Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ CETA?


 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ CETA?


Μια φορά κι έναν καιρό, το «Σύριζα», ήταν ένα αριστερό κόμμα. 




Σήμερα είναι μία κυβερνητική παράταξη που ευαγγελίζεται το μπάχαλο. Παντού. Ερασιτεχνισμοί –επιεικής έκφραση- σε κρίσιμα ζητήματα αλλά και πολιτικής υποταγής σε αποφασιστικής σημασίας όπως διεθνείς συμφωνίες που κάποτε σημερινά κυβερνητικά στελέχη κατήγγειλαν ως αντιδημοκρατικούς θεσμούς. Για παράδειγμα οι συμφωνίες CETA και ΤΤΙΡ.
 
  Θυμίζουμε πως η συμφωνία CETA (που ΔΕΝ έχει δοθεί στη δημοσιότητα) ανήκει στη «νέα γενιά» διατλαντικών συμφωνιών (TTIP, CETA, TiSA) που παραδίδουν τη δημοκρατία όμηρο στις πολυεθνικές εταιρείες και επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά αγαθά, την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια τροφίμων, το περιβάλλον, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα.
 
 
 Ο Κωνσταντίνος Βέργος,  καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία σε άρθρο του υποστηρίζει: «Η επικράτηση των καρτέλ πάνω από τα συμφέροντα των άλλων εταιρειών, πάνω από τον καταναλωτή, πάνω από τον πολίτη και πάνω από τη Δικαιοσύνη, αποτελεί ντροπή όχι μόνο για τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία στην Ευρώπη! Είναι στημένο παιχνίδι για έναν, ευτελίζει τον ανταγωνισμό, καταστρέφει τις αγορές. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράφει συμφωνίες σαν την CETA διότι αναιρούν την ουσία του πολιτεύματος. Μια τέτοια συμφωνία, όπως και η TTIP, έπρεπε να μπλοκαριστεί ή τεθεί μόνο σε δημοψήφισμα!». (δεν είναι μόνο αυτή η υπογραφή που έχει αναιρέσει την ουσία του πολιτευματος αγαπητέ...)
 
 
 Θυμάμαι ότι τωρινά κυβερνητικά στελέχη που είχαν αντιταχθεί σθεναρά στις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία  και επενδύσεων- την περιβόητη ΤΤΙΡ.
Ώσπου μετά την μετάλλαξή του σε καθεστωτική παράταξη με αυταρχικές προεκτάσεις (βλέπε και τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες), υπουργός της «πρώτης φοράς Αριστερά» υπογράφει τη συμφωνία CETA που αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της ΤΤΙΡ.
 
 
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης  με άρθρο του στην «Εφ – Συν» προσπαθεί να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα, υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν μια θετική εξέλιξη αν η ΤΤΙΡ μπορούσε να επαναθεμελιωθεί στη βάση των αρχών που διέπουν τη CETA». Αφού αποσαφήνισε όμως ότι «η CETA είναι ανεξάρτητη της αντίστοιχης συμφωνίας με τις ΗΠΑ, της TTIP, αν και εντάσσονται στην ίδια κατηγορία συμφωνιών».
 
  Ακόμη ο υπουργός υποστηρίζει: «η CETA αποτελεί πλέον μια συμφωνία με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στη διαμόρφωσή της ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων τους. Βασική προϋπόθεση προκειμένου να κινούνται τέτοιες συμφωνίες σε προοδευτική κατεύθυνση είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι μόνο με τα λόμπι των εταιρειών».
  Το κείμενο της συμφωνίας,  είναι δημοσιευμένο ήδη από το 2014 στο διαδίκτυο. 
 
 
  Το κείμενο περιγράφει σε 1598  σελίδες - ποιος τις έχει διαβάσει;- όρους που για κάποιους προσκείμενους στις πολυεθνικές, φαίνονται ωφέλιμοι και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός πολιτών σε Ευρώπη και Καναδά, αλλά και οργανώσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος έχουν καταγγείλει ότι η συμφωνία, εάν εφαρμοστεί, στην πραγματικότητα θα φέρει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που το κείμενό της υπόσχεται ότι θα φέρει.
 
 Ένας ακόμα εξίσου σημαντικός λόγος που κάνει τους Ευρωπαίους να είναι ανήσυχοι σχετικά με την εφαρμογή της CETA είναι ο περιορισμός της ελευθερίας του διαδικτύου.
  Η CETA, ομοίως με την ΤΤΙΡ, θέτει ως στόχο της την ευμάρεια των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, καταστρέφοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας.
 
  Το άρθρο του Κωνσταντίνου Βέργου επισημαίνει: «Οι οικονομικές επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερες και δυσμενέστερες, ενδεικτικά, η πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη των Kohler and Storm (2016) του Πανεπιστήμιου Tuffts, που χρησιμοποιεί το καθιερωμένο United Nations Global Policy Model (GPM) δείχνει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο εταιριών και μείωση ΑΕΠ. Όμως, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες είναι η πρώτη, αλλά όχι η σημαντικότερη πλευρά».
  «Το σημαντικότερο είναι ότι η CETA αποτελεί γιγαντιαία απειλή για τη Δημοκρατία, καθώς παρακάμπτει τόσο τους νόμους των κρατών και της ΕΕ όσο και τα δικαστήρια.
Οι αποφάσεις πλέον για το πώς θα διατίθενται τα προϊόντα, τι θα αναγράφουν, περιβαλλοντικές καταστροφές, φορολογία ή θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού (καρτέλ) των λίγων πολυεθνικών εταιριών που ευνοεί θα παρακάμπτουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και δικαστήρια!
Αυτό θα γίνεται μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών ISDS που επιτρέπει στις πολυεθνικές αυτές να… ζητάνε και αποζημίωση από τα κράτη για οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα τους!».
«Η δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε, παύει να υφίσταται με την CETA! Η CETA δεν μπορεί, δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Πρόκειται για προσβολή απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απέναντι στην ισονομία, απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα».
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, που υπέγραψε πρόσφατα την CETA, υποστηρίζοντας ότι επέφερε βελτιώσεις με κάποιο «υπόμνημα». Διαβάζοντας το τελικό κείμενο της CETA, πάντως, δεν φαίνεται οι βελτιώσεις αυτές να αλλάζουν την τερατώδη αυτή συμφωνία στην ουσία της, άρα προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
Για να θυμηθούμε εκείνο το, «πού ‘σουν νιότη πού ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος»...
 
Σημείωση: Το κρατικό συριζοκάναλο μεταδίδοντας στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων την υπογραφή της συμφωνίας CETA από τον Καναδό πρωθυπουργό και Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιέγραψε με μία παράγραφο, "ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που θα προκύψουν από τη συμφωνία για το διεθνές εμπόριο!!!!". ΑΥΤΑ και ΜΟΝΟΝ...
Θου Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: