Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο ΣΕΒ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΙ

 Ο ΣΕΒ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΙ


Ιδού η πραγματική εξουσία πίσω από τη Βιτρίνα της Δημοκρατίας..  Το κεφάλαιο..


«Χρειαζόμαστε ένα "Ελληνικό Μνημόνιο Plus", που θα ξεπερνάει το manual (σ.σ. το εγχειρίδιο) των δανειστών και θα χαράζει μία νέα πορεία. Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων μας μεγαλώνει την αβεβαιότητα και απομακρύνει τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» μέσω του οποίου καταθέτει πακέτο προτάσεων, τόσο για τα τρέχοντα ζητήματα της «αξιολόγησης», όσο και για μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Το «υπερμνημόνιο» των εγχώριων βιομηχάνων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, την προκαταβολή αντιλαϊκών μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων, σε συνδυασμό βέβαια με πολύμορφες παρεμβάσεις ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, η νέα λίστα του ΣΕΒ περιλαμβάνει:

-- «Μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πρόκειται για τη φορολόγηση λαϊκών εισοδημάτων που ξεκινούν από τα 4.800 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχούν δηλαδή σε εισοδήματα ύψους 342 ευρώ το μήνα!

-- «Εμπροσθοβαρής δημοπράτηση όλων των ιδιωτικοποιήσεων με αυστηρή καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης το συντομότερο δυνατό».

-- «Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία.

-- «Περικοπές λειτουργικών δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, προτείνεται η εισαγωγή συγκεκριμένων προγραμμάτων «βελτίωσης της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το Δημόσιο».

-- Καθιέρωση συστήματος φορολογικών υπεραποσβέσεων για τις επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεων.
 
Με το βλέμμα στις κερδοφόρες επενδύσεις

«Η ανάκαμψη που έρχεται πρέπει να χτιστεί πάνω στα διαρθρωτικά εκείνα χαρακτηριστικά που προδιαγράφουν τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου σε μία οικονομία που παράγει και εξάγει», τονίζουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, καταθέτοντας νέα δέσμη προτάσεων αναφορικά με «αναπτυξιακά έργα που να είναι κερδοφόρα». Σε αυτό το επίπεδο, ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση και άλλους φορείς να «απευθυνθούμε συντεταγμένα στη διεθνή επενδυτική ικανότητα για ιδιωτική χρηματοδότηση» (...).

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτό προϋποθέτει «τη συμμετοχή των μεγάλων επενδυτικών και χρηματοοικονομικών οίκων εσωτερικού και εξωτερικού, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις), το δημόσιο φορέα για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πιθανόν άλλους ενδιαφερόμενους φορείς». Στόχος, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι «να προκριθούν έργα, τα οποία θα γίνουν κατά κανόνα από ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του 
Δημοσίου στο πλαίσιο ΣΔΙΤ».

Ενδεικτικά, η λίστα με τα «μεγάλα έργα» που προτείνει ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, αφορά:
Ανάπτυξη του Πειραιά ως ναυτιλιακό - χρηματοοικονομικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

Παραχώρηση δραστηριοτήτων μέσω ΣΔΙΤ για λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες σε ιδιώτες επενδυτές.
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής και αύξηση χωρητικότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας.

Δημιουργία στο Θριάσιο, του πρώτου ολοκληρωμένου Πάρκου Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα, σε διασύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Δημιουργία στη Θεσσαλονίκη (στρατόπεδο Γκόνου) του δεύτερου ολοκληρωμένου Πάρκου Εφοδιαστικής στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη συστημάτων ύδρευσης - αποχέτευσης, άρδευσης, με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ.

Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, με επενδύσεις που «καθυστερούν λόγω ανεπαρκούς πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού».

Δημιουργία χρηματοπιστωτικού κέντρου στην Αθήνα για την εγκατάσταση μεγάλων οίκων επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης μεγάλης περιουσίας κ.ά.
 
Θολώνει η ανάκαμψη

Την ίδια ώρα, σειρά από αβεβαιότητες και κινδύνους γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία διατυπώνουν τα αστικά επιτελεία, σε μια προοπτική που έρχεται να επιδράσει και στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστική είναι η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρουσιάστηκε χτες, η οποία «κατεβάζει» τον πήχη για την ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η «επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που έχει τεθεί για μεγέθυνση κοντά στο 3% στο τρέχον έτος» κρίνεται «πολύ αμφίβολη», ενώ ως πιθανό ενδεχόμενο κρίνεται η διακύμανσή της στην περιοχή του 1,5% με 2%.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάκαμψη έρχεται να πατήσει πάνω στην ιδιαίτερα χαμηλή βάση υπολογισμού λόγω της κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ και βέβαια στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, «καθώς η βάση εκκίνησης ήταν χαμηλή, η ανάκαμψη δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη. Επιπλέον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων συνεισφέρουν θετικά, έστω με καθυστέρηση», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η κρίση του 2008 ήταν διεθνής, όμως για την ελληνική οικονομία αμφισβήτησε στη βάση του το υπόδειγμα ανάπτυξης και πυροδότησε έναν κύκλο ακραίας αβεβαιότητας», αναφέρεται στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: