Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ο Ακιντζί, η Αγκυρα, το κατοχικό καθεστώς
και όλοι οι άλλοι...
 
      Μουσταφά Ακιντζί: "Κάθε νεά αρχή σημαίνει και νέες ελπίδες"





Eξελίξεις αναμένονται στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα και τη νέα πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.
 
 Ήδη προεκλογικά, η επιλογή Ακιντζί στην εκπροσώπηση του κατοχικού καθεστώτος είχε θεωρηθεί ότι θα είναι μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη. Κυρίως, διότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα έχει απέναντι του έναν συνομιλητή με τον οποίο υπό ομαλές συνθήκες θα μπορούσε να συνομιλήσει εποικοδομητικά και να βρουν γλώσσα συνεννόησης. Επειδή κατά την άποψη των Κύπριων σχολιαστών, αν κάποια στιγμή οι Τουρκοκύπριοι αντιληφθούν ότι η ομηρία της Κύπρου και η δική τους απομόνωση είναι τουρκικής προέλευσης και όχι ελληνοκυπριακής, μπορεί και να υπάρξει πιθανότητα ανατροπών.
 
Χωρίς φυσικά οι υπεραισιόδοξοι να ξεχνούν και την περίπτωση Ταλάτ. Ο Ταλάτ είχε απέναντί του έναν διαλλακτικό Χριστόφια, με τον οποίο πριν αναλάβουν εξουσία είχαν συχνότατες επαφές και ανακοίνωναν κάθε τόσο το κοινό τους όραμα για τη λύση. Ελάχιστες μέρες αφού ανέλαβε την εξουσία όμως, είχε ανατρέψει όλα όσα υποσχόταν αντιπολιτευόμενος τον Ντενκτάς.
 
 Σήμερα εμφανίζεται πάλι ένας διαλλακτικός Τουρκοκύπριος ηγέτης αλλά δεν θα πρέπει να βγει από το κάδρο η  Άγκυρα κι όσα αυτή η χώρα θεωρεί σημαντικά για τα δικά της συμφέροντα, πολλά από τα οποία συγκρούονται με τα συμφέροντα της Κύπρου ή και των Τουρκοκυπρίων.
 
  Όπως πάντα, η Άγκυρα έχει δείξει τις προθέσεις της με το δημόσιο ξέσπασμα του Ερντογάν σε δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα της «μητέρας πατρίδας».
  Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει να επιδείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί με την Άγκυρα για ζητήματα ελευθερίας και δημοκρατίας της κοινότητάς του. Αλλά, θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να κρατά μικρό καλάθι.
 Πάντως,  στην πρώτη του συνέντευξη ο Ακιντζί, προσκαλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προετοιμάζεται για επίλυση…
  «Μετά την εκλογή Ακιντζί διανοίγονται ελπίδες επιτέλους αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη σε έναν τόπο όπου για πολλά χρόνια «ζούσαμε χωρίς προβλήματα».
  Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο.

  Το Σάββατο το μεσημέρι θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό συμφωνήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, διάρκειας μισής ώρας.

 

Γέφυρες ρίχνει η Λευκωσία, προχωρώντας μονομερώς σε ΜΟΕ

  Σε φανερή ένδειξη καλής θέλησης, ήδη η Λευκωσία ετοιμάζει κινήσεις μετά την επιλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής  κοινότητας.

 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επεξεργασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα εφαρμόσει μονομερώς.
 

  Τα ΜΟΕ, θα έχουν τον χαρακτήρα μέτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους και μεταξύ αυτών θα είναι και η άρση ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς.
Την ίδια ώρα, άρχισαν συνεννοήσεις για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα.
 
Τα βρήκαν Ερντογάν-Ακιντζί
 
    Σε μια προσπάθεια του Ακιντζί να τονίσει την αυτονόμηση του («πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες»), ο Ερντογάν αντέδρασε και ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός. Υπέδειξε στον Ακιντζί πως «αυτά που βγαίνουν από το στόμα του κυρίου "προέδρου" πρέπει να τα ακούει με τα αυτιά του».   Έσπευσε παράλληλα να υπενθυμίσει πως είναι η Τουρκία που πληρώνει τον λογαριασμό για τους Τουρκοκύπριους και πως έχει οικονομικό κόστος.
 
Μετά την πρώτη κρίση, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και οι δύο πλευρές θεωρούν πως το θέμα έχει κλείσει.
 
Αναφορικά την διαμάχη του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το θέμα της «μητέρας πατρίδας», ο Μουσταφά Ακιντζί, στη συνέντευξή του στην «Milliyet» δήλωσε πως «δεν υπάρχει κρίση».
 
  Είπε ότι είχε μια ειλικρινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Στην συνομιλία ο Ερντογάν είπε "η μητρότητα της μητέρας δεν τελειώνει" κι εγώ του είπα "και το παιδί θέλει να μεγαλώσει, να γίνει αφέντης του σπιτιού του". Εκείνος είπε "έτσι είναι πάντα αυτές οι υποθέσεις" και του είπα "η αγάπη της μητέρας πατρίδας με την μικρή πατρίδα είναι στις καρδιές αλλά η "ΤΔΒΚ" είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η Τουρκία. Γι αυτό και αυτή η σχέση είναι πιο σωστό να προχωρήσει όπως εγώ είπα"».
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως  «προφανώς και θα έρθετε κι εσείς στην Τουρκία». Και ο Ακκιντζί του απάντησε: «Θα ορκιστώ πρώτα και μετά θα έρθω στην Άγκυρα».
 
Επανέλαβε ότι δεν θέλει οι σχέσεις με την Τουρκία να είναι, ούτε σχέσεις διαμάχης ούτε και σχέσεις ενδοτικές, προσθέτοντας ότι θα είναι στη βάση του συμβιβασμού.
  Στην Άγκυρα, πάντως, θεωρούν πως ο Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων του. Ετσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ελληνοκύπριοι θα παρακολουθήσουν την κάθοδο  του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη στα κατεχόμενα για την «ορκωμοσία» Ακιντζί.

Ακιντζί προς Αναστασιάδη: Ετοιμάσου για την λύση

  Έμμεσο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να ετοιμαστεί για τη λύση του Κυπριακού στέλνει ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet».
 
  Είπε ακόμη ότι κάθε νεά αρχή σημαίνει και νέες ελπίδες, προσθέτοντας ότι ο λαός είπε αλλαγή για να ανοίξει μια νέα λευκή σελίδα. Ανέφερε ότι θέλουν να «θάψουν» το κυπριακό πρόβλημα στην ιστορία και να δημιουργήσουν μια ομόσπονδη ενωμένη Κύπρο. 
  Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «επανάσταση του λαού» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αναστασιάδη είπε «ετοιμάσου για την λύση». 
  Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα φέρει σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
  Απηχώντας ξεκάθαρα τις τουρκικές θέσεις στο ενεργειακό, υποστήριξε πως «αν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην ΕΕ αυτό θα είναι μια ωφέλιμη εξέλιξη.
  Για τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι ένα όνομα που υποστηρίζει την επανένωση του νησιού.
 Αναφερόμενος στου εποίκους είπε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας γινόταν μαύρη προπαγάνδα καθώς οι αντίπαλοί του έλεγαν ότι «αν κερδίσει ο Ακιντζί θα τους βάλει σε ένα πλοίο και θα τους στείλει πίσω».
 
 «Αυτοί που ήρθαν πριν από πολλά χρόνια σε αυτά τα εδάφη, μεγάλωσαν, έκαναν παιδιά εδώ, εγώ τους θεωρώ μέλη αυτής της κοινότητας. Αυτούς στο μέλλον τους βλέπω ως πολίτες της ομόσπονδης δημοκρατίας και της ΕΕ», είπε.
 

  Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο τουρκικός λαός εδώ και χρόνια κοιμάται και ξυπνάει χωρίς  το κυπριακό πρόβλημα να τελειώνει. «Δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, είναι και οι Τούρκοι οι οποίοι κουράστηκαν να  ακούνε κάθε φορά το Κυπριακό. Ασφαλώς δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα σε αυτό το νησί όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Η ευχή μας είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις για επίλυση στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας και μέσα σε διάλογο με την Τουρκία», είπε ο Ακιντζί.
 
  Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη στην «Milliyet» ότι κάθε νεά αρχή σημαίνει και νέες ελπίδες, προσθέτοντας ότι ο λαός είπε αλλαγή για να ανοίξει μια νέα λευκή σελίδα. Ανέφερε ότι θέλουν να «θάψουν» το κυπριακό πρόβλημα στην ιστορία και να δημιουργήσουν μια ομόσπονδη ενωμένη Κύπρο.

 Συγχαρητήρια αμερικανικής κυβέρνησης προς Ακιντζί

 
 Υποβαθμισμένα, αλλά οπωσδήποτε συγχαρητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Μουσταφά Ακιντζί «για την εκλογή του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας», εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Jeff Rathke.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού διαπραγματευτή Έιντε και την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και επαναβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπου που τα μέρη κρίνουν χρήσιμο», είπε.
 
  Απαντώντας σε ερώτημα είπε ότι "δεν έχει κάποια πληροφόρηση για τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Ακιντζί", ενώ σε ερώτημα για πιθανό μεγαλύτερο ρόλο των ΗΠΑ στην διαδικασία συμπλήρωσε: «Η δέσμευσή μας στην ειρηνευτική διαδικασία είναι μακροχρόνια κι ο υπουργός Εξωτερικών είχε κανά δύο ευκαιρίες να συνομιλήσει γι’ αυτή όταν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Προσβλέπουμε να εργαστούμε με τον Μουσταφά Ακιντζί υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: