Όλοι οι καλοί χωρούν ακόμη και οι Χρυσαυγίτες αν δεχτούν να τον ψηφίσουν..
Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση για το ποιες θα είναι τελικά οι προτάσεις της για τον εκλογικό νόμο. Παρότι η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι μέχρι αύριο θα κατατεθεί πρόταση νόμου στη Βουλή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, ενώ η κυβέρνηση αρνείται κάθε περαιτέρω σχόλιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ολγα Γεροβασίλη, πρόθεση του Μαξίμου είναι ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη.
Το βέβαιο είναι ότι με αφορμή τον εκλογικό νόμο, στήθηκε και ενδεχομένως ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη χοντρό παζάρι - εξ ου και η καθυστέρηση - προκειμένου να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, αλλά και να προωθηθούν ενδεχομένως συνολικότερες διεργασίες.
Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια συμβιβασμών έχουν διαφανεί με την Ενωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ΝΔ και Ποτάμι φαίνεται να απορρίπτουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, επιμένοντας σε δικές τους προτάσεις. Κοινή βάση, πάντως, της μεταξύ τους διαβούλευσης και αντιπαράθεσης είναι ποιες αλλαγές θα διασφαλίσουν την απαραίτητη για το κεφάλαιο κυβερνητική και κοινοβουλευτική σταθερότητα, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι θα προτείνει «σύστημα απλής αναλογικής». Εντούτοις, επιμέρους παρεμβάσεις υπουργών αλλά και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν προς ένα «αναλογικότερο» ίσως σύστημα, όχι όμως απλή αναλογική, με διατήρηση του ορίου εισόδου (3%) στη Βουλή και ενδεχομένως και του μπόνους στο πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.
«Ευπρόσδεκτες» και οι ψήφοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Χαρακτηριστικό του παζαριού που παίζεται, εξάλλου, είναι ότι η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι ή μη ευπρόσδεκτοι ψήφοι (...) Η Βουλή λειτουργεί με 300», δήλωσε χτες σε εκπομπή του «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ερωτηθείς για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τυχόν θετική στάση της Χρυσής Αυγής στον εκλογικό νόμο που θα φέρει...
Παράλληλα, εξάλλου, «τρέχουν» τα κυβερνητικά σχέδια για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ο Αλ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει παρουσίαση των αλλαγών την 24η Ιούλη, χωρίς και σ' αυτό το ζήτημα να έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως οι αλλαγές θα συνιστούν προσαρμογές στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας ή απόπειρα να ενδυθούν το συνταγματικό μανδύα αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει και άπτονται των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου