Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ 27 ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..

 
 Μέτρα επί μέτρων και ενίσχυση των κατασταλτικων μηχανισμών.. Πιο δεξιά δηλαδή πεθαίνεις..
 
 
Την ανάγκη οργάνωσης της αποχώρησης της Βρετανίας απ' την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και ο αντίκτυπός τους στην καπιταλιστική οικονομία, επεσήμαναν οι αρχηγοί των 27 κρατών - μελών που ατύπως συνεδρίασαν χτες, δίχως δηλαδή την παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, που συμμετείχε μόνο την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι «27» θα επανέλθουν το Σεπτέμβρη με νέα σύνοδό τους στην Μπρατισλάβα, για να εξετάσουν την πορεία αποχώρησης της Βρετανίας.


Στη δήλωση της άτυπης συνεδρίασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθεί να ισχύει, τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις».


«Υπάρχει η ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο» σημειώνεται και προτρέπεται η βρετανική κυβέρνηση να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προθέσεις της «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Μάλιστα, προειδοποιούν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν πραγματοποιηθεί αυτή η κοινοποίηση».


Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μετά το αίτημα αποχώρησης αναφέρουν ότι τότε και μόνο «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Οι «27» εκφράζουν την προσδοκία η Βρετανία να παραμείνει «στενός εταίρος της ΕΕ» και δηλώνουν ότι «οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» και πως «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή όλων των τεσσάρων ελευθεριών».
 
 
Δεδομένη η αντιλαϊκή στρατηγική εντός κι εκτός

 Η δήλωση των «27» καταλήγει με επαναβεβαίωση της δέσμευσης ότι γι' αυτούς - δηλαδή για τις αστικές τάξεις των 27 κρατών - η ΕΕ παραμένει το «κοινό πλαίσιο» δράσης και με ανακύκλωση αυταπατών για τους λαούς, με το βλέμμα στην ογκούμενη δυσαρέσκειά τους. Υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, πως «είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ (...) να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας (...) Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια (...) περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, απασχόλησης και την ανάπτυξη, καθώς και για την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».


Στον επίλογο, βεβαίως, γίνεται καθαρό ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά κάλπικες ανέξοδες υποσχέσεις, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι ο όποιος προβληματισμός θα πρέπει «να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα στρατηγικής μας, καθώς και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη - μέλη».


Η πείρα έχει αποδείξει ότι αυτή η στρατηγική που υπηρετεί το κεφάλαιο είναι κόλαφος για τους λαούς και τα δικαιώματά τους.
Κάτι που, άλλωστε, επαναβεβαίωσαν και τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Στα συμπεράσματα, επισημαίνεται ως ανάγκη η βαθύτερη ενιαία αγορά για «την προώθηση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις», η δημιουργία «κατάλληλων συνθηκών για την προώθηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών» σε ό,τι αφορά την ενιαία ψηφιακή αγορά, ενώ επικροτείται το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, ιδίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), καθώς «έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα και αποτελεί σημαντικό βήμα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, αξιοποιώντας ευφυώς τους περιορισμένους πόρους του προϋπολογισμού».

Επίσης, προαναγγέλλεται η κλιμάκωση των κατασταλτικών μέτρων και η συγκρότηση νέων μηχανισμών με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο έδαφος της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει «παρών» για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις εξελίξεις στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας «την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας», στο πλαίσιο αυτό «επικροτεί την έκδοση της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τον διευρυμένο ρόλο της επιχείρησης "SOPHIA" στην επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής».

Εκφράζει ικανοποίηση για «την παρουσίαση της συνολικής στρατηγικής σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Υπατη Εκπρόσωπο», στρατηγική χαραγμένη με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, στο πλαίσιο της οποίας διακηρύσσεται και η ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ με ειδική αναφορά στο Νότο και την Ανατολή! «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση της ανωτέρω συνεργασίας, υπό το πρίσμα των κοινών στόχων και αξιών μας και δεδομένων των πρωτοφανών προκλήσεων από Νότο και Ανατολή. Αυτή η νέα φιλοδοξία πρέπει να λάβει τη μορφή ταχείας πρακτικής συνεργασίας σε επιλεγμένους τομείς» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: