Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


 Η περικύκλωση της Ρωσίας ολοκληρώνεται..





Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χτες από την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η επικύρωση του «Πρωτοκόλλου για την προσχώρηση του Μαυροβουνίου» στο ΝΑΤΟ, το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου.
«Το νομοσχέδιο είναι ενδεικτικό της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε καταψηφίζοντας την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

Οπως σημείωσε «με την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ επιχειρείται η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια που κάνει να περικυκλώσει τη Ρωσία που αυτήν τη στιγμή είναι ο κύριος στρατηγικός του αντίπαλος στην Ευρώπη. Και αυτό γίνεται βέβαια παρά την αντίθεση του λαού του Μαυροβουνίου που σε ποσοστό πάνω από το 60% αντιτίθεται σε αυτήν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Μάλιστα και γι' αυτό το λόγο δεν έγινε και το δημοψήφισμα που είχαν υποσχεθεί, επειδή ήταν φανερό ότι θα καταψηφιζόταν. Εδώ βέβαια πάνε περίπατο οι λεγόμενες δημοκρατικές διαδικασίες του καπιταλιστικού συστήματος, άλλωστε είδαμε κι εδώ τα "όχι" να γίνονται "ναι", αλλά ούτε αυτό το τυπικό δεν κάνουν. Είναι σαφές ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ πρώτα και κύρια γιατί αυτό δεν συμφέρει το λαό της χώρας αυτής, δεύτερον δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό και τρίτον δεν συμφέρει τους λαούς της περιοχής γιατί με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται ένας επιθετικός, ιμπεριαλιστικός οργανισμός».

Από την άλλη, όσον αφορά τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, υπερψήφισαν το πρωτόκολλο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εξωραΐσουν πλήρως τον εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, αλλά και αποτυπώνοντας την ανησυχία και τους προβληματισμούς των αστικών επιτελείων για τις εξελίξεις που δρομολογούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, αφού επισήμανε ότι «καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην πρόθεση αυτής της φιλικής χώρας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε πως παράλληλα θα πρέπει «να γίνει και εδώ και γενικότερα σε επίπεδο της ΕΕ μια σοβαρή συζήτηση για τις προοπτικές τις αμυντικές τις δικές μας, της ΕΕ, ειδικά μάλιστα την επαύριο του Brexit. Δεν είναι μόνο η νέα αμερικανική διοίκηση, αλλά είναι και αναγκαιότητα να αποκτήσει αυτοδύναμη και αυτόφωτη, θα έλεγα, αμυντική πολιτική η ΕΕ, πολύ πέραν αυτών που έχει, ήδη, πετύχει μέχρι τώρα», δείχνοντας τη διαφαινόμενη τάση συγκρότησης ενός αυτοδύναμου στρατιωτικού μηχανισμού της ΕΕ στο φόντο της όξυνσης των αντιθέσεων και συγκρούσεων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Καλαφάτης είπε ότι το ΝΑΤΟ «εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια για τις χώρες της περιοχής και τον κόσμο ευρύτερα» κι ακόμα ότι «δημιουργούνται σταθερά ο όροι και οι προϋποθέσεις να εισέλθουν τα βαλκανικά κράτη σε νέα εποχή συνεννόησης ασφάλειας και ειρήνης», την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί όπου πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ βάζουν «φωτιά» σε όλη την περιοχή. Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, γιατί κατά τον ειδικό της αγορητή Χρ. Παππά «δεν προστάτευσε τα θαλάσσια σύνορά μας που σε τελική ανάλυση θα λέγαμε ότι είναι και σύνορα της συμμαχίας» από τους «λαθρομετανάστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: