Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΑΘΛΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

 Τώρα αποκαλύπτεται γιατί τον εγκατέλειψε άρον άρον ο Μίτσελ

 Ουδείς από το άθλιο συνοθύλευμα μη εξαιρουμένου και του προέδρου του έχουν αντιληφθεί σε ποια ομάδα βρίσκονται..


Η χρονιά για τον άθλιο φετινό Ολυμπιακό θα κριθεί στην ρεβάνς με την ΑΕΚ, μετά από τον αποκλεισμό από την Ντνίπρο. Αν τα καταφέρει και περάσει κόντρα σε μία ομάδα που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει, την Παναχαϊκή, τη Λαμία, την Ερμιονίδα και τις υπόλοιπες ομάδες της Football League, κατά πάσα πιθανότητα θα κατακτήσει το νταμπλ και θα αναστραφεί κάπως το κλίμα για τους λίγους που ακόμα ασχολούνται. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τους "ερυθρόλευκους" με την ΑΕΚ, η χρονιά θα κλείσει με ταπεινωτικό τρόπο και πιθανότατα να ζήσουμε τον πρώτο πρωταθλητή που θα αποτελεί ντροπή να πανηγυρίσει τον τίτλο του.

Διαφορά κουλτούρας με Μίτσελ

Σε κάθε περίπτωση, η σεζόν αφήνει μία άσχημη γεύση. Η διοίκηση του Ολυμπιακού προσπάθησε τον Ιανουάριο να σουλουπώσει την κατάσταση και αποφάσισε να αλλάξει τεχνικό, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις μεταγραφικές επιλογές των Ισά, Καρεμπέ.

Ο Περέιρα αποδεικνύεται ακατάλληλος για διάδοχος του Μίτσελ. Η διαφορά ποιότητας και κουλτούρας των δύο ανδρών φανερή από τον τρόπο που λειτουργούν και τοποθετούνται. Ο Μίτσελ έκατσε στην Ελλάδα 20 μήνες και δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα, πάντοτε ήταν κύριος και γι' αυτόν τον λόγο κέρδισε την αναγνώριση από το σύνολο των οπαδών της χώρας.

Δεν ξέρω αν ο Περέιρα και με την Ντνίπρο συνέχισε για γούρι να επισκέπτεται τα δίχτυα, πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Αν το έκανε, καλό θα είναι κάποια στιγμή να το κόψει, γιατί το τελευταίο καιρό δεν φαίνεται να του φέρνει τύχη η συγκεκριμένη κίνηση. Μου προκάλεσε άσχημη εντύπωση ο τρόπος που αντέδρασε, ωρυόμενος προς τον διαιτητή, μετά από το πρώτο παιχνίδι στην Ντνίπρο. Στην συνέχεια, αρνητική ήταν η συνολική παρουσία του στην Λεωφόρο. Εκεί ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το χάλι του Ολυμπιακού, καθώς κατέβασε την ομάδα του χωρίς τα δύο "όπλα" της (Τσόρι, Κασάμι).

Στο τέλος ενός ντέρμπι που η ομάδα του έπαιξε πρωτόγνωρα παθητικά για την ιδιοσυγκρασία της, ο ίδιος δήλωνε περήφανος για την εικόνα της ομάδας του. Μετά από το τέλος του χθεσινού αγώνα, όπου ο Ολυμπιακός έκανε ένα παιχνίδι γεμάτο ατομικά λάθη, ζήτησε να αναγνωρίσει ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι πως τα δύο παιχνίδια δεν είχαν καμία σχέση. Έδειξε ικανοποιημένος από την ομάδα και στάθηκε σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη διαιτησία των δύο παιχνιδιών. Με τις φάσεις που ανέφερε, θα έπρεπε να περάσει ο Ολυμπιακός με δύο νίκες στους 16. Μέχρι και το πρώτο γκολ της Ντνίπρο δεν ήθελε να μετρήσει στους Ουκρανούς.

Δεν ξέρω αν ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αντιληφθεί το μέγεθός του συλλόγου όπου βρίσκεται. Με τις τοποθετήσεις του μοιάζει σαν να εργάζεται στη Ρίο Άβε και αρχίζει να θυμίζει τον Ζεζουάλντο Φερέιρα, που και αυτός πούλαγε εκδούλευση στις συνεντεύξεις Τύπου.

Δεν είναι κόουτς

Πέρα από το γεγονός πως κάθεται περίεργα να βλέπεις τον διάδοχο των Βαλβέρδε - Μίτσελ να ρίχνει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο με τις τοποθετήσεις του, είναι φανερό πως είναι ακατάλληλος προπονητής γι' αυτόν τον Ολυμπιακό. Μου αρέσει πάντα να είμαι δίκαιος, γράφω γι' αυτόν τον Ολυμπιακό, άσχετα που μέσα μου πιστεύω πως συνολικά είναι μικρό μέγεθος για τον σύλλογο, ειδικά συγκρινόμενος με τους δύο προκατόχους του.

Ο Περέιρα πάντως είναι προπονητής από συγκεκριμένη σχολή. Και συνήθως οι προπονητές που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, δεν είναι κόουτς. Έχουν σαν μπούσουλα ένα ποδοσφαιρικό οδηγό και τον ακολουθούν. Παρακολουθούμε συνέχεια τον Περέιρα να ταλαιπωρεί και να ταλαιπωρείται, παίζοντας σε όλα τα παιχνίδια με δύο καθαρούς εξτρέμ. Αυτή είναι η φιλοσοφία του, θέλει στις ομάδες του να ακουμπά η μπάλα ψηλά στα άκρα και να παίρνει δημιουργία από τα εξτρέμ.

Σεβαστό, και γι' αυτόν τον λόγο, θέλοντας να είμαι δίκαιος, τονίζω πως είναι ακατάλληλος για το συγκεκριμένο ρόστερ. Αν είχε στα άκρα τον Κουαρέσμα και τον Ροντρίγκες να δημιουργούσε ομαδάρα. Αλλά άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι, δεν γίνεται να μην καταλαβαίνει πως... δεν μπορούν για εξτρέμ τα παλικάρια που του παρέχει η διοίκηση του Ολυμπιακού. Ειδικά όταν το επίπεδο ανεβαίνει, δεν γίνεται να παίζεις ταυτόχρονα με δύο από τους Ντουρμάζ, Αφελάι, Ντοσεβί.

Το 8ο θαύμα

Ο Μίτσελ χρησιμοποιούσε σαν κύριο σύστημα το 4-2-3-1 αλλά ήταν πιο πολύ της προσαρμογής, κοίταγε ποιους παίκτες πιστεύει και διαμόρφωνε τους ποδοσφαιρικούς κανόνες για την ομάδα του. Φέτος αντιλήφθηκε πως τρεξίματα και ντρίπλα παίρνει μόνο από τα μπακ και έκανε τον Ολυμπιακό την πιο εξαρτώμενη ομάδα στον... κόσμο από τις προωθήσεις των ακραίων μπακ. Στην Ευρώπη ακύρωσε τα εξτρέμ.

Τώρα μπορεί να γίνει σε όλους αντιληπτό το μέγεθος του θαύματος που πέτυχε ο Μίτσελ, ο οποίος πήρε 9 βαθμούς με αυτό το ρόστερ στο Champions League, κερδίζοντας τους αγώνες με Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους. Ο άνθρωπός έκανε το... όγδοο θαύμα. Τα κατάφερε με σύμμαχο το άστρο που τον συντροφεύει, αλλά και με την επιλογή του να βάζει ταυτόχρονα στην ενδεκάδα πολλούς κεντρικούς χαφ, θυσιάζοντας έναν ακραίο ποδοσφαιριστή. Με αυτόν τον τρόπο έδινε σκληράδα και ενέργεια στην ομάδα και της επέτρεπε να κερδίζει μονομαχίες.

Ενδεικτικά, στο 1ο ημίχρονο με την Ντνίπρο, ο Ολυμπιακός του Περέιρα είχε μόλις 3 επιτυχημένα τάκλιν. Σίγουρα, ο τυχερός της υπόθεσης είναι ο Μίτσελ, που αντιλήφθηκε έγκαιρα πως με το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες του, πήρε αποστάσεις από τις επιλογές των Ισά, Καρεμπέ και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να απομακρυνθεί.

Ισά, Καρεμπέ έχουν την κύρια ευθύνη

Την κύρια ευθύνη για την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού την έχει σίγουρα η διοίκηση, η οποία χρεώνεται τις μεταγραφικές επιλογές των Ισά, Καρεμπέ. Οι δύο ισχυροί άνδρες μετράνε 3 αποτυχημένες μεταγραφικές περιόδους. Πέρσι τον Ιανουάριο πήραν τον Βαλντές και τον Πέρες, το καλοκαίρι κατάφεραν να αποκτήσουν τρία εξτρέμ που κανένας δεν έχει καταφέρει ακόμα στην ίδια φάση να ντριπλάρει τον αντίπαλο και να σεντράρει σωστά και τον Ιανουάριο πήραν τον Σαντάνα και τον Χάρα.

Το δίδυμο που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο μπορεί να συνθέτει το χειρότερο μεταγραφικό πακέτο που έχει αποκτήσει ποτέ σύλλογος την ίδια μεταγραφική περίοδο. Και το ερώτημα εύλογο: για πόσο καιρό θα επιβιώνουν οι Ισά, Καρεμπέ, επειδή καταφέρνουν να πουλήσουν ακριβά κάποιους ποδοσφαιριστές ή δεσμευόμενοι πως θα φέρουν το καλοκαίρι δυνατή πρόταση για τον Μαζουάκου; Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται τόσα έσοδα και ο Ολυμπιακός να μην έχει αυτήν την στιγμή στο ρόστερ ούτε έναν μεσοεπιθετικό να περνάει αντίπαλο.

Όφειλαν να έχουν κάνει έστω μία καλή επιλογή. Ο τελευταίος μεσοεπιθετικός με κλάση που έχει αποκτηθεί ήταν ο Τσόρι το καλοκαίρι του 2013. Δύο χρόνια έχουν να πετύχουν ποδοσφαιριστή που να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η φετινή αποτυχία του Ολυμπιακού φέρει ξεκάθαρα την σφραγίδα, αυτών που έχουν επωμιστεί τον μεταγραφικό σχεδιασμό του συλλόγου. Το ρόστερ είναι υπερβολικά χαμηλών δυνατοτήτων, κάτι αδικαιολόγητο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τα έσοδα που έχει η διοίκηση.
Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: