Την κοινοβουλευτική της στήριξη θα παράσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση εφόσον έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ως σχέδιο νόμου, η συμφωνία που προέκυψε στο Γιούρογκρουπ για τετράμηνη παράταση του τωρινού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η υπερψήφιση της συμφωνίας και από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη βάση της στο κοινό έδαφος όπου κινούνται οι αστικές πολιτικές δυνάμεις για διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου εντός ΕΕ και με ευρώ.
Οπως είπε χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, «η παράταση, την οποία η κυβέρνηση ζήτησε, θα ψηφιστεί και από τη ΝΔ, απομένει όμως να διευκρινιστεί πότε θα έρθει προς ψήφιση. Η προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, κατά συνέπεια μέχρι το Σάββατο πρέπει, είτε να επικυρωθεί στη Βουλή, είτε ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι την 1η Μαρτίου η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτη».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «μεγάλο κομμάτι του mail Βαρουφάκη είναι copy paste από το καταραμένο μνημόνιο», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι επίκειται 3ο μνημόνιο.
Κριτική εγρήγορσης
Την ίδια ώρα, στη ΝΔ εντείνουν την κριτική τους στον ΣΥΡΙΖΑ κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις υποθέσεις των αστών. Σε αυτή τη βάση θέτουν στην κυβέρνηση το θέμα των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας και πώς μπορεί να τις καλύψει. Διόλου τυχαία, χτες, πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης κατέθεσαν σειρά από Ερωτήσεις στη Βουλή με παρεμφερές αντικείμενο.
Πρώτος ο Χρ. Σταϊκούρας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών αναφέροντας ότι «οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, χρεολύσια και τόκοι, υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο και τα 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και διαμορφώνονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ το Μάιο και στα 6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο».
Αντίστοιχη Ερώτηση κατέθεσε η πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι «από τώρα έως και στα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 7,5 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου (...) Τέλος, μετά τη λήξη της παράτασης, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου 2015, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει είτε προσφεύγοντας στις αγορές είτε με νέο δανεισμό από τους εταίρους μας με βάση μια νέα συμφωνία (είτε αυτή θα αποκαλείται μνημόνιο είτε όχι)». Κατόπιν τούτων ρωτά την κυβέρνηση ποιες είναι οι ακριβείς δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μέχρι τα τέλη Αυγούστου και πώς σκοπεύει να τις καλύψει.
Παρεμφερή Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε και η Ντόρα Μπακογιάννη ζητώντας να μάθει, μεταξύ άλλων, εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες και με ποιο τρόπο θα τις τηρήσει χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες.
Στο ίδιο πλαίσιο ο νυν εκπρόσωπος Τύπου, Κ. Καραγκούνης, έκανε δήλωση με θέμα πάλι «το χρηματοδοτικό κενό», προβλέποντας ότι η κυβέρνηση «θα καταφύγει σε επόμενο μνημόνιο, γιατί στις αγορές δεν μπορεί πια να βγει», και βάζοντας το ερώτημα, από πλευράς ΝΔ, «για πόσο χρηματικό ποσό και με ποιους όρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου