Επιχείρηση γραφειοκρατικής αλλοίωσης των δίκαιων αιτημάτων του ελληνικού λαού κατά των φασιστικών καθεστωτων της Γερμανίας της Ιταλίας και της Βουλγαρίας
Επιπρόσθετη απόδειξη ότι η κυβέρνηση σπρώχνει σταδιακά το θέμα της
διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στις ελληνικές καλένδες,
αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής για τη
Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση αυτή τη φορά ήταν τα εγκλήματα που έγιναν από τα φασιστικά καθεστώτα της Βουλγαρίας και της Ιταλίας σε βάρος ελληνικών περιοχών, την περίοδο της Κατοχής. Πρόκειται, δηλαδή, για θέμα που είναι άσχετο με το περιεχόμενο της Επιτροπής, σηματοδοτώντας την πρόθεση της κυβέρνησης με τη μέθοδο του... «όλα μέσα», με το «τσουβάλιασμα» που επιχειρεί, να μετατρέψει την Επιτροπή λίγο - πολύ σε «λέσχη συζητήσεων».
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, από την αρχή της συζήτησης επισήμανε ότι πραγματικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν μεγάλα εγκλήματα από τις φασιστικές κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, όμως γι' αυτό το θέμα θα μπορούσε ενδεχομένως να συσταθεί άλλη Επιτροπή ή να λειτουργήσει Υποεπιτροπή της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Διαφορετικά, όπως επισήμανε, «αλλοιώνεται το περιεχόμενο και ο σκοπός της δικής μας Επιτροπής», στην οποία έχει δοθεί παράταση της λειτουργίας της από την Ολομέλεια για να βγάλει το πόρισμά της, δηλαδή «για συγκεκριμένο αποτέλεσμα». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα «αν η ελληνική κυβέρνηση εγείρει ζήτημα διεκδικήσεων από το βουλγαρικό και το ιταλικό κράτος;» και «για ποιο λόγο γίνεται αυτή η συζήτηση στην Επιτροπή;».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τρ. Μηταφίδης, αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα στα παραπάνω ερωτήματα, ανέφερε ότι «τα ζητήματα τέμνονται κατά έναν πραγματικό και ουσιαστικό τρόπο», πως «η Επιτροπή έχει την ελευθερία να αναδείξει το ζήτημα σε όλο το φάσμα του», ενώ φτάνοντας στο διά ταύτα, επισήμανε ότι «το έχω πει επανειλημμένως ότι θα έπρεπε να ονομαστεί (η Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών) Επιτροπή Κατοχικών Οφειλών των Κατοχικών Δυνάμεων»...
Το θέμα που προέκυψε στην Επιτροπή, τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, που συγκλήθηκε στη συνέχεια. Ο Θ. Παφίλης έθεσε ευθέως το ερώτημα αν «η κυβέρνηση εγείρει θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Βουλγαρία και την Ιταλία». Η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ήταν ότι δεν γνωρίζει το θέμα, όταν είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο, είναι ο κύριος υπεύθυνος του έργου των Επιτροπών της Βουλής.
Ωστόσο, το «κακό» δεν σταματάει εδώ. Στη διάρκεια της Επιτροπής, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καταργήσει το υπέρογκο δικαστικό ένσημο που απαιτείται στην εκδίκαση των αγωγών για τέτοιες υποθέσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνουν επιπρόσθετα εμπόδια στη διεκδίκηση αποζημιώσεων και να αναβάλλονται δίκες. Οπως ανέφερε ο Στ. Ψωμιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Ολοκαυτώματος Δομίνικου, προσκεκλημένος της Επιτροπής, στις 29/9/2015 δεν εκδικάστηκε αγωγή που είχε κατατεθεί από τους δικηγόρους του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων», γιατί οι ενάγοντες, δηλαδή συγγενείς θυμάτων ολοκαυτωμάτων, θα έπρεπε να καταβάλουν το ποσό του ενσήμου, που ήταν 350.000 ευρώ!
Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι έχει συνταχθεί τροπολογία για την κατάργηση του ενσήμου όσον αφορά την εκδίκαση τέτοιων αγωγών, όμως για να ψηφιστεί θα πρέπει πρώτα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, να πάρει την ερχόμενη Δευτέρα «την έγκριση των θεσμών», καθώς η μη πληρωμή του ενσήμου θεωρείται απώλεια δημοσίων εσόδων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου