Λιμπερασιόν: Ο Τσίπρας είναι θερμόαιμος σαν τον Αχιλλέα αλλά πρέπει να κυβερνήσει σαν τον πολυπράγμονα Οδυσσέα...
«Οι 100 μέρες που δεν άλλαξαν την Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Λιμπερασιόν" που δημοσιεύει σήμερα, τετρασέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα.
«Ύστερα από τρεις μήνες στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, πασχίζουν για την εφαρμογή της πολιτικής τους κατά της λιτότητας» διαπιστώνει στον υπότιτλο η Λιμπερασιόν και θέτει το ερώτημα, εάν πρόκειται για «τείχος της πραγματικότητας, ή φραγμό των Βρυξελλών;»
Στο κύριο άρθρο, ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν, υπογραμμίζει το μεγάλο δίλημμα του «συμβιβασμού» ενώπιον του οποίου βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο συμβουλεύει τελικά ότι «ακόμα και εάν».
«Με την άνοδό του στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη χώρα του να βγει από την κρίση, χωρίς να βγει από την Ευρώπη. Μπρος στο δίλημμα να ανέβει τον ανήφορο ή να πηδήξει στο κενό, είναι προφανές ότι προτίμησε την πρώτη λύση, που άλλωστε ήταν σύμφωνη με τη θέληση του ελληνικού λαού, που δεν θέλει τη ρήξη με την ΕΕ» τονίζει.
Ο διευθυντής της Λιμπερασιόν υπογραμμίζει στη συνέχεια το γεγονός ότι «τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και ίσως τελικά η Ελλάδα επιλέξει το άγνωστο μιας εξόδου από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, η δε Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός μέγα πανικού στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα καταγράψει ένα ιστορικό πλήγμα στην πολιτική» λέει ο Λοράν Ζοφρέν που πιστεύει τελικά ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί όσο είναι δυνατόν τις λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα, αλλά και να αποκαθιστά τη φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη».
«ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική λύση καθυστερεί στην ανάφλεξη» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της απεσταλμένης στην Ελλάδα Μαρίας Μαλαγαρδή. Η συντάκτρια αναφέρεται λεπτομερώς στους τρεις μήνες «μπρα ντε φέρ» με τις Βρυξέλλες, που υποχρεώνει την κυβέρνηση «να κρατά σε αναμονή το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών υποχρεώσεων».
Υπογραμμίζει παράλληλα το γεγονός ότι, από τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν δέχθηκε καμία χρηματοδότηση και παρ' όλα αυτά έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αναφέρεται τέλος και στο πήγαινε-έλα των λιστών με τις μεταρρυθμίσεις.
Στη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται και ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στις Βρυξέλλες,,ο Ζαν Κατρεμέρ, και ένθερμος υποστηρικτής των «θεσμών».
Ο Κατρεμέρ εκτιμά ότι «η στρατηγική κεκλεισμένων των θυρών» στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, είναι τελικά «καταστροφική» για τους Ευρωπαίους, γιατί αφήνει όλα τα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση «να καταλογίζει τις ευθύνες στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντάς τες ως στραγγαλιστή του ελληνικού λαού». Ζητώντας να σταματήσει αυτή η «ασυμμετρία» στην ενημέρωση, ο Ζαν Κατρεμέρ συμβουλεύει να δημοσιευθούν οι λίστες που προτείνει η Ελλάδα και αυτές που ζητούν οι Βρυξέλλες, διότι (η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα) είναι θέμα πολιτικό που «δημοκρατικά θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον των πολιτών».
Την πλήρη υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική του, εκφράζει με συνέντευξή του ο Πιερ Λοράν επικεφαλής του γαλλικού κομουνιστικού κόμματος αλλά και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο Π. Λοράν κατηγορεί τη Γαλλία ότι «αφήνει να παίζει η λογική Ολοι εναντίον Ενός» και ενθαρρύνει τον Α. Τσίπρα να «μην οπισθοχωρήσει και να κρατήσει γερά». Δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα και στις 30 και 31 Μαΐου στο Παρίσι, στο ευρωπαϊκό συνέδριο των Εναλλακτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου