Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


 "Είναι λιγότεροι πάμε να τους φάμε!"


Με την κατάθεση του οδηγού του λεωφορείου της ΕΘΕΛ Αναστάσιου Λυριντζή, που οδηγούσε το λεωφορείο Πέραμα - Πειραιάς και βρέθηκε μπροστά στη δολοφονική επίθεση κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα, το 2013, από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Ο μάρτυρας, που εμφανίστηκε αφού διατάχθηκε από το δικαστήριο η βίαιη προσαγωγή του, όχι μόνο έδειξε αρχικά απροθυμία να καταθέσει τα πραγματικά περιστατικά, αλλά υπέπεσε και σε σοβαρές αντιφάσεις σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, γεγονός που του επισημάνθηκε έντονα από το δικαστήριο και την εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, στην έναρξη της εξέτασής του, ο μάρτυρας κατέθετε στη λογική της ανασκευής της προανακριτικής κατάθεσής του και των αοριστιών, γεγονός που οδήγησε την πρόεδρο να του «υπενθυμίσει» ότι άλλα λέει τώρα κι άλλα είχε καταθέσει προανακριτικά, αλλά και την εισαγγελέα της έδρας να τον ρωτήσει ευθέως: «Εχετε δεχθεί απειλές για τη ζωή σας; Γιατί προανακριτικά ήσασταν πολύ λεπτομερής και τώρα δεν λέτε πράγματα ή τα λέτε με τη βία. Μήπως φοβόσαστε;».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε μετά από επίμονες ερωτήσεις του δικαστηρίου την αρχική του κατάθεση, όπου είχε μιλήσει για «επιτιθέμενους» και «αμυνόμενους», αναφέροντας ότι «αυτοί που δέχονταν την επίθεση ήταν λιγότεροι αριθμητικά». Παραδέχθηκε πως «η μάζα των ανθρώπων που χτυπιόντουσαν μεταξύ τους στη μέση του δρόμου», όπως αρχικά τη χαρακτήρισε, «ήταν δύο αντίθετες ομάδες», πως «η πιο ολιγάριθμη ομάδα ήταν περικυκλωμένη σε στενό κλοιό» και επιβεβαίωσε την προανακριτική του κατάθεση ότι 30 άτομα με μηχανάκια, κράνη, σκούφους και μαύρα ρούχα, προσπέρασαν το λεωφορείο και μπήκαν πεζή στον κλοιό, κρατώντας στειλιάρια, έτοιμα να χτυπήσουν.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι επιτιθέμενοι με τα κοντάρια, τρέχοντας προς τους περικυκλωμένους, φώναξαν «είναι λιγότεροι, πάμε να τους φάμε...». Επίσης, ανέφερε, αφού η πρόεδρος του θύμισε την αρχική του κατάθεση, ότι οι επιτιθέμενοι κράταγαν κοντάρια μήκους ένα έως δύο μέτρα. 

Παραδέχθηκε απαντώντας στην πρόεδρο ότι μίλησε με κάποιον με μαύρα ρούχα, κράνος στο χέρι και ξυρισμένο κεφάλι, που αποχωρούσε μετά την επίθεση, ότι τον ρώτησε «τι έγινε ρε παιδιά» και πήρε την απάντηση «του ανοίξαμε το κεφάλι». Σημειωτέον ότι από την κατάθεσή του, επιβεβαιώνονται ουσιαστικά τα όσα έχουν καταθέσει και οι μάρτυρες που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση, ότι υπήρξε περικύκλωση από δύο ομάδες που ήρθαν από δύο στενά και αποχώρησαν από διαφορετικά σημεία, ενώ ανέφερε επιπλέον ότι είδε ένα άτομο τραυματισμένο, πεσμένο στο έδαφος και δυο - τρία άτομα να προσπαθούν να τον βοηθήσουν.

Τελικά, παρά το ότι ο μάρτυρας «δεν ρωτάει» και «δεν είναι από τους περίεργους» και «δεν τον ενδιαφέρει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο δικαστήριο, παραδέχτηκε ότι έμαθε από συναδέλφους του ότι αυτοί που χτυπιόντουσαν ήταν κάποιοι του ΠΑΜΕ, οι οποίοι δέχτηκαν την επίθεση και ήταν λιγότεροι και κάποιοι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι τους επιτέθηκαν και ήταν οι περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: