Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΚΚΕ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ..

Σουλτζ: Για τον Σύριζα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αφού η απλοϊκή ρητορική των εκλογών έλαβεν τέλος..

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση και τις δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Μ. Σουλτς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς, η ΕΕ και οι θεσμοί της, είναι οι κατεξοχήν προστάτες της "οικονομικής ολιγαρχίας" και υπεύθυνοι για όσα ζει ο ελληνικός λαός».

Σε ότι τώρα αφορά στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς που είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις δηλώσεις τους αμέσως μετά προκύπτει σαφώς ότι: 


Ο πρωθυπουργός ανανέωσε τους όρκους πίστης στην ΕΕ, γεγονός για το οποίο ο Μ. Σουλτς εξέφρασε την ευαρέσκειά του. Αμφότεροι επιχείρησαν να εξωραΐσουν τη λυκοσυμμαχία, με ισχυρισμούς όπως ότι μάχεται την οικονομική ολιγαρχία και νοιάζεται για τους λαούς, τα δικαιώματα των οποίων θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει - κατά τη δήλωσή του - τους δεσμούς που συνδέουν και τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας με την ΕΕ. Χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα «εποικοδομητική και ειλικρινή», παρά ορισμένες διαφωνίες που δήλωσε ότι υπήρξαν, ενδεχομένως για το μείγμα διαχείρισης ή για τη διευθέτηση του χρέους. Σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως της δανειακής σύμβασης επεσήμανε:  

«Δεν τα αντιμετωπίζετε μέσω μονομερών πράξεων και με επιμονή ότι "αυτή είναι η άποψή μας", αλλά στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους εταίρους σας. Είναι σημαντικό βήμα. Γνωρίζετε ότι σε ανοιχτές συζητήσεις στην Ευρώπη υπάρχει κάποιος φόβος ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο, διαπίστωσα ότι αυτό δεν ισχύει. Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προτάσεις και να γίνουν συζητήσεις επ' αυτών. Η κυβέρνηση επιθυμεί αμοιβαία αποδεκτή εταιρική λύση κι αυτό είναι πολύ καλό μήνυμα (...) η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με εταίρους της, αυτό έχει σημασία».

Ο Μ. Σουλτς εξέφρασε τη χαρά του για τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί πάταξης της φοροδιαφυγής, στην οποία αναζήτησε άλλοθι για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν γονατίσει τους λαούς, ισχυριζόμενος ότι «ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας που συνδέεται άρρηκτα με τη φοροδιαφυγή, στην Ελλάδα οι απλοί άνθρωποι κατέβαλαν τίμημα και οι πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, είμαστε αυστηροί επ' αυτού ως κοινοβούλιο αλλά και η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα»...

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και εμφάνισε την επίσκεψη Σουλτς σαν απόδειξη ότι η ΕΕ αποδέχεται τη «λαϊκή κυριαρχία» και σαν συμβολή στη διαμόρφωση «μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς της ΕΕ.
Βγάζοντας απ' το κάδρο τους πραγματικά υπαίτιους για τα βάσανα του λαού, όπου η ΕΕ διατηρεί περίοπτη θέση, αναπαρήγαγε γνωστές απ' το παρελθόν μεγαλοστομίες περί πάταξης της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας: «Για 4 χρόνια ο λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης, πλήρωνε ευθύνες άλλων, πλήρωσε κυρίως την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία που αρνείτο να πληρώσει φόρους που της αναλογούν και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε (...) η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σ' αυτή τη σχέση».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Μ. Σουλτς ότι για το σχέδιο της κυβέρνησής του, «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης, την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. Σχέδιο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς την εμμονή στο λάθος και την αποτυχημένη συνταγή λιτότητας και χωρίς την απερισκεψία δημιουργίας νέων ελλειμμάτων» και πως ακόμα πρόθεσή τους είναι η διαβούλευση «για συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελή λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος (...) η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική». Αλλωστε, όπως είπε, «κοινός στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, η επιστροφή της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα. Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα, όσοι επενδύουν στο αντίθετο θα διαψευστούν. Η Ευρώπη θα προχωρήσει ... θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη, το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Σουλτς περιελάμβανε τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καταπολέμηση της διαφθοράς, διαφάνεια, μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο. Αξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, το πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος και λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους.
Υπενθυμίσεις του ασφυκτικού πλαισίου

Να σημειωθεί ότι πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα ο Μ. Σουλτς είχε «σφυρίξει φάουλ» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το διαδικαστικό ζήτημα που έθεσε, για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, για την έκδοση κοινής δήλωσης κυβερνήσεων και αρχηγών κρατών της ΕΕ για τη Ρωσία. «Απλά δεν μπορείς, από τη μια, να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς τη δική σου χώρα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, η πρώτη επίσημη κίνηση που κάνεις να είναι ότι διαρρηγνύεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα του πω (σ.σ. του Τσίπρα) ότι οι όποιες μονομερείς προσεγγίσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα τον βοηθήσουν».
Επιπλέον, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «δεν είναι καλή για τη χώρα». Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε τη συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» περιττή στην παρούσα φάση.

Αποκαλυπτικό είναι όμως και άρθρο του Μ. Σουλτς στο διαδίκτυο, όπου αναφέρει ότι το δύσκολο κομμάτι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζει, αφού κέρδισε τις εκλογές με την «απλοϊκή, κάποιες φορές, ρητορική κατά της λιτότητας, του κατεστημένου και της τρόικας».

Συστήνει στον Αλ. Τσίπρα να καταλάβει πως πρέπει να κάνει προσπάθειες για συμβιβασμούς, εντός και εκτός της χώρας, να προτάξει την ευθύνη. «Εάν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση του "όχι σε όλα", τότε η ορμή του κ. Τσίπρα μπορεί να είναι βραχύβια. Αν όμως δεσμευτεί σε μια θετική ατζέντα για να κάνει τη χώρα του πιο δίκαιη και αν αυτός προχωρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρότερη, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό του», αναφέρει.

Ο Μ. Σουλτς διαβεβαιώνει και για την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ, αναφέροντας πως «ένας αντιευρωπαϊστής δεν θα δεχόταν να διαγωνιστεί για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο απίθανη και αν ήταν η εκλογή του» και καταλήγει γράφοντας: «Την Κυριακή δεν υπήρξε ευρωπαϊκό δράμα για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και η Ευρωζώνη δεν θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει έξω. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να επιτύχει πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η ωρίμανση του χρέους της έχει επιμηκυνθεί, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμικοί, η οικονομία προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Η ανεργία έχει πτωτική πορεία, το ίδιο και το χρέος. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει αυτές τις δυναμικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: