Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η ΚΟΥΒΑ ΘΡΗΝΕΙ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ

Η ΚΟΥΒΑ ΘΡΗΝΕΙ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ


Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες //
Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, το σύμβολο της Κουβανικής Επανάστασης, από τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2016, βύθισε σε θλίψη την Κούβα. Μια Κούβα η οποία θρηνεί εντός και γελάει εκτός συνόρων. 


Αμέτρητες ιστορίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τότε. Άλλες τόσες πρόκειται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες, όταν οι «εξόριστοι» ηρεμήσουν, πάρουν μια βαθιά ανάσα και ετοιμάσουν τον λόγο τους. 

Γύρω από την Κούβα έχουν απλωθεί νύχια γαμψά.  «Πέθανε», φωνάζουν και βγαίνουν στους δρόμους, χτυπούν τύμπανα και τραγουδούν. «Η γιαγιά μου θα χαιρόταν αν ζούσε σήμερα», λέει με χαμόγελο μία νεαρή και συνεχίσε τον χορό της στους δρόμους του Μαϊάμι.

 «Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, ειδικά όταν αυτός ο άνθρωπος έχει το αίμα μου και το όνομά μου». Η εξόριστη αδερφή του Κάστρο, Χουανίτα, λυπήθηκε, αλλά… Πάντα θα υπάρχει ένα ‘αλλά’. Εκτός από εξόριστη, ίσως υπήρξε και πολιτική κρατούμενη από έξι μηνών, τελευταία είναι της μόδας (βλέπε τον… άστο καλύτερα).
Να, οι έξω γιορτάζουν. Κοίτα πώς και άκου προσεκτικά τα λόγια τους. Ίσως καταλάβεις αρκετά για τον κόσμο γύρω σου. Ίσως καταλάβεις τι εστί υποκρισία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες.


 

Τα παραπάνω διαδραματίστηκαν στο Μαϊάμι. Τα παρακάτω στην Κούβα. Το συμπέρασμα δικό σου. Προσοχή: Ακολουθούν πραγματικές εικόνες. 

cuba


cuba2
cuba3
cuba5
cuba6

Δεν υπάρχουν σχόλια: