Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

EΓΩ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ

ο Μητσοτάκης ως brave heart

 Μητσοτάκειος κυνισμός: Κατόπιν αυτού τα λογια είναι περιττά..


Το συνολικό αφήγημα της ΝΔ στην προσπάθειά της να αναλάβει την αστική διαχείριση παρουσίασε σε δύο εφ' όλης της ύλης συνεντεύξεις του ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης. Βασικό ατού του, όπως το παρουσιάζει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η πρεμούρα του να αναλάβει τη λεγόμενη ιδιοκτησία του προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με βασικό του επιχείρημα ότι τις «πιστεύει» εξ ου και θα τις «τρέξει», σε αντίθεση με την τέτοια απροθυμία - όπως υποστηρίζει - της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στο «STAR» δεσμεύτηκε για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», που θα φέρουν «επενδύσεις», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος». Υποσχέθηκε στο κεφάλαιο «στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες». Επίσης, χαρακτήρισε «εθνική γραμμή» τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2018, θεωρώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σημειωτέον, επέμεινε για εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ: «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να σας πω ποτέ ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε σταδιακά να τον μειώσουμε», υποσχέθηκε, αλλά πρόσθεσε: «Ενας φόρος κατοχής στα ακίνητα είναι απαραίτητος. Οχι στο ύψος του βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ». Οπως επίσης τάχθηκε υπέρ της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εστιάζοντας π.χ. στο Ελληνικό και «το πόσα χρήματα μπορεί να φέρει επενδυτικά στη χώρα».

Παραπέρα, τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, υποστηρίζοντας ότι είναι «συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία». Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος». Ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξή του στην ενισχυμένη αναλογική, με το επιχείρημα ότι εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό: «Το Σύνταγμά μας είναι Προεδρευόμενη Δημοκρατία (...) Δηλαδή ο Πρόεδρος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος και δεν ασκεί εκτελεστική εξουσία (...) Εάν ο Πρόεδρος εκλεγόταν κατευθείαν από τον λαό πιστεύω ότι θα δημιουργούσαμε ένα ντε φάκτο δίπολο στο πολιτικό σύστημα (...) και δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο χρειάζεται το πολιτικό σύστημα σήμερα». Ερωτηθείς, ωστόσο, για την πρόταση Μεϊμαράκη, για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στην περίπτωση που η Βουλή δεν μπορεί να τον εκλέξει και με υποψήφιους Προέδρους εκείνους που θα επέλεγαν τα κόμματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα εξέταζε...
 
«Εγώ πιστεύω»...

Μιλώντας, εξάλλου, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ξαναζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κάθε ημέρα που αυτή η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, η ζημιά μεγαλώνει», και ότι επί κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα η χώρα διολίσθησε και πάλι το 2015 στην ύφεση.

Εκφράζοντας πάλι διαφωνία για το εφαρμοζόμενο μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επανέλαβε τη θέση του ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη συνεχή αύξηση των φόρων, «αλλά μόνον με περικοπές δαπανών».
Ερωτηθείς ποια η διαφορά μεταξύ του ιδίου και του Αλ. Τσίπρα, ξανάπε ότι «πιστεύω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και γνωρίζω πώς υλοποιούνται, ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικά δεν θέλει να τις υλοποιήσει».
 
Στο ΕΛΚ

Με τέτοιες θέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσήλθε χτες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, η οποία προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και όπου είχε διμερείς συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

Προσερχόμενος στη σύνοδο και αναφερόμενος στο Brexit είπε ότι «αυτές είναι στιγμές δοκιμασίας για την ΕΕ. Η απόφαση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ ήταν ατυχής, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε. Τώρα εξαρτάται από τη βρετανική κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. Αλλά αποτελεί και ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ενωσης».

Εκτίμησε πως «αυτό που φάνηκε από το δημοψήφισμα είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες, που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους. Είναι υποχρέωση του ΕΛΚ να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, γιατί είναι προβληματισμοί απόλυτα θεμιτοί».

Εσπευσε, δε, να προσθέσει, πως «το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία απέδειξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είναι υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να οδηγήσουμε τα έθνη μας, αλλά και την ΕΕ, σε μία νέα περίοδο του μετα-λαϊκισμού στην πολιτική».
Σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: