Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΒΙΑΘΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΔΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ


  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΒΙΑΘΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΔΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ
 
 
 Διαβάστε και φρίξτε! Απαιτεί από έναν πολίτη 500 χιλ. ευρώ επειδή στηλίτευσε από το block του την "άμεμπτη" επιτροπή ανταγωνισμού..

 
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιώνει μισό εκατομμύριο από πολίτη που τόλμησε να της ασκήσει κριτική


Μεγάλη κουβέντα γίνεται διεθνώς για τις συντονισμένες προσπάθειες του λεγόμενου «συστήματος» (τοπικού ή υπερεθνικού) στον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών, με απώτερο στόχο την απόλυτη επικράτηση των ολιγαρχικών συμφερόντων. Κλασικό παράδειγμα η γειτονική Τουρκία όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει προχωρήσει σε ένα πογκρόμ λογοκρισίας και φυλάκισης των «αντικαθεστωτικών». Όποιος προσβάλει τον Πρόεδρο, ακόμα και 15χρονα παιδιά, φυλακίζεται.
 
Στην Ελλάδα η σιωπή έχει επιβληθεί δια του αποκλεισμού των «αντίθετων» απόψεων από μεγάλο αριθμό ΜΜΕ. Φαινόμενο που γιγαντώθηκε τις τελευταίες δυο δεκαετίες, όσο δηλαδή η διαπλοκή αλώνιζε στην Ελλάδα. Όμως πλέον, με την διάδοση του διαδικτύου, η προσπάθεια φίμωσης λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης στην χώρα μας.

Αφορμή για την παρούσα έρευνα στάθηκε επιστολή που κοινοποίησε ο Γιώργος Φλωράς με την οποία ανακοίνωσε «την αποχώρηση του από την μάχη με τα καρτέλ». Στην επιστολή αυτή καταγράφει ένα δυσμενές πλαίσιο «προστασίας» των καρτέλ στην ελληνική κοινωνία και κάνει αναφορά και στα παρακάτω στοιχεία για την επίμαχη αγωγή.

Στις 6/4/2017 δικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δηλαδή του Κράτους, κατά ενός πολίτη, του Φλωρά. Με την αγωγή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει αποζημίωση 500.000€ από τον Φλωρά για την ηθική βλάβη που της προκλήθηκε από αναρτήσεις που, κατά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έκανε ο Φλωράς στο προσωπικό του ιστολόγιο (blog), κυρίως δυο χρόνια πριν η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταθέσει την εν λόγω αγωγή.

Και όχι μόνο ζητάει το Κράτος να του καταβάλει ο πολίτης ένα απίστευτο ποσό επειδή «το προσέβαλε» αλλά ζητάει να συλληφθεί και να φυλακιστεί για ένα έτος, εάν ο πολίτης δεν καταβάλει την αποζημίωση που θα επιδικασθεί! Και αυτό ενώ γνωρίζει την οικονομική κατάσταση του πολίτη πολύ καλά.

Η υπόθεση έχει δυο διαστάσεις, με διαφορετική βαρύτητα η κάθε μια. Η πρώτη διάσταση είναι η ίδια η υπόθεση, επί της ουσίας της. Τι έκανε δηλαδή ο Φλωράς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει να αποζημιωθεί με ένα απίστευτο ποσό ως ηθική βλάβη και να οδηγηθεί ο Φλωράς στις φυλακές του Κορυδαλλού αν δεν της καταβάλει την αποζημίωση.

Η δεύτερη διάσταση είναι το κατά πόσο το Κράτος έχει δικαίωμα να στρέφεται κατά των πολιτών ζητώντας εξοντωτικά ποσά ως αποζημίωση και την φυλάκιση των πολιτών, με αιτία την έκφραση των προσωπικών τους απόψεων για την λειτουργία του Κράτους, έστω και με υπερβολικά αυστηρό τρόπο, ακόμα και εξυβρίζοντας το Κράτος και τις Υπηρεσίες του.

Ας δούμε την πρώτη διάσταση, βασισμένοι στην ανάγνωση των δικογράφων που μας κοινοποίησε ο κ. Φλωράς και στα στοιχεία που μας ανέφερε σε συνομιλία που είχαμε μαζί του.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε, σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, απευθυνόμενος στον Φλωρά, ότι «έδωσα εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να σου κάνει μήνυση για αυτά που γράφεις στο blog σου αλλιώς θα διατάξω ΕΔΕ». Ο Φλωράς στο blog του έγραφε διάφορα θέματα περί ανταγωνισμού και σωρεία αποκαλυπτικών στοιχείων για υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το παράξενο στο σημείο αυτό είναι γιατί ο Γιακουμάτος, ως προϊστάμενος Υπουργός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν κάλεσε, ως όφειλε, τον πολίτη να δικαιολογήσει τις καταγγελίες του αλλά διέταξε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να τον πάει στα δικαστήρια.

Να θυμίσουμε ότι ο Φλωράς είχε την εταιρεία Βιβλιοπωλεία Φλωράς στην οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώθηκε και κατέβαλε αποζημίωση 500.000€ επειδή καθυστέρησε υπερβολικά και αδικαιολόγητα να εξετάσει την καταγγελία της κατά του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης ήταν η διάλυση της εταιρείας του Φλωρά από το καρτέλ και η πτώχευση της το 2015. Η δικαστική απόφαση με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώθηκε να καταβάλει την αποζημίωση εκδόθηκε το 2013, ένα χρόνο πριν κατατεθεί η επίμαχη αγωγή

Ύστερα από την εντολή Γιακουμάτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσε την επίμαχη αγωγή στο τέλος του 2014. Η αγωγή αφορούσε 13 αναρτήσεις στο blog, σε σύνολο 550 αναρτήσεων. Οι περισσότερες από τις επίμαχες αναρτήσεις ήταν του έτους 2013 και αρχές του 2014, δηλαδή σχεδόν 2 χρόνια πριν την κατάθεση της αγωγής. Με αυτές τις αναρτήσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού ισχυρίζεται ότι υπέστη σοβαρή προσβολή και για τον λόγο αυτό απαιτεί την υπέρογκη αποζημίωση. Η δυετής καθυστέρηση να διαμαρτυρηθεί για την προσβολή δεν δικαιολογήθηκε στο δικόγραφο.

Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο Δημήτρης Κυριτσάκης. Τοποθετήθηκε πρόεδρος, σε ηλικία 69 ετών, το 2009 από τον Κωστή Χατζηδάκη και η θητεία του ανανεώθηκε και πάλι το 2013 από τον ίδιο Υπουργό. Θεωρείται άνθρωπος που πρόσκειται φιλικά στην οικογένεια Μητσοτάκη και είναι γνωστός στο Πανελλήνιο για την δικαστική του πορεία καθώς συνταξιοδοτήθηκε ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τα θέματα της Δικαιοσύνης και τους ανθρώπους σε αυτήν.

Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ο κ. Λουκάς Δημήτρης, σύζυγος της κ. Νίκης Κεραμέως, Κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ. Βασικός δικηγόρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο κ. Γεραπετρίτης Γιώργος, ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη καθώς ήδη τον έχει τοποθετήσει ως μέλος της 7μελους επιτροπής που παρακολουθεί την σύνταξη του προγράμματος της ΝΔ. Ο κ. Γεραπετρίτης ήταν ο δικηγόρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην υπόθεση Φλωρά όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέστη πρωτοφανή ήττα όταν υποχρεώθηκε να καταβάλει την μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει καταλογιστεί ποτέ στο Δημόσιο για καθυστέρηση να πράξει το καθήκον του.

Η αγωγή συζητήθηκε για πρώτη φορά σε μια επεισοδιακή δίκη τον Μάιο του 2015, ερήμην του Φλωρά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε καταθέσει το δικόγραφο με την διαδικασία περί Τύπου, δηλαδή απαιτούσε οι αναρτήσεις σε blog να δικάζονται με βάση το ειδικό πλαίσιο που δικάζονται και τα κείμενα σε εφημερίδες κλπ. Μια λογική που ήδη έχει αποδοκιμαστεί σε επίπεδο δικαστηρίων με γνωστές αποφάσεις ήδη από το 2011.

Παρόλα αυτά, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Κυριτσάκης επεδίωξε την γρήγορη «τιμωρία» του Φλωρά και την εξοντωτική του τιμωρία με βάση την νομοθεσία περί Τύπου. Όμως για κακή του τύχη, και αφού μεσολάβησε πειθαρχικός έλεγχος για όσα συνέβησαν την ημέρα της δίκης, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία αποφάσισε ότι κακώς η αγωγή κατατέθηκε με βάση την διαδικασία περί Τύπου καθώς οι αναρτήσεις στα blog πρέπει να δικάζονται με βάση την τακτική διαδικασία. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι δεν μπορεί μια ανάρτηση σε ένα προσωπικό ιστολόγιο που θα διαβάσουν 10 άνθρωποι να έχει ανάλογο αντίκτυπο με μια ανάρτηση σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα με 500.000 επισκέπτες την ημέρα.

Ένα χαρακτηριστικό στην επίμαχη αγωγή είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στις 40 σελίδες της που να ενημερώνει το Δικαστήριο ότι ήδη, την ώρα της αγωγής, έχει καταδικαστεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταβάλει 500.000€ αποζημίωση στον πολίτη που καταδιώκει, επειδή τον κατέστρεψε με την καθυστέρηση της.

Στο Δικαστήριο μοναδικός μάρτυρας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ο τότε διευθυντής του γραφείου του προέδρου της, Γιώργος Μυλωνάκης. Κατά σύμπτωση ο κ. Μυλωνάκης, λίγους μήνες πριν την κατάθεσή του, ήταν παράλληλα σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σήμερα, μετά την κατάθεση του, είναι ένας από τους πολύ στενούς συνεργάτες και συμβούλους του αρχηγού της ΝΔ.

Παρότι όμως το δικαστήριο επιβεβαίωσε την υφιστάμενη Νομολογία και παρέπεμψε την δίκη στην τακτική διαδικασία, παρότι οι επίμαχες αναρτήσεις κατέβηκαν αμέσως από το ιστολόγιο του Φλωρά (όπως γνωστοποιήθηκε στο Δικαστήριο), η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνέχισε την πρωτοφανή επίθεσή της και με νέα κλήση, πριν ένα μήνα, ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου και να δικαστεί ο Φλωράς με βάση την Νομοθεσία περί Τύπου.

Το πάθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Κράτους δηλαδή, να καταδικάσει τον πολίτη που, κατ’ αυτήν, την συκοφάντησε στο διαδίκτυο, είναι τόσο μεγάλο όπου έως σήμερα έχει καταβάλει το ποσό των 25.000€ για την συγκεκριμένη δικογραφία. 25.000€ από δημόσιο χρήμα για 13 αναρτήσεις σε ένα προσωπικό blog που, κατά δήλωση του Φλωρά, «διαβάζουν 20-30 άνθρωποι ημερησίως, συνήθως οι ίδιοι άνθρωποι που νοιάζονται για αυτά τα θέματα». Το ποσό των 25.000€ προφανώς θα φτάσει στις 50.000€ με την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Από την παραπάνω υπόθεση προκύπτει πάντως ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα: Γιατί το Κράτος που θίχτηκε από τον πολίτη δεν του έκανε μήνυση ώστε να γίνει ουσιαστική έρευνα περί των ισχυρισμών του πολίτη, με μάρτυρες και έγγραφα ενώπιον Εισαγγελέα και, ενδεχομένως, ποινικού δικαστηρίου για να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή μη των ισχυρισμών; Σπάνια κάποιος θιγόμενος στρέφεται κατά άλλου μόνο με αγωγή. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει επιθυμία αποφυγής ενδελεχούς διερεύνησης της υπόθεσης.

Η δεύτερη διάσταση της υπόθεσης είναι όμως ιδιαιτέρως σοβαρή. Ας υποθέσουμε ότι το δικαστήριο, είτε τον Απρίλιο, με την διαδικασία δια του Τύπου, είτε αργότερα στην τακτική διαδικασία, αποφασίζει ότι ο Φλωράς με τις αναρτήσεις στο προσωπικό του blog «μίλησε άσχημα για το Κράτος και τις Υπηρεσίες του». Και καταδικάζει τον Φλωρά σε αποζημίωση στο Κράτος, 100.000€ (για παράδειγμα), με ταυτόχρονη απόφαση φυλάκισής του αν δεν καταβάλει το ποσό αυτό.

Την επόμενη ημέρα κάθε Δημόσια Υπηρεσία, ανεξάρτητη ή μη, που θεωρεί ότι θίγεται από δημόσια έκφραση της γνώμης ενός πολίτη θα τον καταδιώκει και θα τον φυλακίζει. Όποιος πολίτης γράψει πάλι στο Facebook ότι “οι εφοριακοί τα παίρνουν” θα ενάγεται από το Υπουργείο Οικονομικών, θα φυλακίζεται και θα εξοντώνεται οικονομικά. Όποιος πολίτης γράψει σε προσωπικό ιστολόγιο ότι “οι γιατροί παίρνουν φακελάκι” θα ενάγεται από το Υπουργείο Υγείας, θα φυλακίζεται και θα εξοντώνεται οικονομικά. Αν κάποιος πολίτης μιλήσει “αρνητικά” για το ΕΣΡ, θα εισπράξει αγωγή και ποινή φυλάκισης. Αν βρίσει κάποιος πολίτης την Βουλή, θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του.

Στην περίπτωσή μας πάντως η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδιώκει τον πολίτη του έχει ήδη καταβάλει μισό εκατομμύριο ευρώ επειδή τον κατέστρεψε. Και, όπως λέει ο Γιώργος Φλωράς, του ζητάει το ίδιο ποσό για να ρεφάρει!
Το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: