Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΒΟΥΛΗ: ΣΚΙΑΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ


 Άσφαιρα πυρά επί του ιδίου στόχου: Τον λαϊκό αποπροσανατολισμό !!


Ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος είναι περισσότερο διαπλεκόμενος απ' τον άλλο και ποιος μπορεί καλύτερα απ' τον άλλο να υπερασπιστεί τα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, με διαχειριστική επάρκεια αντίστοιχη των αναγκών του για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, εκτυλίχθηκε χτες στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι με το αίτημά του για εκλογές κάνει «κακό στη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή». Του χρέωσε αναπαραγωγή της προπαγάνδας του ΔΝΤ, στο οποίο κατένειμε το ρόλο του «κακού» και καταλόγισε παράλογες απαιτήσεις που καθυστερούν την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». «Μας λέτε ότι καθυστερούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση, μα δεν γνωρίζετε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά αναίτια προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ; Αρα τι μας ζητάτε; Να τα δεχτούμε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, φιλοτεχνώντας για την κυβέρνησή του το προφίλ της «αντιστεκόμενης», όταν στην πραγματικότητα έχει ήδη αποδεχτεί σωρό νέων αντιλαϊκών μέτρων, στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να καταρρίψει και τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, λέγοντας προς τον πρόεδρο της ΝΔ - απευθυνόμενος στην πραγματικότητα στο εγχώριο κεφάλαιο - ότι «σε 1,5 χρόνο κάναμε όσα εσείς δεν καταφέρατε σε πέντε, στήσαμε την οικονομία στα πόδια της, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώσαμε την ανεργία, εξορθολογίσαμε τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, επανεκκινήσαμε έργα, αναβαθμίσαμε τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή».

Αποπειράθηκε να παρουσιάσει τη διαπραγμάτευση, που δεν αφορά παρά στην εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ως μάχη για το συμφέρον της κοινωνίας, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι δεν ψάχνει πρόθυμους να ψηφίσουν νέα μέτρα γιατί δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Υπερασπίστηκε εντούτοις τη συγκρότηση ενός «κοινού εθνικού μετώπου», αλλά για να ...αρνηθεί τα μέτρα που αιτείται το ΔΝΤ.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει και συνέστησε στον Κ. Μητσοτάκη να μη ζητά εκλογές, γιατί δεν έχει σοβαρή αντιπρόταση, αναγνωρίζοντας εμμέσως τη στρατηγική τους σύμπλευση.
Είχε προηγηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, με κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι «εγκλωβίζει τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο», ότι την οδηγεί στον γκρεμό και επαναφέρει στο προσκήνιο το Grexit, που παρουσίασε σαν καταστροφή, υπερασπιζόμενος ως «αδιαπραγμάτευτη» τη θέση της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της ΕΕ.

Σε ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας με τελικό αποδέκτη το λαό, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας αδειάζει και χρέωσε στην κυβέρνηση «αποτυχία, τραγική ανικανότητα και άρνηση να πραγματοποιήσει τις αλλαγές» που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψει, απηχώντας την αγωνία του κεφαλαίου για την ταχεία ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» που θα ανοίξει την πόρτα στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε επίσης με σθένος τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, ότι δεν αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ότι καθυστερεί τις αποκρατικοποιήσεις και ότι εξασθενεί το τραπεζικό σύστημα, καθυστερώντας την καθιέρωση συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και πλαισίου διευθέτησης «κόκκινων δανείων», ότι δεν υλοποιεί τις συστάσεις του ΟΑΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού συν τοις άλλοις και με «περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών».

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με εθνικό σχέδιο που θα εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές, γι' αυτό πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα, για να περισώσουμε ό,τι περισώζεται», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.
 
Σκιαμαχία και για τη διαπλοκή

Σε λεονταρισμούς όπως ότι «με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε», σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την κυβέρνηση ως πολέμια συμφερόντων που την πολεμούν κι αυτά και να φορτώσει στη διαπλοκή την καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, αναλώθηκε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε στο πόρισμα της Εξεταστικής και ευρύτερα στο ζήτημα της διαπλοκής.
Οπως ισχυρίστηκε, αυτή ήταν η πρώτη κυβέρνηση που αποφάσισε «να συγκρουστεί και για πρώτη φορά διερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο και ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία». 

Επανέφερε το σχήμα του τριγώνου κομμάτων - τραπεζών - ΜΜΕ που εξυπηρετούσε το ένα το άλλο, όπως είπε, διαβλέποντας παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Κατηγόρησε τα άλλα αστικά κόμματα ότι με τη στάση τους, δανειζόμενα αθρόα από τράπεζες που δεν έλεγχαν αν πληρούν τα κριτήρια για δανεισμό, «δυσφήμισαν» το αστικό πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς του, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κερδίζουν έδαφος δυνάμεις που το παίζουν αντισυστημικές.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου απ' τα άλλα κόμματα να φέρουν πρόταση για τον ΔΟΛ, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι δεν το πράττει επειδή απεύχεται την πιθανότητα μιας ιδιοκτησίας που δεν θα τη στηρίζει.

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έχει διορίσει χιλιάδες με προσόν την «κομματική νομιμοφροσύνη», ότι επιχειρεί να χτίσει τη δική της διαπλοκή που βασίζεται σε πράξεις και μεθοδεύσεις που διαβρώνουν τους αστικούς θεσμούς και παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική, τη χαρακτήρισε μέσο εκφοβισμού τραπεζικών στελεχών και ΜΜΕ και ευκαιρία να τα βρει η κυβέρνηση με την παλιά διαπλοκή, ενόσω δημιουργεί τη νέα, εκβιάζοντας όσους δεν τα βρίσκουν μαζί της ότι θα έχουν την τύχη του ΔΟΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: