Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΤΑΓΙΑΝΙ: ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΟΧΙ Ο ΙΔΙΟΣ

 ΤΑΓΙΑΝΙ: ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΟΧΙ Ο ΙΔΙΟΣ


 Τώρα ξεπλυμένος μπορεί να υποτροπιάσει ξανά.. Άλλωστε γι αυτό εφευρέθηκε η συγνώμη..



Με μια λακωνική ανακοίνωση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση δηλώσεών του - στα Σκόπια το Φλεβάρη του 2016 - στις οποίες, μεταξύ άλλων, τα αποκαλεί «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, σε βίντεο που πρόβαλε χτες ο «ΑΝΤ1», εμφανίζεται να δηλώνει: «Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Ολοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Κατόπιν των αντιδράσεων απ' το Γραφείο του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΕΚ, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι το Γραφείο του «επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM)». Ωστόσο, από την ανακοίνωση πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Α. Ταγιάνι παίρνει πίσω τις σχετικές δηλώσεις του, κάτι που επιχείρησε αργότερα με «τιτίβισμα», όπου σημείωνε (στα ελληνικά): «Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης».
Αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Για το θέμα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, παρομοίασε τον Α. Ταγιάνι με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, αναφέροντας: «Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με το δικό τους τρόπο. Από τον Εντι Ράμα, που ανακαλύπτει την Ακρόπολη και τον Αλή Πασά, που έκανε την Επανάσταση του '21, μέχρι τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου...». Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον Α. Ταγιάνι ο Δ. Παπαδημούλης, «επιπολαιότητα» του πρόσαψε ο επίσης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος.

«Η ιστορία δεν παραχαράσσεται ούτε υφαρπάζεται», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, καλώντας τον Α. Ταγιάνι να σεβαστεί την επίσημη θέση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι επιχείρησε να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στον Α. Ταγιάνι, που άλλωστε οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν για τη θέση του προέδρου του ΕΚ, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις έγιναν πριν εκλεγεί στη συγκεκριμένη θέση!
«Η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται κι όχι να παραχαράσσεται», ανέφερε Αν. Λοβέρδος, για ανιστόρητες αλήθειες έκανε λόγο ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Να είναι «πρόεδρος όλων των κρατών - μελών» που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε το Ποτάμι τον Α. Ταγιάνι, χαιρετίζοντας την «ανασκευή των δηλώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: