Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ : ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ

Πρόκειται περί πολιτικής αφασίας ή μήπως πολιτικού εμπαιγμού;  Σκιαμαχεί όπως ο Δον Κιχώτης με Σάντσο τον Σκουρλέτη κατά του φαντάσματος των μνημονίων που μόλις έχει υπογράψει;



Με την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και την ψηφοφορία για την έγκρισή του συνεχίστηκε σήμερα η Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος στον Πολυχώρο  Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ». Στη δημοσιότητα έδωσε  η Κουμουνδούρου το σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος.


Το πρόγραμμα μιλάει για το ρόλο της κυβέρνησης της Αριστεράς στις νέες συνθήκες κάνοντας λόγο «για ένα οχυρό προς υπεράσπιση» και αναφέρεται στη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο «εκβιαστικό δίλημμα», στο αν υπάρχει εναλλακτική λύση, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την αναδιάταξη των συσχετισμό στην Ευρώπη.

Στις σημερινές εργασίες τις Συνδιάσκεψης αναμένεται να διευθετηθούν και ορισμένες εκκρεμότητες στις υποψηφιότητες, όπως του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η τοποθέτηση του οποίου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επίσης, σήμερα θα καθοριστεί και η στάση των «53+», που βάζουν τέσσερις άξονες. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Λάμπρου σημείωσε τo Σάββατο πως όσοι παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να δυσκολέψουν την κοινή προσπάθεια, αλλά να απευθυνθούν στο σώμα και παρουσίασε τις κόκκινες γραμμές της κίνησης:
  • Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συνεργασίες με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , Ποτάμι.
  • Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε πρόγραμμα από το οποίο θα απουσιάζει σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο.
  • Δεν θα δεχθούμε υποψηφιότητες που μας προσβάλλουν.
  • Δεν θα μείνουμε απαθείς στην απαξίωση του κόμματος στις συλλογικές διαδικασίας.

«Δεν παραδίδουμε τα όπλα συνεχίζουμε να πολεμάμε»

Χθες στις εργασίες της Σύσκεψης τοποθετήθηκαν δεκάδες στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Κ.Ο. του κόμματος και των Νομαρχιακών Επιτροπών. Το έναυσμα έδωσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα και την εκλογική μάχη, που θα «καθορίσει το αύριο της πατρίδας και των εργαζομένων για πολλά χρόνια».

Τόνισε: «Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά», σημείωσε. «Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει».
Σε σημερινή συνέντευξή του (Real News) ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα λάβει ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Η πλειοψηφία του λαού θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Κι αυτό «γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που θέλει και μπορεί να κάνει τις αναγκαίες για την ίδια την ύπαρξη της χώρας αλλαγές και τομές, και ταυτόχρονα ο μόνος πλέον που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι θα συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση από μηδενική βάση, χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα, που θα συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα και που είναι έτοιμο να στρατευτεί στην υπόθεση της μεγάλης αλλαγής. Μια κυβέρνηση, προσθέτει, που να αντέχει στα δύσκολα και να είναι συμπαγής στις μάχες για την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους.

Σε ερώτηση αν αποκλείει το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βάλουμε από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο που ο λαός έδιωξε από την πόρτα».

«Ποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτός ο πόλεμος αυτός θα είναι μονόπλευρος. Προσέθεσε ότι ποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί.

Για το αν ήταν λάθος που πρότεινε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για πρόεδρο της Βουλής, απάντησε ότι «είμαι από αυτούς που δεν διστάζω να αναγνωρίσω τα λάθη μου». «Αλλά για όσους το παραξήλωσαν στην κριτική τους για την επιλογή μου, ένα έχω να πω: Έχει η ζωή γυρίσματα».

Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο και λάθος, τόσο από δημοκρατική όσο και από ηθική άποψη, να στρέφονται εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και «της συνταγματικής τάξης που τηρεί με ευλάβεια ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: