Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

 ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ


 "Συνεχίζουμε τον αγώνα ενωμένοι"



Μαζική η συμμετοχή στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας
Eurokinissi
Κλιμάκωση της αγροτικής κινητοποίησης με μέτρα για παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων, με πιο προχωρημένες μορφές πάλης και πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, αποφάσισε η χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας.
Στη σύσκεψη που ήταν μαζική - συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας, καθώς και από 35 μπλόκα - αναπτύχθηκε ανοιχτή, διεξοδική, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 18 μέρες και συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τόσο στην εισήγηση που παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, όσο και στις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και μπλόκων από πολλές περιοχές της χώρας, τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά και κόντρα στις ύπουλες επιθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές εναντίον του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
Η μαζική συμμετοχή εκπροσώπων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από όλη τη χώρα και η εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία του αγώνα χαρακτήρισαν τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη
Eurokinissi
Η μαζική συμμετοχή εκπροσώπων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από όλη τη χώρα και η εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία του αγώνα χαρακτήρισαν τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη
Αποφασίστηκε, επίσης, να απευθυνθεί κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.
Ταυτόχρονα, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση για την Παρασκευή 10/2, όπου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, μετά το σχετικό αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής, η συνάντηση ορίστηκε για τις 12 το μεσημέρι, με κυβερνητικό κλιμάκιο που θα αποτελείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Αυξάνουμε την αγωνιστική πίεση, σε μια μάχη με συνέχεια


Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη, σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την εφαρμογή όλων των μέτρων των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση κι απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες στέκονται οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται το μόχθο της εργαζόμενης αγροτιάς, οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που παραμονεύουν, σαν τις ύαινες, ν' αρπάξουν τη γη και το βιος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε, θ' απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την προειδοποιεί ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' αυξήσει την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών».

Κάνοντας αναφορά στους ισχυρισμούς διαφόρων περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και στις συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το ψήφισμα σημειώνει:

«Τα φετινά μπλόκα ήρθαν ως συνέχεια των περσινών, όπου, με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου ορίου, η μη φορολόγηση μέρους των επιδοτήσεων, η αναβολή για 5 χρόνια του τέλους επιτηδεύματος, η νομοθετική ρύθμιση για τα "αγροτοδικεία", η σταδιακή και όχι άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα που βγαίνει κι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρισκόμαστε ξανά στα μπλόκα του αγώνα, είναι ότι μόνο με την ισχυρή αγωνιστική πίεση μπορούμε κάτι να κερδίσουμε.

Βεβαίως, πρόκειται για μικρές, κουτσουρεμένες κυβερνητικές παραχωρήσεις που έγιναν κάτω από την ισχυρή πίεση των μπλόκων και όχι για "ικανοποίηση της πλειονότητας των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, μετά από διάλογο και συμφωνία των εκπροσώπων των μπλόκων με την κυβέρνηση", όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, προκειμένου να παραπλανήσουν την "κοινή γνώμη" και δίνοντας τροφή στη φασιστική Χρυσή Αυγή και σε διάφορους "καλοθελητές" να συκοφαντήσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και, γενικότερα, το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκτοξεύοντας βρωμιές περί "προδοσίας του αγώνα".

Και στη διάρκεια των 40ήμερων μπλόκων και στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον πρωθυπουργό, δεν μπήκαμε, ποτέ, στη λογική να κάνουμε "διάλογο" για το τι και πώς δέχονται να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως μας ζητούσε η κυβέρνηση, αλλά θέσαμε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως είχαν καθοριστεί και ιεραρχηθεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζητώντας την άμεση ικανοποίησή τους.

Και δεν φύγαμε από τα μπλόκα επειδή συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση, αλλά, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση, τότε, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης, αφού η κυβέρνηση τρέναρε συνεχώς την ψήφιση του Φορολογικού - Ασφαλιστικού και υπήρχε άμεση ανάγκη ν' αρχίσουμε τις δουλειές στα χωράφια, γιατί αλλιώς κινδυνεύαμε να μην προλάβουμε να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο και να μείνουμε χωρίς το παραμικρό ετήσιο εισόδημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: