοσλίζιου θέλει να προσαρτηθεί στην Αλβανία η περιοχή γύρω από το Μπουγιάνοβιτς και το Πρέσεβο. 
 
  Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, ζήτησε από το κοινοβούλιο την επανένωση του Κοσσυφοπεδίου με τη «μητέρα» Αλβανία. Και ενώ η ανταλλαγή εδαφών γύρω από το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται θεωρητικά τουλάχιστον εφικτή, (σύμφωνα με δημοσίευμα της DW) τα προβλήματα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι ακόμη πιο πολύπλοκα.
  Από καιρό οι Σέρβοι προσπαθούν να αποσχιστούν από τον ομοσπονδιακό ιστό, στον οποίο την πλειοψηφία έχουν οριακά οι μουσουλμάνοι. 
 
 
  Οι καθολικοί Κροάτες, με ποσοστό 15% αποτελούν την πιο μικρή εθνική ομάδα που έχει περισσότερους δεσμούς με την Κροατία παρά με την πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το Σaράγεβο. Μόνο λίγοι, όπως ο Σέρβος μεταρρυθμιστής πολιτικός Ζάρκο Κόρατς, εφιστούν την προσοχή σε επαναχαράξεις των συνόρων. Σε αναφορά με την κοινωνική μιζέρια και τη μαζική έξοδο νέων και καλά εκπαιδευμένων ανθρώπων, ο Κόρατς έκανε πρόσφατα την εξής έκκληση στην τελευταία έκδοση του ειδησεογραφικού περιοδικού NIN: «Θέλεις τον πόλεμο και τον θάνατο για μια μεγάλη Σερβία ή προτιμάς να δεχθείς τα υπάρχοντα σύνορα και να πολεμήσεις για να γίνει κάποτε η Σερβία τόπος διαβίωσης;».
 
«Τα Σκόπια δεν είναι κράτος, τα εδάφη τους πρέπει να μοιραστούν»
 
 
 Η αποκαλούμενη «Μακεδονία» πρέπει να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη» και τα εδάφη της να διανεμηθούν ανάμεσα στους γείτονές της, υποστηρίζει ο Αμερικάνος βουλευτής και μέλος της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Dana Rohrabacher.
  Η δήλωση του Αμερικάνου πολιτικού έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον για το αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Vision Plus.
  «Λυπάμαι που το λέω, αλλά (τα Σκόπια) δεν είναι κράτος. Έχουν διαιρεθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν καθίσταται πλέον δυνατή η συνύπαρξη (ανάμεσα στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες). Οι Αλβανοί της Μακεδονίας πρέπει να ενωθούν με το Κόσοβο και το υπόλοιπο τμήμα της χώρας με τη Βουλγαρία» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον  Rohrabacher, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια αδιέξοδη πολιτική του παρελθόντος που δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
 
  «Η ιδέα ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Μακεδονία ζωντανή, διότι κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή διευθέτηση που μπορούσε να προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν συνιστά λογική αιτιολόγηση για τη συνέχιση αυτής της ιδέας» τόνισε.
 
 
  Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του βουλευτή προκάλεσαν έντονη ανησυχία και εκνευρισμό στους κόλπους της κυβέρνησης των Σκοπίων, με το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί τους απαραίτητους διπλωματικούς διαύλους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ζητώντας από το State Department να καταδικάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, η οποία ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα ήδη υπάρχοντα εθνικιστικά πάθη που ταλανίζουν την περιοχή.
 
 
Συνεχής κρίση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια
 
 
  Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ -μέσω της διπλωματικής οδού- απαίτησε την άμεση διόρθωση της ονομασίας του «νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων», από τις σερβικές αρχές.
Η αντίδραση προκλήθηκε  από την εμφάνιση πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας προς τα Σκόπια που τα αναφέρουν ως “FYROM” (στη σερβική 'БЈРМ'). 
  Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε συνέχεια κρίσης που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Σερβίας και Αλβανών.  
 
 
Οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν αμαξοστοιχία προς την άλλοτε σερβική επαρχία, κάτι που θεωρήθηκε «προκλητική ενέργεια» από την Πρίστινα και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.
  Και αυτό επειδή ο ρωσικής κατασκευής συρμός, φέρει επιγραφές «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σε 21 γλώσσες συμπεριλαμβανόμενης και της αλβανικής.
 
 
 
 
 Ο ρωσικής κατασκευής συρμός, φέρει επιγραφές «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σε 21 γλώσσες συμπεριλαμβανόμενης και της αλβανικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: