Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΟΧΗ ΠΑΧΕΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

ΕΠΟΧΗ ΠΑΧΕΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ


 Τα πάντα όλα .. Από τους σκλάβους της εργασίας ως το δωρεάν κρατικό χρήμα..


Το ότι οι δηλώσεις περί «τέλους της λιτότητας» και «εποχή μετα - λιτότητας» αφορούν βασικά το εγχώριο κεφάλαιο, και την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητάς του και θωράκισης της κερδοφορίας του ώστε να περάσει σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποτυπώνεται και στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ότι:

-- Ζητούμενο παραμένει ο φτηνός δανεισμός για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


«Τώρα» - είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Εκείνη που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων (...) ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτός εξάλλου είναι και ο τρόπος ... που θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Ο Δ. Τζανακόπουλος περιέγραψε, εξάλλου, μια τέτοια εξέλιξη ως «απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα».


-- Η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης θα πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης.


Παρότι η κυβερνητική προπαγάνδα παλεύει να πείσει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη σημαίνει «επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης» όπως είπε χτες (στον ΑΝΤ1) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, αξιοποιώντας και «πυροτεχνήματα» τύπου προγραμμάτων «3 δισ. και 100.000 νέες θέσεις εργασίας» προσπαθεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη για την οποία πασχίζει θα βασιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, ακόμα πιο προκλητικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε χτες πως με τη συμφωνία:  


«Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». «Βάφτισε», δηλαδή, επιστροφή της «εργασιακής κανονικότητας», τη... συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις που το «ευρωπαϊκό μοντέλο» θεωρεί «βαρίδι» στα «πόδια» των επιχειρηματικών ομίλων, εμπόδιο στην «κούρσα» για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, κρύβοντας ταυτόχρονα και όλο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.


Κατόπιν όλων αυτών, ο Δ. Τζανακόπουλος έκλεισε το μάτι στο κεφάλαιο διαβεβαιώνοντας ότι «το βασικό μήνυμα έχει δοθεί και είναι η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: