Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΟΥΡΓΚΡΟΥΠ: ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΛΑΟΣ

 ΓΙΟΥΡΓΚΡΟΥΠ: ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΛΑΟΣ


 Εξήντα χρόνια μετά τον σοσιαλιστικό.. άνθρωπο στο διάστημα, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θύματα του καπιταλισμού στο απόλυτο χάος...



Με συμφωνία «επί της αρχής» γύρω από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα σε συνδυασμό και με τα μνημόνια της «επόμενης μέρας», ολοκληρώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ. «Ενα το κρατούμενο» είναι η άμεση νομοθέτηση του αντιλαϊκού πακέτου με τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019 ή και νωρίτερα, με αιχμή βέβαια την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, αλλά και τις νέες δραστικές περικοπές στο ύψος των σημερινών συντάξεων. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι παρεμβάσεις που αφορούν στα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου, οι «απελευθερώσεις» στον κλάδο της Ενέργειας, το πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις κ.ά.
 
Η αντιλαϊκή συγχορδία

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, προκειμένου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «να δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές για εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό σύστημα» και να συζητήσουν για τις «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που είναι μπροστά.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα των «πρωτογενών πλεονασμάτων» για την περίοδο μετά το 2018, υπογράμμισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, διευκρινίζοντας ακόμη ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Ολα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο».
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Αν η αποστολή των θεσμών είναι επιτυχής θα μπορούμε να το συζητήσουμε στο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου, αν όχι τότε αργότερα».

Συμπληρώνοντας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινκ, δήλωσε πως «οι μεγάλες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά στο μεταξύ μια συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας «ικανοποίηση» τόνισε: «Θα πρέπει να γίνει δουλειά, θέλουμε καλύτερη αγορά εργασίας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να υπάρχει εξομάλυνση της αγοράς εργασίας. Οι εταίροι όλοι αναγνώρισαν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και, με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει, η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3% του χρόνου».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δήλωσε πεισμένος ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν διατύπωσε «απειλές» για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η «εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη άλλης λιτότητας αλλά βαθιών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: