Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

 ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ


Δάνεια επί δανείων σε μια μαύρη τρύπα που νομοτελειακά αν δεν επαναστατήσει ο λαός θα κλείσει μόνον με τον θάνατό του.. 


Το ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό και με τη μεταξύ τους διαπάλη γύρω από τον επιμερισμό των «κινδύνων» και της χασούρας, ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα της παζαριών και των συνεννοήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», μετά και τη χτεσινή - «πολυαναμενόμενη» - συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Το ΔΝΤ παραπέμπει για επόμενη φάση τις όποιες αποφάσεις του, σχετικά με την πλήρη συμμετοχή του στο 3ο μνημόνιο (και μέσω νέας χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος). Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει το ελληνικό κρατικό χρέος, «εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο», προτείνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, απέστειλε νέο ισχυρό μήνυμα για τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης». Η τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, με επόμενο βήμα το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και βέβαια την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια εκτυλίσσονται μέσα σε ένα έντονο παρασκήνιο, ενώ, όπως αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, «πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση», ωστόσο όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν».

Λόγος γίνεται για ανάληψη «πρωτοβουλιών» από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ νωρίτερα χτες κυβερνητικές πηγές «διέρρεαν» σενάρια για ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, εστιάζοντας μάλιστα στο ενδεχόμενο «τμηματισμού» της «αξιολόγησης», δηλαδή της σταδιακής εκταμίευσης των αντιλαϊκών μέτρων και των δόσεων για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος.

Χαρακτηριστική, ως προς τις συντελούμενες αντιλαϊκές διεργασίες αλλά και τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς είναι η δήλωση του Τεντ Μάλοκ, που επελέγη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ , Ντ. Τραμπ, ως πρέσβης στην ΕΕ. Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», o T. Mάλοκ τόνισε πως «από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην απόφαση του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: