Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΣΦΙΓΓΕΤΑΙ Η ΘΗΛΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ

ΣΦΙΓΓΕΤΑΙ Η ΘΗΛΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ


Και ο κοινωνικός αυτοματισμός εν όψει! "Είδατε μήπως κανένα αγρότη να πεινάει" περιφέρεται ως φωτεινή επιγραφή στο διαδίκτυο.. Αγρότη ναι.. Τσιφλικά όμως όχι..


Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες που δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ στοχοποιεί τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποστέλλοντας τα χρέη τους ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, καταργείται η προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ και πλέον στο καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μεταφέρονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και τα ποσά μερικών εκατοντάδων ευρώ. 

Αυτή είναι η «προστασία» των μικροοφειλετών για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, την οποία έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία προκλητικά κάνει λόγο ακόμα και σήμερα! 

Στις δαγκάνες του ΚΕΑΟ άλλοι 310.591 αγρότες! 

Η κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά των εκβιασμών και των κατασχέσεων γύρω από το λαιμό αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι οφειλέτες προς το ΙΚΑ, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, παραμένουν στο απυρόβλητο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, από τα 17 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, τα 10,7 δισ. (63%) είναι ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ.

 Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μόλις 1.117 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ, άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, χρωστάνε το ποσό των 3,847 δισ. ευρώ! Και αυτό όταν ήδη στις δαγκάνες του ΚΕΑΟ έχουν αποσταλεί για είσπραξη οι οφειλές προς τον ΟΓΑ 48.962 αγροτών, των οποίων η μέση οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ... 

Πλέον, μετά την υπουργική απόφαση, στο ΚΕΑΟ θα σταλούν οι οφειλές ακόμα 310.591 αγροτών, με συνολική οφειλή 821,8 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η μέση οφειλή θα ανέρχεται μόλις στα 2.645 ευρώ. Στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της κυβέρνησης να προσπαθεί να «κάνει το μαύρο άσπρο», μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να ισχυριστεί με ανακοίνωσή του πως τάχα «η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή. 

Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση...». Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο υποστηρίζει πως αυτό έγινε... για το «καλό» των οφειλετών, αφού έτσι θα μπορούν να προσκομίζουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να υπάγονται στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, βέβαια, προσπαθούν να κουκουλώσουν την πραγματικότητα, το γεγονός δηλαδή ότι η υπουργική απόφαση ανοίγει διάπλατα το δρόμο τόσο για την ένταση των εκβιασμών όσο και για την πραγματοποίηση κατασχέσεων. 

Οσο για τις... «ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις» και τις «πολιτικές δεσμεύσεις» της κυβέρνησης, ο λαός έχει ήδη συσσωρευμένη πικρή πείρα για την αξία τους... Χαρακτηριστικό των στοχεύσεων της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι ότι μόλις μια μέρα πριν, το ίδιο το υπουργείο με άλλη ανακοίνωσή του πανηγύριζε γιατί κατάφερε μέσα στο 2016 να εισπράξει από τους αγρότες 588,2 εκατ. ευρώ ως εισφορές τους προς τον ΟΓΑ, από 488,8 εκατ. το 2015. 

Αυτή, βέβαια, η αύξηση των εισπράξεων σήμανε ακόμα μεγαλύτερη απομύζηση του αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε σε τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και μάλιστα σε μια περίοδο που το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι. 

Ετσι, ο συντελεστής σύνταξης από το 7% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυξάνεται σταδιακά και σχεδόν θα τριπλασιαστεί, ώστε το 2019 να φτάσει στο 20%. Επιπλέον, από φέτος αυξάνεται και η εισφορά για την Υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία. 

Ετσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη - κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο εισόδημά του το 2019. Δηλαδή, από 753 ευρώ το χρόνο που πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια ο αγρότης - κτηνοτρόφος ως κατώτερη εισφορά στον ΟΓΑ, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016 είναι 950 ευρώ, το 2017 θα πάει στα 1.210 ευρώ, το 2018 στα 1.375 ευρώ και το 2019 θα φτάσει τα 1.544 ευρώ, ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές! 

Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση... Εντείνεται το κυνήγι και σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων Αντίστοιχα, στο ΚΕΑΟ μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβρη είχαν αποσταλεί προς είσπραξη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 136.697 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ μέχρι τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, από τους ενεργούς ασφαλισμένους που δεν έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ, ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 220.000, εκ των οποίων περίπου το 40% (94.391) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές με ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. 

Ενάντια και σε αυτούς στρέφεται τώρα η κυβέρνηση και τους απειλεί με κατασχέσεις, παρά το γεγονός ότι η συνολική οφειλή τους ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο μέσος όρος της οφειλής δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ! Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, όσο κι αν το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της, σχετίζεται άμεσα τόσο με τη συνολικότερη πολιτική ενίσχυσης των εσόδων του αστικού κράτους μέσα από την ένταση των εκβιασμών απέναντι στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, όσο και ειδικότερα με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του κράτους και προς το νέο ασφαλιστικό υπερ-Ταμείο, τον ΕΦΚΑ, που από τα γεννοφάσκια του του προκαλούν ελλείμματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: