Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

To ακροδεξιό «χέρι» πίσω από τις καμπάνιες φυλετικού μίσους (Photos) - Media
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ


Γερμανός διαφημιστής πίσω από τις νηπιακού ύφους καμπάνιες κατά των αλλοδαπών


 
Σμήνη από μαύρους μιναρέδες που ανορθώνονται σαν πυρηνικές κεφαλές πάνω από μια ελβετική σημαία δίπλα σε μια γυναίκα με μια μαύρη μπούρκα! Μαύρα πρόβατα, μαύρα κοράκια και καφέ χέρια που αρπάζουν ελβετικά διαβατήρια! 
 
Αυτός είναι ο «ευσπλαχνικός» κόσμος του Αλεξάντερ Ζέγκερτ, του γκουρού της ακροδεξιάς διαφήμισης στην Ευρώπη. Πολλές από τις αφίσες φυλετικού μίσους του επικεφαλής του ελβετικού διαφημιστικού πρακτορείου Goal AG, Α. Ζέγκερτ, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν για ναζιστική προπαγάνδα.
 
«Χρυσές» δουλειές
 
Ο Ζέγκερτ έκανε το ντεμπούτο του το 2009 με μια αφίσα που σχεδίασε για το ελβετικό δημοψήφισμα για την απαγόρευση των μιναρέδων και των τζαμιών.
 
Νοέμβριος 2009: Αφίσα του Ζέγκερτ για το δημοψήφισμα κατά των μιναρέδων στην Ελβετία
Μια άλλη αφίσα του, που χρησιμοποιήθηκε αργότερα για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το αν οι ξένοι που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να απελαύνονται, έδειχνε ένα άσπρο πρόβατο να κλοτσάει ένα μαύρο πρόβατο από την ελβετική εθνική σημαία.
 
Φεβρουάριος 2016: Αφίσα του Ζέγκερτ για το δημοψήφισμα στην Ελβετία για την απέλαση ξένων πολιτών όταν παραβιάζουν τον νόμο
Έχει σχεδιάσει καμπάνιες για το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Κόμμα του Λαού (SVP), όπως και για το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ). Οι αφίσες του είχαν τόση… επιτυχία που τις έκλεψαν οι Γερμανοί ακροδεξιοί και το νεοναζιστικό κόμμα NDP για τις δικές τους καμπάνιες. Ο Ζέγκερτ κινήθηκε νομικά εναντίον τους για παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων, χωρίς επιτυχία. Δεν κρύβει όμως την ικανοποίησή του. «Το γεγονός ότι με αντέγραψαν, δείχνει ότι η καμπάνια πέτυχε» δήλωσε στους «Financial Times».
 
 
Τώρα, ο Ζέγκερτ ανοίγει τα «φτερά» του στη γερμανική αγορά. Το κάνει σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της Γερμανίας, με την Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καθώς αναζητά μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος στις εκλογές του 2017.
 
Η δημοτικότητα του AfD έχει εκτοξευθεί εξαιτίας της αυξανόμενης απογοήτευσης με την πολιτική ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου για τους πρόσφυγες. «Η Μέρκελ άνοιξε τις πύλες και τώρα είναι το κυρίαρχο θέμα» επισήμανε ο Ζέγκερτ.
 
Ο Αλεξάντερ Ζέγκερτ είναι πεπεισμένος ότι η μετανάστευση θα παίξει μεγάλο ρόλο στις γερμανικές εκλογές, όπως έγινε και στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του Brexit, αλλά και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
 
Λαϊκιστές πολιτικοί σε όλο τον δυτικό κόσμο εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες για το άνοιγμα των συνόρων, τις μετακινήσεις των πληθυσμών και τη φανερή άνοδο του ISIS. «Αυτή είναι τώρα μια σημαντική ανησυχία και η πολιτική επικοινωνία πρέπει να την αντιμετωπίσει» δήλωσε.
 
Αντιδράσεις
 
Οι αφίσες του ομολογουμένως προκαλούν οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα των ψηφοφόρων, αλλά και φόβο. Η κριτική που δέχεται, είναι σκληρή. Οι περισσότεροι τον κατηγορούν ότι ανεύθυνα αναμοχλεύει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, για παράδειγμα τον φόβο για αλλοδαπούς εγκληματίες. 
 
Μάλιστα, σε μια αφίσα του έγραφε «Ιβάν Σ. – βιαστής, Φαρούκ Β. –δολοφόνος, Ισμίρ Κ. – απατεώνας: σύντομα θα γίνουν Ελβετοί;». «Η κινητήρια δύναμη αυτής της αφίσας είναι να προκαλέσει φόβο» λέει ο Πάιους Γουόλκερ, ο ιδρυτής του πρακτορείου Walker, μιας άλλης διαφημιστικής εταιρείας. Ο Ζέγκερτ απορρίπτει το επιχείρημα λέγοντας: «Δεν μπορώ να κατασκευάσω αυτούς τους φόβους. Υπάρχουν ήδη εκεί».
 
«Είναι σαν εκείνους του προπαγανδιστές του Τρίτου Ράιχ που προσπάθησαν να δαιμονοποιήσουν τους Εβραίους» υποστηρίζει ο Γουόλκερ και δεν είναι ο μόνος που παραλληλίζει τη δουλειά του Ζέγκερτ με νεοναζιστική προπαγανδα.
 
Σε μια παλιότερη συνέντευξή του στη Ζυρίχη, ο Ζέγκερτ απαντά στους «επικριτές» του: «Όταν οι αντίπαλοί σου δεν έχουν καλά επιχειρήματα, τότε σε κατηγορούν για φασισμό. Αυτό απλώς δείχνει πόσο ανήμποροι είναι».
 
Ποιος είναι
 
Ντυμένος με ένα ροζ πουκάμισο και καφέ σακάκι, ο Ζέγκερτ δεν μοιάζει με άνθρωπο που έχει σκοπό να προκαλέσει αναταράξεις.
 
 
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Αμβούργο, σπούδασε Ιστορία και Γερμανική Λογοτεχνία στην Κωνσταντία (πόλη της Γερμανίας) και αργότερα στη Ζυρίχη, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος. Μετακόμισε στην Ελβετία γιατί η Ε.Ε. άρχισε να μοιάζει με τη Σοβιετική Ένωση, όπως υποστηρίζει. «Προσπαθούν να φέρουν διαφορετικές νοοτροπίες και πολιτισμούς κάτω από μια στέγη και να τις εξελίξουν. Και στους ανθρώπους δεν αρέσει αυτό» λέει.
 
Ωστόσο, όλα αυτά φαίνονται παράξενα και ανεξήγητα, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι ο Ζέγκερτ είχε αριστερές καταβολές, ήταν μέλος της Νεολαίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο παρελθόν και έχει υιοθετήσει δύο παιδιά από τη Βόρεια Αφρική.
 
Πολιτικά, θεωρεί ότι είναι κάποιος που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και περιγράφει τη δουλειά του ως την πιο σημαντική πνευματική πρόκληση. Πιστεύει ότι η δουλειά του μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους και να γίνει θέμα των συζητήσεών τους, ειδικά όταν μειώνει τα πολύπλοκα μηνύματα και τα μετατρέπει σε απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: