Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


Την τεμαχίζουν όπως ο χασάπης το κρέας για να την πουλήσουν κομμάτι κομμάτι..



Εγκρίθηκε χτες το απόγευμα από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η δεύτερη φάση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, μετά από έντονες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ακόμη και χτες το πρωί, μεταξύ των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία είχε σταματήσει μετά την παρέμβαση των τεσσάρων τραπεζών, ζητώντας εγγυήσεις διασφάλισης των δανειακών χρηματοδοτήσεων που έχουν παράσχει προς τη ΔΕΗ, καθώς θεώρησαν ότι από την ακολουθούμενη διαδικασία - εκχώρηση σημαντικού περιουσιακού στοιχείου δίχως αντάλλαγμα για την επιχείρηση - αμφισβητείται η δυνατότητα της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Οι τράπεζες ήραν τις ενστάσεις τους μετά το σχέδιο που παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, σύμφωνα με το οποίο θα τους παρασχεθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις μέσω της εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ από εταιρικούς πελάτες συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η σχετική επιστολή που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής γενικής συνέλευσης.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σχεδίου πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία «State Grid» έναντι ποσού 320 εκατ. ευρώ, με το 25% να «αξιοποιείται» σε επόμενη φάση, ενώ το υπόλοιπο 51% της εταιρείας παραμένει, προς το παρόν, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Μετά τη σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση με πανηγυρικό τόνο, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης. Με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας».

Με λίγα λόγια, η κατάτμηση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως «αποφυγή» του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του 66% που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης, διαφορετικής μορφής αλλά ίδιας αντιλαϊκής ουσίας, που προωθεί το πέρασμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς της «απελευθέρωσης», σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και τις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: