Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΥΤ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


 Η κυβέρνηση καταστέλλει τη διαπλοκή γράφουν .. Όχι ακριβώς.. Μειώνει τον αριθμό και προεπιλέγει τα πρόσωπα έτσι ώστε να ελεγχθεί ασφυκτικά η πολιτική οικονομική και κοινωνική ζωή..




Από την περίοδο που η Ελλάδα άνοιξε την αγορά σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αγορά παραμένει ένα σχεδόν αρρύθμιστο τοπίο, γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times με αφορμή την δημοπρασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Οι άδειες δίνονταν χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένο σκοπό ή ανάγκη. Οι επιχειρήσεις των Media πολλαπλασιάστηκαν και το χάος δημιούργησε εκατοντάδες εκατομμύρια χρεών και «προσκάλεσε» την αδικαιολόγητη επιρροή των τραπεζών, των βαρόνων των media, στις διαδοχικές κυβερνήσεις.


Τώρα η κυβέρνηση στην οποία ηγείται ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα λέει ότι θέλει να καταστείλει αυτό που χαρακτηρίζει ως τρίγωνο της διαπλοκής, με τη δημοπράτηση ενός περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειών.


Είτε αυτή η προσπάθεια αντιμετωπιστεί ως ενέργεια να μπει τάξη, είτε ως μία ακόμη προσπάθεια ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει το τοπίο στα media, έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη.
Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση για μεταμφιεσμένη επιχείρηση να αρπάξει την εξουσία. Η συντηρητική ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα media και το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και δεν έχει εμπλακεί στη διαδικασία της δημοπράτησης, έδωσε το σήμα ότι η ανεξαρτησία των media μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο. Η δημοπρασία θα περιορίσει τον αριθμό των καναλιών με πανελλήνια εμβέλεια σε τέσσερις, κάτι που σημαίνει ότι οι μισοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα αναγκαστούν να κλείσουν.


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα 8 κανάλια είναι πάρα πολλά για μία τόσο μικρή αγορά, επισημαίνοντας την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης όπου έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο σε το 2009 όπου ξέσπασε η οικονομική κρίση.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν για τις άδειες για πρώτη φορά και συμμετέχουν στη δημοπρασία που ξεκινάει από τα 3 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα δημιουργώντας τους όρους της δημοπρασίας αντί του Ανεξάρτητου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει ένα άναρχο τοπίο. Σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Παππάς είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της να προχωρήσει στη δημοπρασία και είπε ότι «όπως όλοι οι Έλληνες, οι ιδιοκτήτες των media επιτέλους θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί».


«Για 27 χρόνια, τα κανάλια λειτουργούσαν χωρίς άδεια» είπε, «το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κλειστό ολιγοπώλιο κατεστημένων συμφερόντων σε μία αγορά που θα πρέπει να ανοίξει από την αρχή. Οι φόροι δεν πληρώνονταν, ο δανεισμός ήταν υπερβολικός και υπήρχε έλλειμμα διαφάνειας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι προσπαθεί να ελέγξει τα media. Η ελληνική πολιτική τάξη χρησιμοποιούσε πάντα τον δημόσιο τομέα για τους δικούς της σκοπούς και πάντα είχε διαδραστική σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λέει ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο της Αθήνας.


«Όλη αυτή η αναστάτωση συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει το τακτικό πλεονέκτημα» λέει και προσθέτει ότι «θέλει να καταπολεμήσει τη διαπλοκή αλλά θα καταλήξει στη δημιουργία νέας». Επίσης ο καθηγητής εκφράζει η έκπληξή του ότι η συζήτηση έχει κινηθεί γύρω από τη δημοπρασία και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το μέλλον των media.
Τα ελληνική media είναι στην χειρότερη κατάσταση της ιστορίας τους, με τα διαφημιστικά  έσοδα να γκρεμίζονται και τους καταναλωτές να κινούνται προς το διαδίκτυο, λέει ο καθηγητής. «Ακόμη μιλάμε για το ποιος θα πάρει τις άδειες, αλλά τι θα συμβεί στην ελληνική τηλεόραση μετά την δημοπρασία δεν υπάρχει καμία εικόνα» προσθέτει.


Μεγάλη αντιπαράθεση προκαλεί και το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδρύσει μία κρατική υπηρεσία για τις διαφημίσεις, η οποία θα αυξήσει σε 30% από το 10% την προμήθεια από όλες τις συμφωνίες ανάμεσα στους διαφημιστές και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η κυβέρνηση λέει ότι στόχος της υπηρεσίας είναι να επανέλθει η διαφάνεια στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και να χτυπήσει την φοροδιαφυγή. Οι καναλάρχες υποστηρίζουν ότι το νέο καθεστώς θα δημιουργήσει ασφυξία στην ήδη πληττόμενη βιομηχανία, επίσης λένε ότι είναι ασύμβατη με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την ανησυχία της για την ανεξαρτησία της ελληνικής αρχής που υποτίθεται ότι θα διεξήγαγε τον πλειστηριασμό και το μέγεθος του ελέγχου της κυβέρνησης στα media. Οι καναλάρχες λένε ότι έχουν στοχοποιηθεί άδικα και αρνούνται ότι ασκούν επιρροή και ότι αναζητούν πολιτικές χάρες.

Σε σχόλιά του σε επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη χρηματοδότηση των καναλιών από τις τράπεζες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ιδιοκτήτης του Alpha, ιδιοκτήτης επίσης εταιρείας ασφάλισης, είπε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή και ότι η μόνη σχέση που έχει με το κράτος είναι όταν αγοράζει γραμματόσημα για τα γράμματα που στέλνει.
Ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ είπε ότι βασική ανησυχία της κυβέρνησης δεν είναι να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα αλλά να δημιουργήσει ένα νέο κατεστημένο στην Ελλάδα και χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης ως ολοκληρωτισμό, που γυρνάει τη χώρα 20 χρόνια πίσω.
Ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλης, σταθμού του οποίου μεγαλομέτοχος είναι ο εφοπλιστής Μίνωας Κυριακού, είπε ότι η κυβέρνηση βάζει όλα τα κανάλια στο ίδιο σακί. «Κάθε ένα από τα κανάλια περιλαμβάνεται στο «τρίγωνο της διαπλοκής», όταν εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα συμβόλαιο με το δημόσιο» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχουν παράνομα δάνεια και εάν έχουν δοθεί δημόσια έργα εξαιτίας της διασύνδεσης με πολιτικούς, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στον εισαγγελέα και όχι να διαλύει το μιντιακό σύστημα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: