Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΕΧΕΙΣ; ΕΙΣΑΙ.. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ; ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ...


 Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Αριθμολάγνος δεν υπήρξα ποτέ. Γιατί ακόμη και οι φυσικοί αριθμοί δεν είναι ποτέ αυτεξούσιοι. Η αποκωδικοποίησή τους θα εξαρτάται πάντα από τη θέση τους μέσα στο σύνολο. Το "ένα" από μόνο του αποκωδικοποιείται ως μονάδα, αλλά μόλις τεθεί πλάι στη φωτοτυπία του θ’ αποτελεί το αποτέλεσμα μιας εξίσωσης. 1=1 Βεβιασμένη ερμηνεία. Επειδή εξερχομένου του δηλωτικού μιας αριθμητικής πράξης αλλάζει αυτομάτως πρόσωπο και περιεχόμενο. Ιδού στη θέση του το 11. 


Νομιμοποιημένες αλχημικές συμβάσεις. Μπορεί. Ωστόσο πάντα θα έχουν την αξία τους ως μονάδα μέτρησης ενός συνόλου. Των τετραγωνικών μέτρων που υποδηλώνουν την ασφάλεια μιας στέγης, επί παραδείγματι, την οποία τούτες τις ώρες παζαρεύουν οι τοκογλύφοι μετά των πολιτικών μπιστικών τους από την «πρώτη και τελευταία φορά αριστερά» . Της προσωπικής διαφοράς με την οποία αμφισβητείται εικονικά η εμπράγματη συνεισφορά ενός εκάστου εκ των εργαζομένων στον ασφαλιστικό του κουμπαρά. Της βίαιης «αναπροσαρμογής» του αφορολόγητου που αλλοιώνει το αποτέλεσμα του αθροίσματος των εισοδημάτων μείον τις υποχρεώσεις,  προσδιορίζοντας τη ποιότητα της ζωής. Για να την οδηγήσει από τον πάτο στον απόπατο…  


Αυτά σε επίπεδο ατομικό αφορούν το «έχειν» του καθενός εξ’ ημών, που επί εκατονταετίες πολλές η εξωνημένη διανόηση της ηγέτιδας τάξης μιας καπιταλιστικής κοινωνίας, ονόμαζε οικονομία για να ορίσει επιπροσθέτως τις έννοιες επιτυχία και αποτυχία. Έχεις, είσαι, υπάρχεις.. Δεν έχεις, ούτε είσαι μα μήτε και υπάρχεις. Η πεμπτουσία της ζωής. Ή αλλιώς θεμέλιο της πολιτικής. 

Για τα άλλα που παραπέμπουν στο «είναι», την ύπαρξη δηλαδή του καθενός εξ ημών, σε έπειθαν πως ανήκουν στον χώρο της πειραματικής βιολογίας και τα προσπερνούσαν σφυρίζοντας αδιάφορα αφού αν δεν « είχες» ήσουν κοινωνικά νεκρός.

 Να όμως που μόλις έξη χρόνια ανθρωποκαταστροφής απόδειξαν ότι: Δεν υπάρχει το «έχειν» αν δεν υφίσταται το «είναι». Με λόγια απλά αν δεν είσαι δεν μπορείς να έχεις ει μη μόνον μια θέση στον παράδεισο ή τη κόλαση, για όσους έχουν εθιστεί ανεπανόρθωτα στις  μεταφυσικές δοξασίες. Κάτι ωστόσο που οι λακέδες των τοκογλύφων δεν θέλουν να συνειδητοποιήσεις γιατί αυτομάτως τα πράγματα θα έρθουν στη φυσική τους θέση. Ποια είναι αυτή;

Ο δημιουργός-άνθρωπος θα υψωθεί πάνω από το δημιούργημά του-πολιτική, οικονομία, τεχνολογία. 

Οι εξουσίες –εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική-θα τεθούν υπό τις διαταγές του με τις τράπεζες ή να εξαφανίζονται ήνα υποκλίνονται στην κυριαρχία του. Ακριβώς το αντίστροφο απ’ ότι σήμερα συμβαίνει και που έχει υποχρεώσει την ανθρωπότητανα υπόκειται φοβισμένη τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς φυσικής διαστροφής: 

Τη ζωή στο απόλυτο κενό. 

Δεδομένου ωστόσο πως η φύση σιχαίνεται τα κενά αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Άρχισαν ήδη τα πρώτα σκιρτήματα της ζωής να εμφανίζονται δειλά για να το συμπληρώσουν με την αμφισβήτηση. Από τον αναπτυγμένο τεχνολογικά Βορά ως τον καθυστερημένο και λεηλατημένο Νότο και από την «απολίτιστη» κατά τους ακροδεξιούς ανατολή ως την «πολιτισμένη» δύση. Και το κάνουν δίχως να υπολογίζουν τις συνέπειες.. μιας πιθανής απώλειας της πολυδιαφημισμένης «Ευρωπαϊκής ιδέας».. 

Τι έχουν να χάσουν επί παραδείγματι οι Ιταλοί που ξεκίνησαν να αμείβονται για την εργασία τους με δωροεπιταγές ή κουπόνια. Ή οι Γερμανοί των οικονομικών γκέτο που κάνουν τα  Μεσαιωνικά Κάστρα του ευρωπαϊκού σκοταδισμού και της δουλείας να μοιάζουν θεϊκές Εδέμ εμπρός τους.. Για τους Έλληνες και τους εξαθλιωμένους Άραβες της νέας προσφυγιάς που ψάχνουν σε λάθος γεωγραφικό στίγμα τους νέους παραδείσους τους, ούτε λόγος. Έρχονται ημιθανείς εντός των ορίων της συνθήκης Σέγκεν, όπου άπαντες ιθαγενείς και εμιγκρέδες τελούμε υπό το καθεστώς μιας σατραπικής αιχμαλωσίας.. Του μεγάλου και αόρατου αδελφού..

Μπορούμε επομένως να ελπίζουμε αλλά όχι από τον καναπέ. Σε τι; Στο ό,τι θ’ αποτινάξει ο άνθρωπος νομοτελειακά, τους ζυγούς που του έχει φορέσει το διεθνές ιερατείο των τοκογλύφων. Επειδή η δύναμη της απόγνωσης που τον έχει υποτάξει στον φόβο, θα εξασθενίσει. Πότε;Όταν πλέον αυτός δεν θα έχει τίποτα πέραν των αλυσίδων του να χάσει.. Και θ’ αφυπνιστεί βίαια αφού προηγουμένως εμπεδώσει πως όποιος φοβάται τα ύψη δεν πετάει ποτέ. Κι όποιος δεν πετάει ποτέ μια ζωή θα σέρνεται σαν τα σκουλήκια..

Δεν υπάρχουν σχόλια: