Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

 ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ


 Για τις οποίες ο Τσακαλώτος κομπορρημονεί ανερυθρίαστα στην επιστολή του προς ΔΝΤ..



Ενδεικτική για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται γύρω από τις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης» είναι και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, προς το ΔΝΤ, η οποία ενσωματώθηκε στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, μαζί βέβαια με την ομοβροντία από τις νέες «προτεινόμενες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις.

Στην επιστολή του, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρει πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ «δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα και στην ανάπτυξη». Ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια με αντιλαϊκό ατού την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή, η έκθεση του ΔΝΤ «δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση». Σε αυτό το επίπεδο επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι επακόλουθο «της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κατάλληλα «τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους» και τονίζει πως η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε αντίστοιχη επιστολή προς το ΔΝΤ, εστιάζει στην «υποεκτίμηση» της προόδου που έχει συντελεσθεί, ενώ «κατηγορεί» το ΔΝΤ ως «υπερβολικά απαισιόδοξο», σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους. «Δεδομένου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ,οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Για την εκ των υστέρων αξιολόγηση του «προγράμματος του 2012» (2ο μνημόνιο) στη διάρκεια του οποίου, ο ίδιος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως η έκθεση χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία, δεδομένου ότι επικρίνει όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών μεταξύ του Ιούλη 2012 και Ιούνη 2014, επισημαίνει πως το ΔΝΤ ήταν «εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια: