Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ;





 Θωρακίζουν τη προστασία του επειδή αν χτυπηθεί από τους μισθοφόρους του ISIS θα πληγούν εκατομμύρια άνθρωποι..






Τρόμος επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης καθώς οι μάχες των  συμμαχικών στρατευμάτων και των στρατιωτών του ISIS βάζει σε κίνδυνο το φράγμα της Μοσούλης, καθώς μια πιθανή κατάρρευσή του θα πλημμυρίσει με σχεδόν 600 φορές το νερό του ποταμού Τάμεση στην Μοσούλη.

Οι μηχανικοί μιας ιταλικής εταιρείας έχουν επιφορτιστεί με τη συντήρηση των θεμελίων του φράγματος, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν τότε απειλείται η ζωή 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πλημμύρες  με τις επιπτώσεις να περιγράφονται ως «χειρότερες και από μια πυρηνική βόμβα».

Κύματα ύψους άνω των 10 μέτρων θα εξαπολυθούν σε περίπτωση που σπάσει το φράγμα και θα κατακλύσουν τις γύρω περιοχές.

Μηχανικοί από την ιταλική εταιρία TREVI έχουν 18 μήνες για να στερεοποιήσουν το φράγμα, το οποίο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης.

Αλλά ο καθηγητής των υδάτινων πόρων και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Lulea στη Σουηδία δήλωσε ότι η υπάρχουσα δομή του φράγματος είναι καταδικασμένη, ανεξάρτητα από το ποιος έχει τον έλεγχό του.


«Δεν έχει σημασία πόση συντήρηση θα κάνει η εταιρεία και κατά πόσο θα μπορέσει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του φράγματος, απλώς θα καθυστερήσει την καταστροφή.
«Είναι απλώς θέμα χρόνου. Θα είναι χειρότερα από το εάν έπεφτε μια πυρηνική βόμβα στο Ιράκ », είπε σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: