Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΡΑΓΕΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για χαράτσια

 Τρέχουν τα χαράτσια και οι φόροι με τον λαό να τα ακολουθεί κάθιδρος και να μην προλαβαίνει..


Σταθερά στις ράγες των αντιλαϊκών μνημονίων κινούνται τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, με βασικούς άξονες τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, τη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, μέσω της οποίας τροφοδοτούνται τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα».


Απάτη ολκής αποδεικνύεται και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», τάχα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, που διαφημίζει, σε κάθε ευκαιρία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο του 2015 (Γενάρης - Νοέμβρης) έχει αποδοθεί μόλις των 50,1% των προϋπολογιζόμενων, και ήδη εξαρχής διαλυμένων, κρατικών κονδυλίων για την κοινωνική προστασία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η εκταμίευση και της πρόσφατης δόσης (1 δισ. ευρώ) από τα δάνεια της Ευρωζώνης θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, στο συμψηφισμό οφειλών για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς και για την κρατική συμμετοχή σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα «διαρθρωτικά ταμεία» της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 11μηνο του 2015:

-- Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υποχώρησαν στα 42,5 δισ. ευρώ, (αρνητική απόκλιση 2,3 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου).
Χαρακτηριστικά, τα κονδύλια που αφορούν στην «κοινωνική προστασία» συρρικνώθηκαν στα 778 εκατ. ευρώ (από 1,16 δισ. στο 11μηνο του 2014), ενώ η εμφανιζόμενη δαπάνη για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, διαμορφώθηκε στο 11μηνο στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 12μηνο προβλέπονται μόλις 70 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα ποσά για του τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (χωρίς τα χρεολύσια) έφτασαν σε 5,6 δισ. ευρώ.

-- Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζουν αρνητική απόκλιση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε 38,4 δισ. ευρώ (έναντι 39,5 δισ. στο περσινό 11μηνο).

-- Με βάση και τα παραπάνω, το «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) εμφανίζεται στα 4,3 δισ. ευρώ.
 
«Τρέχουν» τα χαράτσια

Η 31η Δεκέμβρη είναι η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή της τρίτης δόσης για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ (έτους 2015), για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2016, για την εξόφληση της μηνιαίας δόσης ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων έχουν υπαχθεί σε ρύθμισης τμηματικής καταβολής και για την αποπληρωμή της τρίτης μηνιαίας δόσης του επιπλέον φόρου που βεβαιώθηκε σε χιλιάδες αγρότες, λόγω αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι τυχόν καθυστέρηση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται το διπλασιασμό του ποσού που θα οφείλεται στην Εφορία.
Με βάση τα ποσά που θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο τις προσεχείς μέρες θα συμπληρωθεί η εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: