Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΖΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τέταρτη ημέρα με υπέρβαση του ορίου συναγερμού για το όζον στην Αθήνα – Διαβάστε πως θα προφυλαχτείτε - Media
 Κι όχι τίποτ' άλλο δεν είναι στο προσκήνιο και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Στεφανόπουλος που ως υπουργός είχε αναφωνήσει εκείνο το αμίμητο, "φέρτε μου έναν νεκρό από το νέφος!"



Για τέταρτη ημέρα, από την περασμένη Δευτέρα, υπήρξε υπέρβαση του ορίου συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι καθημερινά παρατηρούνται υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης του κοινού, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ενώ όπως κάθε ημέρα, αναμένεται μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

Ειδικότερα, σήμερα, παρατηρήθηκε μέγιστη ωριαία τιμή όζοντος 246 μg/m3 στις 15.00 στον Σταθμό Μέτρησης Αμαρουσίου, ενώ μέχρι την ίδια ώρα παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) σε δύο ακόμη σταθμούς μέτρησης, στο Περιστέρι (218 μg/m3) και στη Λυκόβρυση (189 μg/m3).

Όπως έγινε γνωστό, σε άλλους δύο σταθμούς μέτρησης, όπου νωρίτερα είχε παρουσιαστεί υπέρβαση, παρουσιάζεται μέχρι στιγμής αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από το όριο ενημέρωσης. Η μόνη ημέρα κατά την οποία δεν παρουσιάστηκε υπέρβαση του ορίου συναγερμού ήταν η Τετάρτη.

Το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει και σήμερα οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Επειδή, δε, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα και αύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:
   - μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των μαζικών μέσων μεταφοράς
   - αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
   - ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου.
   - κατά το δυνατόν, αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.), καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: