Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΕΟΚ : ΑΝΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ


 Οι κίνδυνοι διάλυσης του ευρωκωλοχανείου περιορίζουν τις επενδύσεις..


Η συνεχιζόμενη «υποτονικότητα» των νέων επενδύσεων στην ΕΕ, οι αβεβαιότητες που παραμένουν τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως οι «πιθανές διαταραχές» στο παγκόσμιο εμπόριο, βρίσκονται στο φόντο της έκθεσης με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» του 2017 που δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, που σημειώνει ότι «ηιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις χειμερινές προβλέψεις οφείλεται στις αδιευκρίνιστες ακόμη προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη, καθώς και επικείμενες διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, είναι σημαντικό να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές και ικανές να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». 

Ουσιαστικά, δηλαδή, προδιαγράφουν την επίθεση διαρκείας απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς και αυτό ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα σημερινά νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα διαρκέσουν για πάντα». Επιπλέον, δίνοντας έμφαση σε οικονομίες όπως η ελληνική, τόνισε πως «οι χώρες με υψηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να τα μειώσουν, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στους οικονομικούς κλυδωνισμούς».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, εστιάζοντας στις πολύπλευρες παρεμβάσεις τόνωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (π.χ. επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ»), δήλωσε ότι «με την αβεβαιότητα σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικής για να στηρίξουμε την ανάπτυξη».
Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει:
  • Οι επενδύσεις αναμένεται να εξακολουθήσουν να αυξάνονται, αλλά με συγκρατημένο βαθμό, χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως το πολύ «χαμηλό κόστος χρηματοδότησης» (νομισματική χαλάρωση κ.ά.) και η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα το 2016, συνολικά στην ΕΕ, διαμορφώθηκαν στο 20% του ΑΕΠ από 22% κατά μέσο όρο στην περίοδο 2000-2005.
Σε κάθε περίπτωση, η μάζα των νέων επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν διαμορφωθεί πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και, όπως τονίζεται, «η συνεχιζόμενη επενδυτική υποτονικότητα δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά τον βιώσιμο χαρακτήρα της ανάκαμψης και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».
  • Για πρώτη φορά από το 2008, προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημειώνεται ότι σε συνδυασμό και με τους άλλους «κινδύνους» (ο αντίκτυπος από την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς και τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια) «θα μπορούσαν να αυξήσουν τις διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών - μελών», σύμφωνα με την έκθεση.
  • Επιβράδυνση αναμένεται στο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, που θα «περιορίσει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».
  • Η επίσημη ανεργία στην Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί από 10,0% το 2016 σε 9,6% το 2017 και σε 9,1% το 2018. Παρά τη «μείωση», τα ποσοστά αυτά παραμένουν υψηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ
Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης: 1,7% για το 2016, για το 2017 1,6% και για το 2018 1,8%.
Συνολικά στην ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,9% το 2016, 1,8% το 2017 και 1,8% το 2018.
Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής ρυθμοί ανάκαμψης:
-- Γερμανία: 2017: 1,6%, 2018: 1,8%
-- Γαλλία: 2017: 1,4%, 2018: 1,7%
-- Ιταλία: 2017: 0,9%, 2018: 1,1%
-- Βρετανία: 2017: 1,5%, 2018: 1,2%
Για τις ΗΠΑ καταγράφεται ενίσχυση 2,3% το 2017 και 2,3% το 2018. Τέλος στην παγκόσμια οικονομία αναμένονται ρυθμοί 3,4% και 3,6%, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: