Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

Στα χέρια κυβέρνησης -δανειστών η “σωτηρία” των ΜΜΕ
 ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

Πρόβλεψη για «κούρεμα» των οφειλών έως 90%


ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ
Για τους προσεκτικούς αναγνώστες των μιντιακών εξελίξεων η αναφορά του Δημήτρη Μάρη -σε συνέντευξη του στο περιοδικό Fortune με την οποία εμφανίζεται ως νέος κυρίαρχος στα ΜΜΕ- στην ανάγκη να ανοίξει, υπό όρους, η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού, ήταν το κλειδί για τις επόμενες εξελίξεις στον προβληματικό χώρο των ΜΜΕ.
Πρακτικά, χωρίς δανεισμό κανένα ΜΜΕ δεν πρόκειται να συνεχίσει να υπάρχει. Οι τράπεζες, όπως και η κυβέρνηση προφανώς και θέλουν τα ΜΜΕ ως καλούς συνεργάτες ή υποχείρια, κάτι που εξαρτάται από τις σχέσεις διαπλοκής και τα ανταλλάγματα τα οποία συμφωνούνται κάθε φορά.

Σε αυτές τις συνθήκες, η «σωτηρία» των μίντια “θολώνει” εξαιτίας της συνολικής κατάρρευσης των μεγάλων ομίλων, του Μέγκα, του ΔΟΛ και του συγκροτήματος Μπόμπολα, που ακολουθεί στην… ουρά. Η λύση για να μην εξαφανιστούν από το χάρτη μοιάζει να βρέθηκε στο νέο καθεστώς του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών», ο οποίος και πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους. Πριν καν ψηφιστεί δε, εκδότες και καναλάρχες θέλουν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ένταξης τους σε αυτόν. Γιατί έτσι νόμιμα πλέον θα ανοίξει ο δρόμος για το «κούρεμα» κατά 90% των οφειλών τους, τη ρύθμιση των χρωστούμενων έως και σε 180 δόσεις και την επαναχρηματοδότηση των εταιρειών με τους ίδιους ή άλλους μετόχους τους οποίους θα επιβάλουν οι τράπεζες.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, απαιτείται να αλλάξουν ορισμένες διατάξεις που αφορούν στα προαπαιτούμενα της ένταξης των ζημιογόνων επιχειρήσεων ΜΜΕ στην εν λόγω ρύθμιση, κάτι που προϋποθέτει συμφωνία αφενός της κυβέρνησης και, αφετέρου, των δανειστών.
Σε αυτό το πολύπλοκο παζλ, προστέθηκε και η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και με την οποία αναθάρρησε το Μαξίμου, καθώς απαιτείται να αρχίσει άμεσα και πάλι διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρακτικά, θα αρχίσει ένας νέος γύρος σκληρής αναμέτρησης ανάμεσα στους δυο πόλους της εξουσίας για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στον καθορισμό των συνθηκών και όρων λειτουργίας των ΜΜΕ το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: