Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΔΙΑΡΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ !

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΔΙΑΡΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ !


Δουλική υποταγή στις δεσμεύσεις που απορρέουν εκ των μνημονίων του λαϊκύ αφανισμού!!


«Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Γιούρογκρουπ στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου».

Αυτό τονίζεται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, μέσω της οποίας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέχει στους «θεσμούς» της Ευρωζώνης πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση του 3ου μνημονίου και των κάθε είδους συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων και συμφωνιών.

Η εν λόγω έγγραφη διαβεβαίωση αναμένεται να επαναφέρει σε τροχιά τις «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», προετοιμάζοντας το έδαφος και για το επόμενο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται η επαναφορά των πρόσφατων αποφάσεων του Γιούρογκρουπ (5/12) σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση - «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Την ίδια ώρα, οι νέες διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης έρχονται να άρουν τις όποιες «παρεξηγήσεις» σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα και τους «αστερίσκους» που έθεσε η πλευρά της Ευρωζώνης για τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος». Αυτό, με τη σειρά του, αποτέλεσε την αφορμή και το άλλοθι για τη νέα κυβερνητική δήλωση «αφοσίωσης» στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα σε βάθος χρόνου και ανεξάρτητα από το τρέχον μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστολή Τσακαλώτου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), μεταξύ άλλων, εστιάζει στους παρακάτω άξονες:
  • «Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή».
Ουσιαστικά ομολογούν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενη απόδοση. Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει ούτε καν η «πρόθεση» παρέκκλισης από τις αντιλαϊκές συμφωνίες.
  • «Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017».
Σε αυτό το επίπεδο, πέρα από τις διευκρινίσεις σχετικά με τον πρόσκαιρο χαρακτήρα της ρύθμισης, παρέχονται και διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της «δημοσιονομικής απώλειας» από τα υπερ-πλεονάσματα του 2017, δηλαδή από την εφαρμογή και την απόδοση «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων, που θα φορτωθούν συνολικά στο λαό και στους κατοίκους νησιών του Αιγαίου.
  • «Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (...) σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Γιούροστατ δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί».
Πρόκειται για την ενεργοποίηση των εφεδρειών του «δημοσιονομικού κόφτη» και χαρακτηριστικά τονίζεται: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τυχόν αποκλίσεις από τους αντιλαϊκούς στόχους, οι εφάπαξ παροχές σε κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων θα αναπληρωθούν από νέες περικοπές στις συντάξεις.
  • «Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας, η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα».
Εν προκειμένω, η συγκυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, έρχεται να επιβεβαιώσει τους στόχους για τα ματοβαμμένα πλεονάσματα, τουλάχιστον μέχρι το 2018. «Eπί της διαδικασίας, μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή Τσακαλώτου.
Ειδική έμφαση δίνεται στα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης: «Στην περίπτωση μίας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος (...) οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου», τονίζεται στην επιστολή.


Σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων για τα πλεονάσματα, το «υπερ-πλεόνασμα» θα κατευθύνεται «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)», δηλαδή στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στη «μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις», δείχνοντας στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του εγχώριου κεφαλαίου.
Εναλλακτικά, σύμφωνα με την επιστολή Τσακαλώτου, η τυχόν «υπεραπόδοση» θα αξιοποιηθεί για τη «δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας» ή και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
Η επιστολή Τσακαλώτου καταλήγει ως εξής: «Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Γιούρογκρουπ την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας».
 
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα


Με βάση τις νέες διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προανήγγειλε την επαναφορά των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος: «Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (...) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάνοντας λόγο για μια «απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία».
Να σημειωθεί ότι ο κύκλος της τρέχουσας «αξιολόγησης» περιλαμβάνει τη χρονική επέκταση των στόχων για τα πλεονάσματα και για την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή και για την περίοδο που θα ακολουθήσει την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Επιπλέον, βασικό θέμα στον κύκλο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου θα είναι ο μόνιμος, νέου τύπου «κόφτης», τον οποίο προτάσσει η συγκυβέρνηση ως αντιλαϊκό «ατού» για τη διασφάλιση της «αξιοπιστίας του προγράμματος».


Επόμενο σταθμό για τις αντιλαϊκές διεργασίες αποτελεί η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 12 Γενάρη, ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 26 Γενάρη.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την «έκθεση βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, με βάση τη δική του «παράλληλη αξιολόγηση» που έχει διενεργήσει στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, πέρα από τα χτυπήματα στα Εργασιακά, έχει αναλάβει και το ρόλο του «λαγού» σε ό,τι αφορά την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τη σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, ετοιμάζει τη δική της «έκθεση βιωσιμότητας». Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, με στόχο τη διοχέτευση φτηνής ρευστότητας και κεφαλαίων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, προϋποθέτει το χαρακτηρισμό του χρέους ως «βιώσιμου».
  • «Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, την επιστολή Τσακαλώτου. «Πρόκειται για επιστολή ντροπής», ανέφερε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το Ποτάμι σημείωσε ότι «η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Ελληνες, άλλα στους εταίρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: