Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΓΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΒΟΡΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Σαν να βγήκαν από ταινία μυστηρίου: 10 εγκαταλελειμμένοι σταθμοί του μετρό της Νέας Υόρκης (Photos) - Media

Για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού..


Κάτω από τις πολυσύχναστες λεωφόρους με τους μεγαλοπρεπείς ουρανοξύστες και τα εμπορικά κέντρα της «πόλης που δεν κοιμάται ποτέ» κρύβεται ένας κόσμος που μοιάζει βγαλμένος από αμερικανικές ταινίες δράσης, τρόμου και μυστηρίου. Θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον που αναδεικνύει το Ποντίκι επειδή πλέον οι σταθμοί αυτοί χρησιμοποιούνται από τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Τους αστέγους.

Το μετρό της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και πιο πολυσύχναστα μετρό στον κόσμο, κρύβει καλά ένα μυστικό που λίγοι επισκέπτες της πόλης γνωρίζουν.
Πρόκειται για τους εγκαταλειμένους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου.
Βρίσκονται δίπλα σε πολυσύχναστες γραμμές, που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες από τους συνολικά 5 εκατομμύρια ανθρώπους που καθημερινά συνωστίζονται στο μετρό της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Ωστόσο στην πάροδο των δεκαετιών αχρηστεύτηκαν, καθώς οι ανάγκες της πόλης άλλαζαν δραματικά.
1. 18th Street
Άνοιξε τις πύλες του πριν περίπου 110 χρόνια. Λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όμως εγκαινιάστηκαν δυο νέοι σταθμοί, σε μικρή απόσταση, με μεγαλύτερες πλατφόρμες, αφήνοντας τον σταθμό της 18ης Λεωφόρου στη φθορά του χρόνου. 




2. Chambers Street
Εγκαταλελειμμένος μεν, ωστόσο οι συρμοί εξακολουθούν να πραγματοποιούν στάση σε μία από τις δύο αποβάθρες τα σαββατοκύριακα. 



3. South Ferry (Inner Loop)
Άνοιξε το 1905 και έκλεισε το 1977. Έκτοτε παραμένει ερειπωμένος. 


4. Myrtle Avenue
Άνοιξε το 1915 και εξυπηρέτησε το Μπρούκλιν για περισσότερα από 40 χρόνια. Ωστόσο συρμοί εξακολουθούν να διέρχονται από τον σταθμό, χωρίς να πραγματοποιούν στάση. 

5. Anderson–Jerome Avenues
Αποτελούσε έναν από τους σταθμούς της γραμμής της 9ης Λεωφόρου. Άνοιξε το 1867 και λειτούργησε για περίπου 100 χρόνια. Έκλεισε το 1958, όταν καταργήθηκε και η ίδια η γραμμή. 



6. Court Street
Άνοιξε το 1936, λειτούργησε για μια δεκαετία και μετά έπεσε σε αχτηστία. Από το 1976 λειτουργεί ως μουσείο του μετρό της Νέας Υόρκης. 


7. 91st Street
Λειτούργησε για σχεδόν 50 χρόνια. Στην πραγματικότητα, υπολειτουργούσε. Κατασκευασμένος κοντά σε δύο άλλους σταθμούς, έπεσε σε αχρηστία όταν γειτονικός σταθμός επέκτεινε την αποβάθρα του. Έκλεισε το 1959.
Έκτοτε μετατράπηκε σε καταφύγιο για τους άστεγους της πόλης. Το 1999 η New York Times έγραφε ότι ολόκληρη κοινότητα αστέγων ζει στον σταθμό. 



8. Worth Street
Άνοιξε στην αυγή του 20ου αιώνα και έκλεισε το 1962. Η γραμμή που διέρχεται από τον σταθμό χρησιμοποιείται ακόμη και στα λίγα δευτερόλεπτα που χρειάζεται ο συρμός για να διασχίσει τις εγκαταλελειμμένες αποβάθρες ο σταθμός δείχνει το φρικιαστικό του πρόσωπο. 



9. City Hall Loop
Ο πιο λαμπρός από τους εγκαταλελειμμένους σταθμούς, άνοιξε το 1904 και έκλεισε πριν περίπου 70 χρόνια. 
Ωστόσο παραμένει σε καλή κατάσταση και τα τρένα εξακολουθού να περνούν από τις αποβάθρες του, χωρίς να σταματούν. 


10. Bowery Northbound Platform
Άνοιξε το 1913. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο η μία αποβάθρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: