Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΔΝΤ: ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

 Το ποιο; Το κρατικό; Και το κράτος σε ποιον ανήκει; Στο λαό ή στους δραγάτες του.. Διορθώστε τη διεύθυνση και στείλτε τον λογαριασμό σε αυτούς που τώρα κρύβονται πίσω από το λαό..



Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, με ατζέντα τις εκθέσεις αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία και για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Τζ. Ράις, είχε δηλώσει ότι το «ενδεχόμενο χρηματοδότησης» προς το ελληνικό κράτος δεν βρισκόταν στην ατζέντα της (χτεσινής) συνεδρίασης.

Πάντως σύμφωνα με «διαρροές», η έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει το κρατικό χρέος «εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο» και θεωρεί «ανεπαρκείς» τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινώσει η Ευρωζώνη και ο ESM.

Προβλέπει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, προτείνοντας νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα, σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου κ.ά. Ζητήματα τα οποία ήδη βρίσκονται στο τραπέζι και με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ προτείνει τρανταχτές μειώσεις σε ό,τι αφορά τη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών, μέχρι και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις.
Επίσης, την επαναφορά του ψηλού συντελεστή ΦΠΑ στα αμέσως προηγούμενα επίπεδα (23% από 24% σήμερα), καθώς και τη μείωση των συντελεστών στη φορολογίας φυσικών προσώπων ειδικά στα μεγάλα εισοδήματα. Βέβαια, τα παραπάνω προϋποθέτουν την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων (αφορολόγητο όριο, συντάξεις κ.ο.κ.).

Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων μετά το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η δημιουργία «κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας», ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ ειδικές αναφορές γίνονται σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση το κρατικό χρέος δεν θα καταστεί «βιώσιμο», ενώ βέβαια επιχειρεί να μετακυλήσει τη «χασούρα» και τις όποιες παρεμβάσεις «διευκόλυνσης» στην πλευρά της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί «βιώσιμο», ακόμη κι αν υιοθετηθεί η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο 10 ετών, δηλαδή μέχρι και το 2028.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ προτείνει:
-- Επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040.
-- Επέκταση των ωριμάνσεων αποκλειστικά για τα δάνεια της Ευρωζώνης έως το 2070.
-- Μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων (πάντα της Ευρωζώνης) σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: