Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ

 ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ


 Έκπληξη θα είναι αν την αρπάξει κάποια εταιρία που δεν άπτεται των αμερικανικών συμφερόντων στη περιοχή«Τυπικές λεπτομέρειες» απομένουν για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ για την οποία πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν πως πλέον η διαδικασία έχει φτάσει στο τέλος της και τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η πίεση για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού πλάνου προέρχεται τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από «ενδιαφερόμενους επενδυτές» γεγονός που είχε εκφράσει με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο ο πρόεδρός του Σ. Νίκας την περασμένη βδομάδα, λέγοντας πως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται «εμποδίζουν την δραστηριότητα της εταιρείας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει αυτήν την περίοδο έργα διασύνδεσης με αγορές των Βαλκανίων που αποτελούν τμήμα του λεγόμενου «Κάθετου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου», αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αλλά προχωράει και την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη δημιουργία «κόμβου φυσικού αερίου» (gas-hub) στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι στις επίσημες ανακοινώσεις μπορεί να υπάρξουν «εκπλήξεις», με τα δύο επικρατέστερα σενάρια πάντως να προβλέπουν είτε τη συνέχιση του ίδιου διαγωνισμού αλλά με την πρόβλεψη διατήρησης της πλειοψηφίας των μετοχών από το Δημόσιο, είτε την προκήρυξη νέου για την πώληση του 66% της εταιρείας. 

Μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως ενδιαφερόμενες διάφορες εταιρείες βελγικών, ιταλικών, ρουμάνικων, ρώσικων και πιο πρόσφατα ολλανδικών συμφερόντων, ενώ και σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την πώληση της επιχείρησης. Με αυτό ως δεδομένο, η «έκπληξη» θα είναι εάν τελικά επικρατήσει κάποια εταιρεία που δεν θα άπτεται των αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: