Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος
Τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση; Το φυσιολογικό, το αναπόφευκτο. Στην επιχείρηση «βόλτα στο σπίτι μας» Ίμια ή
Kardak αντίστοιχα, ο ένας σκαντζόχοιρος θα τραυματίσει τον άλλον με τα αιχμηρά του αγκάθια. Και αμέσως μετά από αυτό το πολιτικό ατύχημα - που είναι πιθανόν να καταλήξει σε σοβαρό δυστύχημα πολεμικού χαρακτήρα - τα δύο σκαντζοχοιράκια θα οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις, εν τω μέσω κλιμάκωσης της στενής επαφής τους αγκαθωτού τύπου, παντού στην ευρύτερη περιοχή διασταύρωσης των συμφερόντων τους.
Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση με το νέο αφήγημα «βόλτα στο σπίτι- Ίμια» και η τουρκική με το αντίστοιχο, που περιλαμβάνει ασφαλώς και περιήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος στο «σπίτι- Kardak»,
το πάνε για πολύ στενή επαφή σκαντζόχοιρων, προσβλέποντας φυσιολογικά σε κρίση με πολεμική κλιμάκωση, έτσι ώστε από το πιλοτικό πρόγραμμα «γκρίζες ζώνες» να περάσουμε στο πιλοτικό πρόγραμμα «γκρίζες χώρες».
Δεν ρωτώ αν είναι καλά στα μυαλά τους στην ελληνική κυβέρνηση, ούτε πόσο τραγικό για την περιοχή θα μπορούσε να εξελιχθεί το καθεστώς Ερντογάν, αναρωτιέμαι αν η απελπισία που προκύπτει από τα αδιέξοδα των δύο κυβερνήσεων είναι ικανή συνθήκη στο να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή, με τις δύο χώρες να γίνονται το επίκεντρο διεθνών πολιτικών και γεωπολιτικών αναθεωρήσεων – που θα γκριζάρουν καταρχήν και τις δύο στις διεθνείς πολιτικές!
Είναι μικρή περιοχή τα Ίμια και δεν χωρά δύο σκαντζόχοιρους ταυτόχρονα, οι οποίοι επιθυμούν προστριβή για να θερμάνουν την ψυχρή (ψυχραμένη) προς αυτούς κοινή γνώμη (εκλογικό σώμα) των χωρών τους. Τουλάχιστον να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα ξεχωριστών επισκέψεων, ξεχωριστών βολτών για να μην μπλέξουμε τα αγκάθια μας!
Σοβαρευτείτε και στις δύο κυβερνήσεις και επιλέξτε: ή βόλτα στα Ίμια χωρίς αγκάθια ή κρατάτε ασφαλείς αποστάσεις. Το δίλημμα του ακανθόχοιρου, στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι μια αναλογία των προκλήσεων που φέρει η οικειότητα, αλλά των προκλήσεων που φέρει ο τυχοδιωκτισμός κυβερνώντων, οι οποίοι επιχειρούν κινήσεις αντιπερισπασμού για να ξεφύγουν από τα δύσκολα διλήμματα στα οποία καλούνται με επιτακτικό τρόπο να πάρουν θέση.
Αν μπει στην τρέχουσα πολιτικοοικονομική «εξίσωση» και μια (νέα) κρίση στο Αιγαίο και στην Κύπρο, το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβολή της σε μεθοδολογία του χώρου κατάστασης (state space), όπου το σύστημα περιγράφεται από ένα σύνολο διαφορικών εξισώσεων
πρώτης τάξης, οι οποίες περιγράφουν τις μεταβλητές κατάστασης: το γκριζάρισμα Ελλάδας και Τουρκίας.
Κομψά το διατυπώνω, σε αυτό το σημείωμα, μήπως δεν πρόκειται για σχέδιο, αλλά απλώς για άλλη μια επιπολαιότητα για λόγους εντυπωσιασμού (:
ψαρέματος ψηφοφόρων και νομιμοποίησης του αυταρχισμού και του Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, αντίστοιχα). Αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις τότε θα πρόκειται για σχέδιο και θα πρέπει να μιλήσουμε αλλιώς. Υπάρχει ακόμη χρόνος για σοβαρότητα…!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου