Πόσο ακόμη να ξεφτιλιστούν; Ποιο είναι το απόθεμα αξιοπρέπειας του λαού;
Το δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας ανοίγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας προχωρά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα υπέρ των επιχειρήσεων.
Αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθώς και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.
«Η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία», δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. «Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».
Ουσιαστικά όμως η αναφορά του υπουργού για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί «φύλλο συκής», αφού και αυτές έχουν τεθεί στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής με την υπερφορολόγηση που τις στραγγαλίζει και τη γιγάντωση των μεγάλων ομίλων που εξασφαλίζουν και το μεγάλο μερίδιο των κρατικών επιχορηγήσεων, των δανείων καθώς και της κάθε λογής κρατικής στήριξης. Όπως και να έχει πάντως, η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στη ζούγκλα του αδυσώπητου καπιταλιστικού ανταγωνισμού δεν μπορεί να γίνει πατώντας πάνω στους ανέργους.
Η ουσία της κατεύθυνσης της νέας αντεργατικής επίθεσης δόθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πλαισίου του νέου προγράμματος σημείωσε: «Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από έναν μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε το χώρο της εργασίας».
Από τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση προσφέρει στο «πιάτο των επιχειρήσεων» και τα επιδόματα ανεργίας, εξασφαλίζοντας στους εργοδότες ένα φθηνό εργατικό δυναμικό από τη στρατιά των επιδοτούμενων ανέργων. Το επιχείρημα ότι αυτό θα γίνεται κατόπιν επιλογής του ανέργου, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ουσία ότι αντί για τον άνεργο επιδοτείται η επιχείρηση. Και αυτό το μέτρο προστίθεται στην υπάρχουσα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την οποία ήδη οι επιχειρήσεις λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ μέσω όλων αυτών των προγραμμάτων απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας, κατάρτισης κλπ., ενώ τώρα θα βάζουν στην τσέπη και τα ποσά που προορίζονται για τους ανέργους, εξασφαλίζοντας σχεδόν τζάμπα εργαζόμενους.
Να επισημανθεί ότι με βάση όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός, ο χρόνος που θα υποχρεώνεται να κρατήσει η επιχείρηση τον προσλαμβανόμενο άνεργο μετά το τέλος της 12μηνης επιδοτούμενης απασχόλησης θα είναι μόλις 3 μήνες. Όπως και να έχει δηλαδή, θα πρόκειται για θέση απασχόλησης με ημερομηνία λήξης. Έτσι πρακτικά μαζί με τις δεκάδες άτυπες μορφές απασχόλησης και τις διάφορες ομάδες απασχολήσιμων που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, η κυβέρνηση δημιουργεί άλλη μια ομάδα, αυτή των «επιδοτούμενων ανέργων» που όμως θα εργάζονται, καταστρατηγώντας και με αυτό τον τρόπο τη σταθερή εργασία και τα εργατικά δικαιώματα. Και αυτό γιατί πρέπει να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων θα προσλαμβάνεται με τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου εκεί που υπάρχει ή θα απασχολούνται με τον κατώτερο μισθό, όπως συμβαίνει με τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία.
Η Ράνια Αντωνοπούλου ισχυρίστηκε ότι με το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται «ο χώρος της εργασίας». Όμως η πραγματικότητα είναι ότι επειδή τα ζητήματα έχουν την ταξική τους διάσταση ο λεγόμενος χώρος συμπεριλαμβάνει και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, με τους πρώτους να είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης, ζήτημα για το οποίο φρόντισε η κυβέρνηση μέσα και από αυτό το πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ηγεσίες των εργοδοτών φρόντισαν αμέσως να πανηγυρίσουν για την κυβερνητική παρέμβαση.
«Για πρωτοβουλία που κινείται σε σωστή κατεύθυνση», έκανε λόγο η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης βλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, δηλώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει μία νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ η οποία να διέπεται από την αρχή επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας και της διατήρησης ενεργών πολιτών αντί γενεές ανέργων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικίες όπως νέων από 18-24 ετών αλλά και μεγαλύτερων άνω των 50 ετών»
Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης» και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μία - μία τις προεκλογικές του εξαγγελίες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντί για μέτρα προστασίας προς τους ανέργους ουσιαστικά προχωρά στην κατάργηση και του επιδόματος ανεργίας. Κάνει δηλαδή κάτι που καμιά κυβέρνηση έως τώρα δεν τόλμησε να κάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου