Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΣΕ ΒΑΘΥ ΣΧΙΣΜΑ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Τα τρία συμπεράσματα των προκριματικών στη Γαλλία - Media ΣΕ ΒΑΘΥ ΣΧΙΣΜΑ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


 Απορρίφθηκαν συλλήβδην όλες οι πολιτικές του Γαλλικού Σημιτικού αποτυπώματος Φρανσουά Ολάντ..



Ο πρώην υπουργός παιδείας της Γαλλίας, ο Μπενουά Αμόν, έγινε εν τη μια νυκτί ο νικητής του πρώτου γύρου των προκριματικών του Σοσιαλιστικού κόμματος και ταυτόχρονα το φαβορί για επικράτηση και στο δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 29-01.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico, ο πρώην πρωθυπουργός, ο Μανουέλ Βαλς, με τον οποίο θα αναμετρηθεί ο Αμόν, ήρθε δεύτερος καθότι δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους πως «έχει αλλάξει».

Είτε επικρατήσει ο Αμόν είτε όχι, το αποτέλεσμα των προκριματικών απλά επιβεβαιώνει τη βαθιά ρήξη που βιώνει το ιστορικό κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν καθώς και την πλήρη απόρριψη των ψηφοφόρων του προς τις πολιτικές του Φρανσουά Ολάντ.

Κοιτώντας στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου βλέπουμε πως ο πραγματικός νικητής των προκριματικών των Σοσιαλιστών είναι ο άνδρας που αρνήθηκε να συμμετάσχει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα κατέβει ως ανεξάρτητος με μια κεντρώα ατζέντα.


Ιδού τα τρία συμπεράσματα:


(1) Το βαθύ σχίσμα των Σοσιαλιστών


Όσοι ψηφοφόροι μπήκαν στη διαδικασία να συμμετάσχουν στους προκριματικούς δήλωσαν ευθαρσώς στους δημοσκόπους πως δεν έτρεφαν ελπίδες πως ψήφιζαν για τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, αντ’αυτού ψήφιζαν για αυτόν που θα οδηγήσει το κόμμα τους τα δύσκολα χρόνια μετά τη βέβαιη ήττα.
Η επικράτηση του Αμόν είναι επί της ουσίας η επικράτηση της «σοσιαλιστικής Αριστεράς», η οποία ποτέ δεν απεδέχθη τις οικονομικές πολιτικές του Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος ο Αμόν μάλιστα απολύθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο επειδή κριτίκαρε τις πολιτικές του.
Το σχίσμα όμως μεταξύ των κεντρώων Σοσιαλιστών, που θέλουν πιο πραγματοποιήσιμες πολιτικές, και των Αριστερών Σοσιαλιστών όλο και μεγαλώνει και η επιλογή Αμόν δε θα βοήθησει καθόλου στην «επούλωση» του.
Η πλατφόρμα που προτείνει ο Αμόν είναι γεμάτη μη ρεαλιστικές ιδέες οι οποίες περιλαμβάνουν δημόσιες δαπάνες. Προτείνει μεταξύ άλλων τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου σε 32 ώρες και την εγκαθίδρυση βασικού μισθού 750 ευρώ για όλους αλλά δεν αναφέρει πως προτίθεται να χρηματοδοτήσει αυτές τις ιδέες. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι στέκονται ακριβώς σε αυτό το γεγονός και το χρησιμοποιούν για να τον χτυπήσουν.
Ο αντίπαλος του, Μανουέλ Βαλς, είχε προκαλέσει σάλο προ εβδομάδων όταν αναφέρθηκε σε δυο Σοσιαλιστικές πτέρυγες εντός του κόμματος και η αλήθεια είναι πως έχει δίκιο. Οι διαφορές μεταξύ των δυο στρατοπέδων είναι τόσο έντονες που φαντάζει απίθανο να συμφωνήσουν σε ορισμένα θέματα, πολλώ δε μάλλον να «συγκυβερνήσουν». Τόσο ο Ολάντ όσο και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του έχουν τονίσει πως δε δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον νικητή των προκριματικών.


(2) Βαθειά απόρριψη των πολιτικών του Ολάντ


Ο Βαλς ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο μετά που έπεισε τον Ολάντ να μην συμμετάσχει ξανά. Ήπλιζε πως στο πρόσωπο του οι ψηφοφόροι θα έβλεπαν τον συνεχιστή των πολιτικών της κυβέρνησης του ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούσε να «αποβάλει» τα στοιχεία που τον κάνουν αντιπαθή σε πολλούς, όπως ο έμφυτος αυταρχισμός του.
Σύντομα αντιλήφθηκε πόσο χαμηλά είχε πέσει τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του από άποψη δημοτικότητας. Η ανεργία στη Γαλλία αγγίζει το 10% και οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν πλέον πως οι Σοσιαλιστές μπορούν να διορθώσουν τα ζητήματα της οικονομίας και της ανεργίας.
Η τραγική τελευταία διετία με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τις ατυχείς πολιτικές και την αποτυχημένη μεταρρύθμιση έκαναν τον Βαλς τον ιδανικό στόχο τόσο για τους Δεξιούς όσο και για τους Αριστερούς.
Σε περίπτωση επικράτησης του Αμόν, θα είναι η πρώτη φορά που η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει κανέναν υποψήφιο στις εκλογές.


(3) Ο Μακρόν κέρδισε τους προκριματικούς στους οποίους ούτε καν συμμετείχε


Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα είναι αντιμέτωπο με δυο σενάρια στις 30-01, το ένα χειρότερο από το άλλο. Αν κερδίσει ο Αμόν, η πλειονότητα των κεντρώων Σοσιαλιστών θα μεταπηδήσει στο κίνημα του Μακρόν, ο οποίος έχει βασίσει το κίνημα του στην ανάγκη για «αλλαγή» σε πρόσωπα και ιδέες.
Μια ενδεχόμενη νίκη του Αμόν θα δώσει μεγάλη ώθηση στον Μακρόν καθώς θα έχει την υποστήριξη των κεντρώων Σοσιαλιστών. Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 18-20% και θα ανέβουν σίγουρα σε αυτό το σενάριο.
Αντιθέτως ο Αμόν αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο 7% και δε θα είχε «πάτημα» για να κλέψει ψηφοφόρους από τον Μακρόν, παρά μόνο από τον Αριστερό Μελανσόν ο οποίος είναι κοντά στο 15%.
Επίσης μια εκλογή του Αμόν θα έκανε σχεδόν αδύνατο το σενάριο σύμπραξης Σοσιαλιστών - Μακρόν, αν και αυτή την πιθανότητα την έχει ήδη απορρίψει ο τελευταίος καθώς θεωρεί πως θα ήταν «βαρίδι» στο πολιτικό του μήνυμα.
Αν ο Βαλς κάνει την ανατροπή και κερδίσει, τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά. Απευθύνεται στο ίδιο κοινό με τον Μακρόν αλλά έχει σαφώς μικρότερη δημοφιλία και πάλι θα έχανε ψήφους ενώ ταυτόχρονα θα είχε και σοβαρές διαρροές προς τον Μελανσόν, αφού εκεί θα στραφούν όλοι οι υποστηρικτές του Αμόν.
Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στο 9% το οποίο είναι καλύτερο από τον Αμόν αλλά στη συνείδηση των ψηφοφόρων θα είναι η χειρότερη επιλογή.
Γιατί; Γιατί κόβει ψήφους από τον Αμόν, κάνοντας σχεδόν βέβαιη την αναμέτρηση Φιγιόν - Λεπέν στο δεύτερο γύρο και αφήνοντας δίχως εκπροσώπηση το σύνολο της κεντροαριστεράς, κάτι που θα χρεωθεί προσωπικά στον Βαλς.
Αυτό το σενάριο είναι ικανό να κάνει ακόμα και τους υποστηρικτές του Βαλς να σπεύσουν στο πλευρό του Μακρόν, απλά για να υπάρχει η ελπίδα εκπροσώπησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: