Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ

Το όνειρο συγκρούεται 
       με την πραγματικότητα
 
 Ένας μήνας διακυβέρνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ.
  Εκείνο που επισημαίνουν, όμως, οι σχολιαστές των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης είναι πως οι πολιτικές που εξαγγέλλει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχουν διχάσει όσο ποτέ τους Αμερικανούς πολίτες.
 
 
  Σε κύριο άρθρο τους οι New York Times, χτες, υποστήριζαν πως «ο Τραμπ ενισχύθηκε από το φάσμα της πολιτικής δεξιάς με την στήριξη του Fox News, αλλά και ’’θεωριών συνωμοσίας’’. Το ρεπουμπλικάνικο κατεστημένο  τον στήριξε. Οι φιλελεύθεροι 9στο κόμμα αυτό) απέτυχαν να τον σταματήσουν, αλλά δεν απέτρεψαν την δημιουργία της ισχύος του».
  Και τώρα έχουμε πρωτοφανείς διαδηλώσεις που έχουν προκαλέσει τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να υπάρχει η «προθεσμία ανοχής των 100 πρώτων ημερών» που συνήθως δίνεται στους Αμερικανούς προέδρους.
  Βαθιά διχασμένη πλέον η αμερικανική κοινωνία πλημμυρίζει από θυμό για τις πολιτικές απόψεις που έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή πόλωση.
 
 
  Εκείνο όμως που απασχολεί περισσότερο είναι ο «πόλεμος» που έχει εξαπολύσει εναντίον των παραδοσιακών ΜΜΕ, τα οποία δεν έχουν εκφράσει και ενθουσιασμό για την εκλογή του.
  Αλλά και για τους υποστηρικτές του Τραμπ, η περασμένη εβδομάδα ουδόλως ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηρισθεί από τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (με τρία γράμματα αρχικά), τα ABC, CNN και NBC. Με τις επικρίσεις στα δελτία τους υποχρέωσαν τον πρόεδρο Τραμπ να απολύσει τον σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας και τους βοηθούς του, ενώ με ποικίλα σχόλια αντιμετώπισαν την εξαγγελία του για «αναμόρφωση των ανεπαρκών υπηρεσιών αντικατασκοπείας».
 
  Το όνειρο Τραμπ 
 
 
 
  H προοπτική δημιουργίας ειρήνευσης έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία υπήρξε το μεγαλύτερο διακύβευμα. Αυτό, ωστόσο, έχει άμεση σχέση με το τι επιφυλάσσει το μέλλον στη Συρία και την Ουκρανία. 
 Ακολουθεί, επίσης, η συνεργασία με τη Μόσχα για τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας ασφάλειας, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Ασφάλεια που θα καλύπτει τη γηραιά ήπειρο από την Πορτογαλία έως τα Ουράλια και η οποία θα περιλαμβάνει παραλλαγή της ισχύουσας συμφωνίας για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών του 21ου αιώνα.
 
 
  Πρωταρχική σύγκρουση του Τραμπ υπήρξε με το οικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Δηλαδή με τον ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα της αμερικανικής οικονομίας του διαπλεκόμενου στρατιωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος.
  Ο πόθος του απλού Αμερικανού πολίτη είναι πως ο Τραμπ θα προωθήσει την «πραγματική» οικονομία  -την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. 
  Αντικρουόμενες, όμως, σ' αυτά είναι οι διακηρύξεις Τραμπ για τον περιορισμό των μεταναστών - που ωστόσο βοηθούν στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - ή οι εχθρικές ως πολεμοχαρείς δηλώσεις του εναντίον του Ιράν και της Κίνας.
  Ή η εχθρότητα προς την αποκαλούμενη «Obamacare», την ισχύουσα ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
 
 
  Οι πτυχές της νέας πολιτικής στον τομέα της υγείας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά αυτή αναμένεται να «αποσυνδέει» την ιατροφαρμακευτική 
  Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες που βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος στην ιδιωτική ασφάλιση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει σε χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία ή ακόμη και στην Ελβετία.
  Θα σταματήσουν, δηλαδή, να διοχετεύονται δισεκατομμύρια δολάρια στην «αυτοκρατορία» μέσω πολέμων, επιθέσεων και καταπιεστικής πολιτικής εις βάρος των αμερικανικών δομών, της ιατρικής περίθαλψης, των δομών της μόρφωσης και των μικρών επιχειρήσεων.
 
 
  Φυσικά, όταν οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται από τα συστημικά ΜΜΕ «να τελειώνουμε με το όνειρο Τραμπ», απομένει κάποιος άλλος εναλλακτικός εφιάλτης: η Χίλαρι Κλίντον
  Και τα δεδομένα ήταν πως η Χίλαρι είχε εκφραστεί με πολεμοχαρείς εκφράσεις εναντίον της Ρωσίας, σε αντίθεση με τη μετριοπαθή αντιμετώπιση της Μόσχας από τον Τραμπ.
  Αλλά οι ως τώρα διακηρύξεις της πολιτικής Τραμπ έχουν προκαλέσει αναταραχή και στο Ρεπουμπλικάνικο κόμμα, που προσπαθεί να συμμαζέψει την αναταραχή που έχει προκληθεί στους κόλπους του, στα όρια του διχασμού.
 
Στο Ιράκ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας για να «μαζέψει» τις δηλώσεις Τραμπ 
 
 
  Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στο Ιράκ για «να αρπάξουν το πετρέλαιο άλλων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις πριν από την άφιξή του στη Βαγδάτη, όπου πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες που δημιούργησαν αντιφατικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
  Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί έχουν πληρώσει για το πετρέλαιο του Ιράκ και θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο στο μέλλον. Οι δηλώσεις αυτές διαχωρίζουν τη θέση του Αμερικανού ΥΠΑΜ από προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ που άφηναν να εννοηθεί μία αντίθετη εξέλιξη.
 
 
  «Δεν βρισκόμαστε στο Ιράκ για να αρπάξουμε το πετρέλαιο άλλων» επισήμανε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων που τον συνοδεύει, συζητώντας τους στόχους της επίσκεψής του.
  Η επίσκεψη αυτή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Ιράκ πραγματοποιείται ενώ έχει ενεργοποιηθεί ένα νέο επιθετικό σκέλος των πολεμικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις ειδικές δυνάμεις του Ιράκ και ενώ η Βαγδάτη δέχεται πολιτικές πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων αποκλειστικής διοίκησης της πόλης μετά την απελευθέρωσή της από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Και όχι με τη συμμετοχή Κούρδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: